programy
kategorie

Nowe fakty na temat tłuszczy nasyconych. Zaskakujące wyniki

Naukowcy z Mayo Clinic w Arizonie i Washington University School of Medicine w Missouri sądzą, że spożywanie tłuszczów nasyconych może uchronić przed różnymi chorobami. Naukowcy z USA przeanalizowali raporty dotyczące zdrowia respondentów z 11 krajów. Część z nich pochodziła z Europy Wschodniej i Zachodniej, a druga część z Ameryki Południowej oraz południa Europy. Okazało się, że badani z Europy Wschodniej i Zachodniej, którzy spożywali więcej tłuszczów nasyconych, czyli np. masło, mięso, sery, bekon, smalec itd., mieli organy wewnętrzne takie jak trzustka w znacznie lepszej kondycji. Wnioski z ich badań na nowo podgrzewają dyskusję o tzw. ''paradoksie otyłości''. Jest to przekonanie, że otyłość wcale nie musi oznaczać złego zdrowia i w wielu aspektach tacy ludzie są zdrowsi od tych, których poziom masy ciała BMI wynosi poniżej 25. Tego typu głosy są jednak w zdecydowanej mniejszości. WHO zaleca, aby jedynie 10 proc. spożywanych dziennych kalorii, pochodziło...

rozwiń
76 reakcji
45
10
21
Podziel się
Komentarze (21)
01-02-2021
Roberto
Tłuszcz zwierzęcy to najlepsze źródlo energii , od milionów lat mięso a najlepiej tłuste to był i jest najlepszy pokarm.Tłuszcz zwierzęcy nie podlega nawet trawieniu , on...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (21)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(21)
Roberto
3 lata temu
Tłuszcz zwierzęcy to najlepsze źródlo energii , od milionów lat mięso a najlepiej tłuste to był i jest najlepszy pokarm.Tłuszcz zwierzęcy nie podlega nawet trawieniu , on się wchłania bez obciążania organizmu.Cukier to nie pokarm :(
emeryt
3 lata temu
Prawda wychodzi powolutku na jaw .Koncerny spożywcze wydają ogrome sumy na dezinformację
woju
3 lata temu
jak zawsze najlepszy złoty środek czyli wszystkiego po trochu
Heniek
3 lata temu
Ah, ci Amerykańscy naukowcy...Co dziennie inna teza. Ja mam zasadę, jem to co lubię, życie i tak jest za krótkie by coś to miało zmienić.
Scientis
3 lata temu
Zbilansowane jedzenie jest podstawą zdrowia. Każdy organizm jest innych i każdy sam powinien do siebie dopasować dietę. To co służy Kowalskiemu nie koniecznie będzie służyło mnie. Ktoś napisał, że kukurydza jest paszą dla zwierząt - nie zgadzam się. Majowie i tzw. ludy prekolumbijskie żywiły się ( w Ameryce Pd) głownie kukurydzą. Oczywiście nie ma ona nic wspólnego ze współczesną zmodyfikowaną GMO. Stare odmiany kukurydzy, jeśli ktoś był w Meksyku to wie o czym piszę, mają różne kolory ziaren, mniejsze kolby i inne walory smakowe. My tak naprawdę nie mamy pojęcia o tym jak smakuje prawdziwa kukurydza.Jeśli chodzi o soję to rzeczywiście nadaje się ona do spożycia tylko i wyłacznie po sfermentowaniu - tu odsyłam to japońskiej pasty miso, która jest tego doskonałym przykładem. Przed tym procesem soja jest dla nas trująca. Japończycy spożywają tylko i wyłacznie sfermentowaną soję.
Najnowsze komentarze (21)
ask
3 lata temu
