programy
kategorie

Pancetta kontra boczek. Tego o nich nie wiedziałeś

Pierwsze mięso pochodzi z Włoch, drugie to nasz lokalny wyrób. Oto kilka ciekawostek na ich temat. Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego. Zwija się ją w rulon i moczy w solance na ciepło. We Włoszech to popularny dodatek do spaghetti carbonara czy składnik pizzy. Co najważniejsze - pancetty nie wędzimy! Dzięki temu ma delikatniejszy smak.

30-03-2020
0
0
19
Podziel się
Komentarze (19)
30-03-2020
sękaczAle rewelacja!!! Sól,sól,sól.Nasz boczek jest rewelacyjny i zjada się go w różnej postaci.Nie trzeba nam włoskich przepisów.
zobacz więcej komentarzy (19)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(19)
sękacz
5 lata temu
Ale rewelacja!!! Sól,sól,sól.Nasz boczek jest rewelacyjny i zjada się go w różnej postaci.Nie trzeba nam włoskich przepisów.
woo
5 lata temu
boczek ma najmniej chemii w sobie
wklej
5 lata temu
Pancetta brzmi dumniej niż boczek.
~~m
5 lata temu
żadne odkrycie, taką pancette każdy sam może sobie zrobić. Najpierw w cukrze, potem w soli, potem w przyprawach ew. i wieszasz w siatce wędliniarskiej na min. 7 dni w przewiewnym miejscu. Ot cała filozofia. Już nasze babcie tak robiły.
hey
5 lata temu
Ale jaja !! Boczek , który do złudzenia przypomina boczek . Taki slogan może wymyśleć jedynie redaktor WP .
Najnowsze komentarze (19)
kiva
5 lata temu
co? Pannacota / :D
"AŁTORZE"...
5 lata temu
podaj cenę panczetty z Włoch !
za 2 tygodnie
5 lata temu
Pochodzi z Włoch... to lepiej zjeść za dwa tygodnie.
Ania123
5 lata temu
Nie ma to jak włoskie jedzonko
a wszystko ja...
5 lata temu
A smakuje to wszystko jak jakieś wymoczone wióry . Zresztą teraz każde mięso ze sztucznych hodowli smakuje jak trociny, czyli bez właściwego smaku, czy to indyk, czy to kurczak czy indyk czy to wołowwina czy wieprzowina.Młodzi nawet nie znają prawdziwego smaku mięsa. Za moich czasów mięso miało smak i zapach ,a po upieczeniu w ustach się rozpływało.
wiesia149
5 lata temu
jesc boczek a nie mięso z włoch to będzież zył
Masa
5 lata temu
To zwykła pachwina ,po naszemu. Trudno ją dostać bo jest dużo t tańsza od boczku a sprzedawana jest jako część boczku.Jest dużo smaczniejsza od boczku. Odpowiednie organy powinny kontrolować masarnie w celu ukrócenia tych oszustw .Pachwina powinna kosztować około 12 zł a jest sprzedawana jako boczek po ponad 20 zł
śwoniożerca
5 lata temu
Nie nawidzę włoskiego żarcia. Jest bez smaku bez przypraw. tylko mąka mąka mąka i robaki z morza.
hey
5 lata temu
Ale jaja !! Boczek , który do złudzenia przypomina boczek . Taki slogan może wymyśleć jedynie redaktor WP .
CNNNC
5 lata temu
A u nas tluste jest nie dobre . Nie ma zlego cholesterolu . Jest tylko dobry i bardzo dobry . Szczegolnie dobry jest ten zly
Aafawwa
5 lata temu
WP to jednak WP. Piszą o spaghetti carbonara a na obrazku penne ze śmietaną xD Najs...
myślący
5 lata temu
janko muzykant nie masz racji poszukaj badań społeczeństw wschodnich i dalekowschodnich tzw tłustej diety i porównaj ich zachorowalność i stan zdrowaia z europejczykami a potem pisz a n ie pisz głupot nawet nasze europejskie badania wykazują że ludzie z wysokim cholesterolem żyją dłużej niż ci z niskim zgadzam się jedynie z tym że spożywania tłustych potraw zwłaszcza wysokoprzetworzonych w nadmiernej ilości może nie być nie zdrowe ale tylko i wyłącznie ze względu ogromnej ilości konserwantów utrudniających organizmowi ludzkiemu ich trawienie
tezeusz
5 lata temu
Polskiego tradycyjnego boczku wędzonego w naszych sklepach nie jest wiele. Mamy owszem coś co jest niby wędzone z dodatkiem aromatu dymu wędzarniczego i pomalowanego jakimś pomarańczowym świństwem chemicznym. I myślę, że to bardziej szkodzi, niż zawarty w nim tłuszcz. Zresztą w mięsie wieprzowym tłuszcz stanowi minimum 30%.
okiem
5 lata temu
Przeciez to jest cały czas boczek .