Kiełbaski marynowane to popularna potrawa w Niemczech i Czechach, uwielbiana przez smakoszy na całym świecie. Parówki w zalewie, tzw. "Utopence", zazwyczaj podawane są na zimno, jako zakąska do piwa. Ich przygotowanie jest bardzo proste, dzięki czemu każdy amator kiełbasek będzie w stanie przyrządzić je w domu. W tym celu potrzebujemy 500 g. parówek (najlepiej frankfurterek) lub serdelków, 2 duże cebule, 3 ostre papryczki (zalecane chilli) oraz czosnek. Do przygotowania zalewy potrzebujemy wody, octu, soli, pieprzu, ziela angielskiego, odrobiny cukru i tymianku. Cebulę kroimy na piórka, czosnek na plasterki, a papryczki na podłużne paski. Tak przygotowane składniki układamy na przemian z kiełbaskami w dużym słoiku, upewniając się, że każda parówka dotyka warzyw. 2 szklanki wody zagotowujemy, dodając ¾ szklanki octu. Na zmniejszonym ogniu dodajemy 2 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli oraz resztę przypraw do smaku. Tak przygodową zalewę odstawimy do ostudzenia. Po...
rozwiń