programy
kategorie

Pyszne kartacze. Sprawdzony przepis na przysmak z Podlasia

Kartacze, znane również jako cepeliny, to populara na Podlasiu, uwielbiana przez wielu Polaków potrawa pochodząca z Litwy. To słynne danie przypomina wyglądem duże pyzy ziemniaczane. Kartacze zazwyczaj nadziewane są mięsem, jednak można je spotkać też z grzybami, twarogiem czy kapustą. Ten regionalny przysmak wymaga jednak odpowiednio przygotowania. Jeżeli, zdecydujemy się na własnoręczne robienie cepelinów, to warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, aby miały one idealne smak, jak i wygląd. Do ich tradycyjnego przygotowania potrzebne są 4 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, mięso wołowo-wieprzowe, cebula, boczek oraz przyprawy. Połowę obranych kartofli należy ugotować, a resztę zetrzeć na tarce na miazgę. Następnie tę surową masę należy mocno odcisnąć, najlepiej przez bawełnianą ściereczkę, pamiętając, by zostawić ziemniaki lekko zwilżone. Z odsączonego płynu należy wybrać osadzony na dnie krochmal i dodać go do miazgi. Następnie ugotowane ziemniaki należy...

rozwiń
06-09-2021
0
0
31
Podziel się
Komentarze (31)
06-09-2021
Podlasianka
Ziemniaki surowe pół na pół z gotowanymi. Oj chyba ktoś się nie przyłożył albo nie jadł dobrych kartaczy. Gotowane ziemniaki to jakaś 1/5 calości. Jak ziemniaki są...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (31)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(31)
Podlasianka
3 lata temu
Ziemniaki surowe pół na pół z gotowanymi. Oj chyba ktoś się nie przyłożył albo nie jadł dobrych kartaczy. Gotowane ziemniaki to jakaś 1/5 calości. Jak ziemniaki są dobrej odmiany i mają dużo krochmalu, to nie powinno się dodawać mąki ziemniaczanej. i koniecznie do ciasta starta cebula, wtedy ciasto nie szarzeje.....
Rambit666
3 lata temu
Po 40 minutach gotowania nie zostanie z tego nic...
Docent Furman
3 lata temu
Kartacze z Suwalszczyzny są debest i basta!
Suwalczanin
3 lata temu
Kartacze nie są z Podlasia !!! To typowo suwalski litewska potrawa Suwalszczyzna to nie Podlasie !!!!
smakosz
3 lata temu
Jakiś nieuk który nie ma pojęcia o kuchni po co pisze mąkę ziemniaczaną jak jej w/w przepisie nie używa
Najnowsze komentarze (31)
Porter02
3 lata temu
Kolejny ignorant. Cepeliny to poznańskie pyry, też smaczne. Jednak litewskie kartacze nazywane też kołdunami, są wyłącznie z surowych ziemniaków. W efekcie są ciemne. Oprócz ciemnej barwy mogą charakteryzować się lekkim śluzem z powodu niedoboru skrobi. Może słowo śluz źle dobrałem, ale na szybko takie skojarzenie mi przyszło do głowy. Ta konsystencja kartaczy (kołdunów) powoduje, że podczas gotowania mają one tendencje do sklejania się. Poznaniacy wieki temu poszli na łatwiznę tworząc cepeliny, czy jakieś tam pyzy z ziemniaków gotowanych. Niestety, dzisiaj nawet w Sejnach i okolicach nie uświadczy się prawdziwych kołdunów, gdzie skrobia do sklejenia masy z tartych ziemniaków już nie pochodzi odstałej wody z tychże ziemniaków. Ja też idę na skróty, i dodaję zamiast skrobi odzyskanej ze startych ziemniaków, mąkę (skrobię) ziemniaczaną. Nie zamierzam jednak poddać się indoktrynacji pseudo-kucharzy z internetu, i nigdy klusek z gotowanych ziemniaków nie nazwę nie nazwę kartaczami lub kołdunami.
Krystyna.
3 lata temu
Najlepsze kartacze to proporcja taka że jeśli mamy garczek ziemniaków gotowanych to dajemy taki sam garczek ziemniaków startych i odciśniętych i żadnej mąki nie trzeba a gotuje się napewno około 40 minut i nic się nie rozpłynie jeśli ziemniaki tarte będą mocno odciśnięte.
ja,
3 lata temu
ten przepis jest błędny,
Alicja
3 lata temu
40 minut gotować?
Ankaaaaa
3 lata temu
Po 40 minutach to zostanie z nich tylko krochmal.....
nikt
3 lata temu
Patrzę na apetyczny garnek z ziemniaczkami a tu wyskakuje mi ta zapłakana po cebuli aktorzyca z promocją po trupach...zaraz mnie zemdliło
rycho
3 lata temu
W Augustowie w tym roku 1 katracz 10 zlotych. W ubieglym byly po 5-6.
wsxxxx
3 lata temu
gotować 40 minut?????????
ka...
3 lata temu
Autor pomylił kartacze z pyzami ... Wypadałoby mieć trochę wiedzy w tym temacie i pisząc o tym. A już podawać taki przepis to śmieszne.
O jej
3 lata temu
czyli Podlasie to już nie tylko nawet nie polskie, ale światowe centrum turystyki,jak od kilku dni z WP,TVN,Onet, GW,Newsweek,Polityki,ZET,TOKitp polskojęzycznych.judni,oraz od posłów niemieckiejPO i rosyjskich SLD i PSL się dowiadujemy, ale również kulinarny sam cymes?
Sam_Sobie_Wol...
3 lata temu
No to poniosło Was z tymi pyzami na zdjęciu. Kartacze są szare, całkiem nie tak dawno wyjaśniłem przesympatycznej rodzinie ze śląska, że nie powinni reklamować szarych kartaczy i żądać świeżych. Pewnie mylące było gdy Pani Kelnerka zaproponowała "wczorajsze" ale podsmażane, które oczywiście są jeszcze smaczniejsze. No dobra namówiliście mnie, na Niedzielę robię kartacze.
Zosia
3 lata temu
Pysze????
123
3 lata temu
dziewczyny wszystkie wasze te pierogi są smaczne :) i najlepsze na całym świecie
jwp123
3 lata temu
a kaszanke z cebulą najlepsze co może być i kiszonego w ręke