programy
kategorie

Przepis na idealne naleśniki

Każdy, kto choć raz robił naleśniki, wie, że płynne ciasto lubi na patelni płatać figle. Jak usmażyć naleśniki tak, by były idealne? By nie były grubsze na środku, bez dziur i równo zarumienione? Problem ten spędzał sen z powiek dwóm fizykom zajmującym się zawodowo dynamiką płynów. Postanowili oni przeanalizować proces smażenia naleśników i zoptymalizować go tak, by zawsze osiągnąć idealny rezultat. Dzięki ich zaawansowanym obliczeniom i symulacjom komputerowym wiemy już, że sekretem idealnych naleśników jest odpowiedni ruch nadgarstka po wylaniu ciasta na patelnię. Na początku powinien być bardzo dynamiczny, tak, by patelnia przekręcała się pod dużym kątem, a ciasto dotarło do brzegu patelni. Następnie obracamy patelnią tak, by rozlać ciasto po całej powierzchni. Im bardziej ciasto zastyga, tym spokojniejszy powinien być ruch patelnią. Zdaniem fizyków ta technika sprawi, że naleśniki wychodzące spod naszej ręki będą bardziej jednakowe. Dokładnie 83 proc.... rozwiń
25-06-2019
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz