programy
kategorie

Pół godziny. Tyle masz czasu, by mięso ze sklepu dostarczyć do lodówki w domu

- Łańcuch chłodniczy na każdym etapie dystrybucji mięsa jest bardzo ważny – powiedziała w programie „Money. To się liczy” Sara Meskel z Inspekcji Weterynaryjnej. – Teraz, gdy mamy takie wielkie upały, trzeba na to zwrócić szczególną uwagę. Konsumenta ten łańcuch chłodniczy też obowiązuje. Nie można kupować mięsa, włożyć takie zakupy do bagażnika i jeździć z nimi przez cały dzień. Do pół godziny od wyjęcia z lodówki sklepowej mięso powinno znów trafić do chłodzenia w naszym domu. W innym razie narażamy się na nieprzyjemne zatrucia. Dzieci i osoby starsze są tu szczególnie zagrożone.
Tranksrypcja:Korzystając z pani doświadczenia pani zawodu i...
rozwiń
Ja gdyby
Obecności też w studio
Mamy upały po 30
Parę stopni
Ja przyznam szczerze czasami chcąc
Kupić mięso i taniej i Według mnie lepsze na bazarze No wybieram właśnie to Bazarowa nie
Dużego sklepu gdzie jest lodów
Jaka
Chłodnia i tak dalej
I tak dalej
Czy to mięso w tym momencie Przy takich
W temperaturach z bazaru
Jest bezpieczne
No tutaj jeżeli chodzi o takie kwestie bezpieczeństwa no tutaj
Jakby prawo Ohma
Takie zasady
Higienę
Pozyskiwania
Miasta i używania
Jego do
Dodatek
Do żywienia
No mówią klarownie tak ten łańcuch chłodniczy na każdym etapie
Atrybuty
Jest bardzo ważne czyli musimy mieć gwarancję że on nie został zachwiane
Na żadnym etapie ponieważ drobno
Ustroje namnażają się w po
I temperaturze bardzo szybko więc te
Skażenie podwyższona to są już upały tak ale że na przykład bo ja sobie coś wyobrażam że targowiska ma
Mogą być wyposażone w urządzeniach
Chłodnicze
Tylko że też jest tak że musimy mieć pewność że osoba która tym handluje
Też przez cały przez cały czas ten łańcuch zachowała także to nie było tak że
Gdzieś tam przez dwie godziny
Sobie transportowa liśmy
Powiedzmy w jakimś tam autku nie do końca
Przystosowanym potem chodzi
Złożyliśmy przez dwie godziny
Dwie godziny
Tygodniówki
Ale to często jest tak że na tych
Targówek
Tak to jest wyłożony na tak
Metalowych metalowych stołach albo
Postawa kobiety
Metalem No czasami za
Zakon Szymon czasami nie no ale tam nie ma lodów
No to tutaj już tutaj już absolutnie takiego takiego zakupu Jednak
Zasady bezpieczeństwa no nie Polecamy jeden
Tutaj mimo
Trzeba zwracać uwagę na te zachowanie te
Temperatury czasem są też takie typowe błędy konsumenta tak
Na przykład mówi że jednak
Kupię mięso gdzie
Sklepienie
Paczkowane
Czy innego
Gdzie ten łańcuch
Chłodniczy było ale wsadził go do wózka i potem przejechał
Po centrum handlowym tam godzinkę czy
Sopot r i jeszcze żeby coś innego sobie nabyć następnie udał się do samochodu
Który stał też od
Odpowiednią ilość czasu na parkingu włożył do tego bagażnika którym jest
Znowu jeszcze 200 minut do domu w temperaturze plus
30
Więc gdzieś tam mając na uwadze jeżeli Kupujemy te też
Tam żywnościowych opisującą się żeby to jednak była nastawienie na to dokonujemy zakupu
Udajemy się do domu wsadzamy do lodówki
I żeby ten łańcuch chłodniczy obowiązuje też właśnie tego konsumenta
Raczej to nie jest tak że my
Tutaj stepie sobie kup
Kupimy zdrowe zdrową żywność
I możemy z nią zrobić
I co chcemy i spożyć jak chcemy
