programy
kategorie

Pochodzi z Serbii, ale furorę robi nie tylko na Bałkanach

Pochodzi z Serbii, ale furorę robi nie tylko na Bałkanach. Niezwykła pleskawica to nic innego jak kotlet z mielonego mięsa pieczony na ruszcie, podawany z dodatkami w tzw. lepinji. Warto dodać, że potrawa podawana jest ze specjalną pastą ajwar. I choć w zależności od regionu sposób przygotowania może się trochę różnić, to tradycyjną pleskawice przyrządza się z mieszanki dwóch mięs. Mieszkańcy Bałkanów zazwyczaj korzystają z jagnięciny, baraniny, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny. Niezbędnymi dodatkami będą cebula, czosnek, ostre papryczki, wędzony ser oraz przyprawy. Sposób przyrządzenia ma wiele wspólnego z przygotowywaniem hamburgerów. Mięso przygotujemy tak jak na nasze kotlety mielone. Po usmażeniu wraz z dodatkami tj. serem wędzonym i pastą całość ląduje w grubej picie.

15-03-2021
35 reakcji
10
11
14
Podziel się
Komentarze (14)
15-03-2021
Hyjdla Kowolpo naszymu karminadel ze żymłą
zobacz więcej komentarzy (14)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(14)
Hyjdla Kowol
3 lata temu
po naszymu karminadel ze żymłą
ela
3 lata temu
"całość ląduje w grubej picie" - U mnie ląduje coś innego..
Adam
3 lata temu
W tym mięsie psy , albo szczury. Byłem w Serbii
Mac
3 lata temu
W Sopocie na "Monciaku" jest kebab, który jest dość podobny w przyrządzaniu (zamiast kotletów coś jak kiełbaski z mięsa mielonego), a smakuje rewelacyjnie od lat ten sam przepis i bułka specjalnie dla nich robiona... a przepis chyba libański...
bośniak
3 lata temu
nie ma czegoś takiego jak gruba pita! Pita to bardzo cienkie ciasto np.filo. A pita to ciastko słodkie lub z mięsem upieczone na bazie filo. Najbardziej popularna jest pita z dynią, serem lub jabłkami. Konfiguracji jest mnóstwo.
Najnowsze komentarze (14)
pol
3 lata temu
Pita, pita bo pita jest dobra.
Paweł
3 lata temu
plejskawica (przynajmniej w wydaniu serbskim) to kotlet z serem w środku a nie obok lub na kotlecie. Proszę nie pisać o kuchni bez wiedzy o niej.
Hyjdla Kowol
3 lata temu
po naszymu karminadel ze żymłą
kismet13
3 lata temu
ale nowość...w Polsce można ją zjeść od prawi dwudziestu lat....no chyba że autorka ma dopiero pięć lat...to dla niej nowość...
rozmodlony
3 lata temu
czy to jest posiłek katolicki???czy Polak katolik-patriota może to jeść??co na to episkopat ? a Błaszczak ...
kucharz
3 lata temu
to tradycyjną pleskawice przyrządza się z mieszanki dwóch mięs. Mieszkańcy Bałkanów zazwyczaj korzystają z jagnięciny, baraniny, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny. Dla mnie to juz 5 rodzajow miesa.Jezyk polski,trudny jezyk,szczegolnie dla idioredaktorow(idioredaktolozek)
Adam
3 lata temu
W tym mięsie psy , albo szczury. Byłem w Serbii
bośniak
3 lata temu
nie ma czegoś takiego jak gruba pita! Pita to bardzo cienkie ciasto np.filo. A pita to ciastko słodkie lub z mięsem upieczone na bazie filo. Najbardziej popularna jest pita z dynią, serem lub jabłkami. Konfiguracji jest mnóstwo.
huckensaal
3 lata temu
Prawdziwa pljeskawica a gurmańska szczególnie, jest robiona z mięsa nie mielonego, a siekanego. i tak jest Srbska prawda.
A co
3 lata temu
to jest gruba picia? ;)
JolK
3 lata temu
Typowa kefta (nazw jest wiele) , znana od Bałkanów po Armenię nie wspominając o Izraelu, Libanie, Syrii i Turcji, można to wszędzie prawie na zachodzie europy znaleźć w kebabach jako "inny wybór " sandwicha ... Bardzo smaczne , radzę popróbować rożnych z innymi przyprawami . Ale my przecież też to mamy , przynajmniej za mojej pamięci , 40 lat temu też coś takiego robiłam w domu , na drugi dzień po mielonych , zostawało kilka , to się je na zimno wkładało do kajzerki , trochę musztardy plasterek pomidora i mmmmmmmm, niebo w gębie !
Z Polski
3 lata temu
Kiedyś w zamierzchłych czasach Kultura nakazywała posługiwać się sztućcami. Rozdziawianie chapy i żarcie na ulicy zarezerwowane było dla ciemnego plebsu...
ela
3 lata temu
"całość ląduje w grubej picie" - U mnie ląduje coś innego..
Mac
3 lata temu
W Sopocie na "Monciaku" jest kebab, który jest dość podobny w przyrządzaniu (zamiast kotletów coś jak kiełbaski z mięsa mielonego), a smakuje rewelacyjnie od lat ten sam przepis i bułka specjalnie dla nich robiona... a przepis chyba libański...