programy
kategorie

Ranking najgorszych słodyczy

Dobrze wiemy, że słodycze nie są najzdrowszym przysmakiem. Są przede wszystkim źródłem cukrów prostych, które wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Niektóre z nich są jednak gorsze niż inne.

07-04-2017
Tranksrypcja:5 -...
rozwiń
Guma do żucia.
Poliizobutylen, czyli substancja do produkcji rur
izolacji elektrycznych
służy także do produkcji gum do żucia
także teraz wiecie już co żyjecie.
Jeśli guma zawiera cukier
to prędzej próchnicę wywoła niż jej zapobiegnie.
Gumę żujemy długo zapewniając bakteriom mnóstwo czasu na żerowanie.
4 -
Żelki.
Zazwyczaj naciągają nas na nie
zwabione kształtem i kolorem dzieci.
Jak już kupimy to sami podjadamy
nasz wybór ale
dzieci niepolecane faszerować tymi kolorowymi stworkami.
Naukowcy dowiedli, że czerwone i żółte żelki mogą być przyczyną
nadpobudliwości u dzieci.
Warto wiedzieć, że aby otrzymać tak intensywny kolor i zapach żelek czy lizaków
potrzebna jest cała lista substancji
które przez dorosłych nazywane są samą chemią. 3 -
Landrynki.
Zawierają mnóstwo cukru
sztucznych szkodliwych słodzików
a także sztucznych barwników
i sporo innych chemicznych dodatków.
Ale nie to wyróżnia landrynki spośród innych słodyczy
szkodliwa jest ich
twardość.
Po pierwsze, wolno się rozpuszczają dając bakteriom czas
na przetwarzanie cukru w niebezpieczne kwasy
ale to nie wszystko.
Tak twarde cukierki to duże ryzyko mechanicznego uszkodzenia zębów
lub dziaseł. 2 -
Wafelki.
Wydawać by się mogło, że wafle chrupiące i słodkie to idealna przekąska
ale kryją w sobie niebezpieczne substancje.
To
tłuszcze utwardzone typu trans, które niczym cichy zabójca atakują nasz organizm od środka
podnosząc między innymi poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
co powoduje choroby serca, cukrzycę i prowadzi do otyłości.
1 - Ciągutki.
Ciągnące się krówki, toffi
są dla naszego organizmu szczególnie niebezpieczne.
Nie tylko te bardzo słodkie
wszystkie ciągnące się słodycze, także owocowe
zawierają mnóstwo cukru
a także wiele sztucznych dodatków
takich jak tłuszcze trans i konserwanty.
Wszelkie irysy, cukierki, toffi, krówki, batoniki i inne ciągutki
oblepiają zęby
i pozostają na nich jeszcze długo po tym jak je jedliśmy.
Drobnoustroje
maja wiec mnóstwo czasu
by przerabiać cukier w powodujacy próchnicę kwas.
1 reakcja
1
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)