Tak to też musi być
W takim czasie Przy takiej temperaturze jak dzisiaj mamy czyli
Plus
30 plus 3
3 plus 34 stopnie w cieniu
A jaki mamy te faktury
Taki czas od sklepu do domu żeby się to mięso nie zdążyło zeps
Nie zdążyła by
Wychłodzić
To znaczy tak zależy jaka jest kubatura tego mięsa i też
Jakie produkty
Co kupujemy na przykład
Wszystko to co jest
To mięso mielone czy coś
Coś takiego to tutaj jest
Ten czas o wiele wiele krótsze tak to
To mamy bóle nieobrobione czyli schab bez kości i tak dalej
Narażenie na rozmnażania się drobnoustrojów jest jeszcze większe
Także generalnie
Należą
No wiesz żeby to było jak najszybciej tak żeby w ciągu 10 minut od wyjęcia ozdoby powinniśmy
Nie robiłam takiego pomiaru temperatury miasta po
Powiedzmy od zakupów w sklepie do
Do zakupu do do włożenia do lodówki w domu ale do tego pół godziny Fajnie by było gdybym ja miał to
To znalazło się w lodówce
Producenci różne sobie z tym Radom Niektórzy na przykład proponują jakieś tam opakowania które będzie nam
Zmieniało kolor tam jaki
Będzie punktury będzie zmieniał kolor w zależności
Od tego czy ta temperatura
Już nie jest za wysoka
Też niektórzy producenci na przykład proponują
Takie badania
Badają
Swoje produkty odnośnie
Tego że właśnie biorąc pod uwagę nie zawsze
Standardowe zachowanie
Konsumenta ta której kończę to nie jest taki łańcuch
To chłodniczo które cały czas jest zachowane tylko że gdzieś tam te
Dwie godzinki przechowamy je poza lodówką i mimo wszystko zrobimy badania i zobaczymy jak to wychodzi więc
Gdzieś tam takie rzeczy też są zabezpieczane trochę jeszcze postarasz a jak nie to trzymamy ty
30 minut
To co mam może grać
To znaczy generalnie jeżeli chodzi o takie zatrucia pokarmowe No to
Standardowe dolegliwości
Oczywiście
Gastryczne i tak dalej jakieś
Tam ból głowy
Tutaj też bardzo proszę
Uwagę że często te drobne
Ustroje takie bardziej
Bardziej niebezpieczne czyli
Na przykład listeria monocytogenes
Dogadać
Ona jako tako nie jest
No bardzo choroba
Twórcza dla
Ludzi zdrowych ale na przykład może być
Dosyć dosyć do
Dotkliwa dla ludzi starszych
Dla dzieci tam jest
To też zależy też
Dla kogo danych rodo
Jeszcze na koniec pytam o jedną rzecz bo bardzo fajną pani kwestie poruszyła tych opakowań na których widać
Produkt zepsuty
To ty czy nie A czy ja jakimś domowym sposobem mogę łatwo
Sprawdzić czy
Czy to mięso zachowało cię
Ciąg chłodniczy czy ja go jakby
Z jednej lodówki
No tutaj właściwie tylko te cechy organoleptyczne tamto popatrzeć popatrzeć powąchać tak na takiej zasadzie też
Ważna jest
Co to informacje są podawane na opakowaniu
Na przykład data uboju tak Czyli tak naprawdę
Kiedy ty kiedy te mięso
Było przerobione już tak
W tym pierwszym stadium
Tak więc tutaj
Konsument Jak najbardziej może może na to zwracać uwagę może też o to pytać
I też nawet te pochodzenie mięsa powiedzmy
Takie bardziej naturalne bardziej od rolników
Też może być zachowane całkiem w dobrym stanie i może być bezpieczne
Dziękuję bardzo za rozmowę Sara meskel Związek Zawodowy Pracowników i
Weterynaryjnej
Dziękuję również
Proszę śledzić nasze działania Myślę że jeszcze się jakoś po
43 reakcje
32
11
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz