Chleb to jeden z podestowych produktów. Zjadamy go na śniadanie, w formie przekąski czy kolację. Przeciętny polski zjadacz chleba pochłania rocznie 108 bochenków. Aż 60 % Polaków wybiera chleb pszenny. Jednak dzisiejszy chleb dla oszczędności czasu i pieniędzy produkuje się taśmowo. Choć chleb pszenny nie zawiera składników odżywczych i napędza apetyt, to jego koszt jest tani. Na wydajność mąki pszennej wpływa zawarty w ziarnach gluten, który zatrzymuje zawartość powietrza w cieście. Polscy producenci dosypują do mąki polepszacze z glutenem oraz kwas askorbinowy, który wybiela składniki ciasta. "Dobry chleb pszenny powinien być zwarty i sprężysty, a skórka powinna być błyszcząca i popękana w charakterystyczne romby. Powinna być też lekko ciemniejsza od środka, a po przekrojeniu nie powinna się kruszyć" - tłumaczy Katarzyna Bosacka.