bEITFFZw
bEITFFZA
bEITFFZE
programy
kategorie
bEITFFZx

Pyszne kartacze. Sprawdzony przepis na przysmak z Podlasia

Kartacze, znane również jako cepeliny, to populara na Podlasiu, uwielbiana przez wielu Polaków potrawa pochodząca z Litwy. To słynne danie przypomina wyglądem duże pyzy ziemniaczane. Kartacze zazwyczaj nadziewane są mięsem, jednak można je spotkać też z grzybami, twarogiem czy kapustą. Ten regionalny przysmak wymaga jednak odpowiednio przygotowania. Jeżeli, zdecydujemy się na własnoręczne robienie cepelinów, to warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, aby miały one idealne smak, jak i wygląd. Do ich tradycyjnego przygotowania potrzebne są 4 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, mięso wołowo-wieprzowe, cebula, boczek oraz przyprawy. Połowę obranych kartofli należy ugotować, a resztę zetrzeć na tarce na miazgę. Następnie tę surową masę należy mocno odcisnąć, najlepiej przez bawełnianą ściereczkę, pamiętając, by zostawić ziemniaki lekko zwilżone. Z odsączonego płynu należy wybrać osadzony na dnie krochmal i dodać go do miazgi. Następnie ugotowane ziemniaki należy...

rozwiń
06-09-2021
477 reakcji
295
152
30
Podziel się
Komentarze (30)
06-09-2021
Podlasianka
Ziemniaki surowe pół na pół z gotowanymi. Oj chyba ktoś się nie przyłożył albo nie jadł dobrych kartaczy. Gotowane ziemniaki to jakaś 1/5 calości. Jak ziemniaki są...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (30)

Programy Wirtualnej Polski

bEITFFZJ
KOMENTARZE
(30)
Podlasianka
miesiąc temu
Ziemniaki surowe pół na pół z gotowanymi. Oj chyba ktoś się nie przyłożył albo nie jadł dobrych kartaczy. Gotowane ziemniaki to jakaś 1/5 calości. Jak ziemniaki są dobrej odmiany i mają dużo krochmalu, to nie powinno się dodawać mąki ziemniaczanej. i koniecznie do ciasta starta cebula, wtedy ciasto nie szarzeje.....
Rambit666
miesiąc temu
Po 40 minutach gotowania nie zostanie z tego nic...
Docent Furman
miesiąc temu
Kartacze z Suwalszczyzny są debest i basta!
bEITFGab
Suwalczanin
miesiąc temu
Kartacze nie są z Podlasia !!! To typowo suwalski litewska potrawa Suwalszczyzna to nie Podlasie !!!!
smakosz
miesiąc temu
Jakiś nieuk który nie ma pojęcia o kuchni po co pisze mąkę ziemniaczaną jak jej w/w przepisie nie używa
Najnowsze komentarze (30)
Krystyna.
miesiąc temu
Najlepsze kartacze to proporcja taka że jeśli mamy garczek ziemniaków gotowanych to dajemy taki sam garczek ziemniaków startych i odciśniętych i żadnej mąki nie trzeba a gotuje się napewno około 40 minut i nic się nie rozpłynie jeśli ziemniaki tarte będą mocno odciśnięte.
ja,
miesiąc temu
ten przepis jest błędny,
Alicja
miesiąc temu
40 minut gotować?
Ankaaaaa
miesiąc temu
Po 40 minutach to zostanie z nich tylko krochmal.....
nikt
miesiąc temu
Patrzę na apetyczny garnek z ziemniaczkami a tu wyskakuje mi ta zapłakana po cebuli aktorzyca z promocją po trupach...zaraz mnie zemdliło
rycho
miesiąc temu
W Augustowie w tym roku 1 katracz 10 zlotych. W ubieglym byly po 5-6.
wsxxxx
miesiąc temu
gotować 40 minut?????????
ka...
miesiąc temu
Autor pomylił kartacze z pyzami ... Wypadałoby mieć trochę wiedzy w tym temacie i pisząc o tym. A już podawać taki przepis to śmieszne.
bEITFFZT
O jej
miesiąc temu
czyli Podlasie to już nie tylko nawet nie polskie, ale światowe centrum turystyki,jak od kilku dni z WP,TVN,Onet, GW,Newsweek,Polityki,ZET,TOKitp polskojęzycznych.judni,oraz od posłów niemieckiejPO i rosyjskich SLD i PSL się dowiadujemy, ale również kulinarny sam cymes?
Sam_Sobie_Wol...
miesiąc temu
No to poniosło Was z tymi pyzami na zdjęciu. Kartacze są szare, całkiem nie tak dawno wyjaśniłem przesympatycznej rodzinie ze śląska, że nie powinni reklamować szarych kartaczy i żądać świeżych. Pewnie mylące było gdy Pani Kelnerka zaproponowała "wczorajsze" ale podsmażane, które oczywiście są jeszcze smaczniejsze. No dobra namówiliście mnie, na Niedzielę robię kartacze.
Zosia
miesiąc temu
Pysze????
123
miesiąc temu
dziewczyny wszystkie wasze te pierogi są smaczne :) i najlepsze na całym świecie
jwp123
miesiąc temu
a kaszanke z cebulą najlepsze co może być i kiszonego w ręke
anketwa
miesiąc temu
A w Łomży nazywają się ''kołduny'' i przepis podobny do tego z postów. Tyle że są smaczniejsze!
bEITFGav
bEITFFZC
bEITFGaC
bEITFGaD