Dlatego żadne wykluczenia z codziennego jedzenia, bo za chwilę będzie inna teoria . Urozmaicenie i nie przesadzać z ilością. Jedno jest ważne , jak najmniej żywności przetworzonej i czytać etykiety, omijać te produkty , które mają dużo szkodliwych dodatków, nawet jak producent twierdzi , że dodał je zgodnie z normą i w związku z tym nie szkodzą. Jeść mniej, a lepiej. Tylko jak nie będziemy kupować produktów partaczy wymusimy lepszą jakość żywności, bo na państwo nie ma co liczyć.
Profesor
3 lata temu
Nikt nie kupuje smaru na bazie rzepaku, to wcisnęli to ludziom jako tłuszcz jadalny. Na tym polega nowoczesna medycyna.
nmn
3 lata temu
Lepiej być nie za grubym, nie za chudym, takim w sam raz. Zwłaszcza na stare lata nie należy się mocno odchudzać, w młodości należy być jednak być szczupłym , zwłaszcza jako dziecko. Starsi, szczupli ludzie mają tendencję do udarów.
monkey99
3 lata temu
Chleb smarować uwodornionym olejem? A może smażyć na nim jajko? Nic z tego. Najlepsze jest masełko i słonina. Nigdy, żaden dureń, pseudo naukowiec od diety, nie namówi mnie na ich porzucenie. Jem to co mi smakuje a szczególnie to na co czuję chęć, bo to moje ciało mówi czego potrzebuje. Jeżeli tego nie robicie, bądź zwykłe łakomstwo dopuszczacie do głosu, to wasze ciało bardzo się na was obrazi i weźmie z wami rozwód na zawsze.
ssas
3 lata temu
Że masło jest bardzo zdrowe to wiadomo od dawna, tylko koncerny margarynowe mówią inaczej
bart
3 lata temu
Nie "tłuszczy" nasyconych, a tłuszczów nasyconych.
dtd
3 lata temu
Jak jest zdrowy organizm, to sam informuje, czego mu potrzeba. Wtedy człowiek ma ochotę coś zjeść, ma na to smak. Chemia stosowana w uprawach, hodowli i produkcji żywności upośledza tę naturalną zdolność organizmu. No i wtedy powstają zaburzenia (otyłość, nadciśnienie) i choroby. Trzeba słuchać własnego organizmu i jeść wszystko, na co się ma ochotę, ale z umiarkowaniem. Umiar, umiar we wszystkim, to klucz do dobrego zdrowia.
Wiedźma
3 lata temu
OMIJAĆ ZACHODNIE MARKETY - a z polskich można jeść wszystko i żyć do 100 lat!!!
romanelli
3 lata temu
Spadła sprzedaż produktów z tłuszczami nasyconymi ... ????
Słucham?
3 lata temu
Wniosek? Nie słuchać wszelkiej maści specjalistów i naukowców będących najczęściej na usługach koncernów, a wsłuchać się w swój organizm. On wie co dla niego dobre.
veto
3 lata temu
Dr.Kwaśniewski miał rację. Ale w Polsce mądrym ludziom nigdy się nie wierzy. Patrz dieta Kwaśniewskiego.
olo
3 lata temu
co chwila jedni pseudonaukowcy wykluczaja tezy innych pseudonaukowcó...i tak w koło macieju...
GOSC
3 lata temu
mam zapalenie trzustki od 10 lat i zakazali spozywania smazonych,ostrych pokarmow,przez 3 lata nie pilam kawy jadlam sloiczki dla starszych dzieci,biore leki ale juz pije kawe sypana 2 dziennie ,czasami zjem cos nie zdrowego,zjadam surowe owoce i warzywa i stan mojej trzustki jest bez zmian,a tak na marginesie jestem wrogiem alkocholu a kazdy kojarzy trzustke z piciem co jest nie prawda,gdyz stres moze zrewolucjonizowac organizm
Jola
3 lata temu
gdy zaistniala tendencja do odchudzania i bycia szczuplym jak wieszak , lekarze diagnozuja olbrzymia ilosc osob z rakiem !!! nalezy jesc wszysko z umiarem jesli ktos ma kilka lub nawet kilkanascie kilo wiecej z powodu starzenia sie , to jest + , gdyz jesli taka osoba zchoruje organizm ma rezerwy by podjac walke np . w trakcie wyniszczajacej chemioterapi !!!