programy
kategorie

Rozgrzewający gulasz. Sposoby na idealnie miękkie mięso

Rozgrzewający gulasz to idealna propozycja na jednogarnkowe danie. Warzywne dodatki oraz kawałki mięsa zalane gęstym sosem to syty i smaczny obiad. Jednym z ważniejszych składników, który może popsuć całą potrawę, jest twarde mięso. Mamy dla was kilka porad jak tego uniknąć. Miłośnicy gulaszu często dodają do potrawy łyżkę wódki. Dzięki temu czas gotowania gulaszu znacznie się skraca, a mięso szybciej uzyskuje odpowiednią miękkość. Niektóre gospodynie, zanim zaczną gotować tą potrawę, podsmażają mięsiwo na patelni. Taki sposób pozwala na zamknięcie porów mięsa, co potem wpływa na jego delikatną konsystencję. Odrobina soku z ananasa dodana podczas gotowania sprawi, że mięso będzie idealnie miękkie. Warto pamiętać o wyborze świeżego mięsa oraz stosowaniu się do przepisu na nasz ulubiony gulasz.

25-03-2021
125 reakcji
38
71
16
Podziel się
Komentarze (16)
26-03-2021
babaco za cajmer to przygotowal? Ze oni sie nie wstydza
zobacz więcej komentarzy (16)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(16)
baba
3 lata temu
co za cajmer to przygotowal? Ze oni sie nie wstydza
Zamaskowany
3 lata temu
Wypicie kieliszka wódki podczas jedzenia gulaszu wydatnie zwiększy siłę nacisku szczęk, przez co mięso będzie można łatwiej pogryźć.
gabi
3 lata temu
Lepiej sobie szybkowar kupić, niż stosować wasze rady.
Ocet jablkowy
3 lata temu
Najpierw przyprawiam mieso sola, pieprzem, czosnkiem 1-2 posiekane zabki ,papryka,galka muszkatolowa, nacieram mieso przyprawami, dodaje troche oliwy i nacieram cale mieso. Nastepnie skrapiam miesko octem jablkowym, mieszam i odstawiam przykryte na cala noc do lodowki. Rano przemieszm miesko, wkladam do brytwanny, podlewam minimalnie woda by powstal sos i pieke ok 1,5 godz. Mieciutkie delikatne i pyszne. Do tego gotowane ziemniaki (do gotowania ziemniakow dodac 1 obrana cala mala cebule, ktora po ugotowniu mozna zjesc lub wyrzucic, za to ziemniaki beda pycha). Do tego surowka w/g upodoban i pyszny obiad gotowy.
wzdęcie na za...
3 lata temu
Szkoda czasu - jedz na surowo! Końcowy rezultat będzie podobny.
Najnowsze komentarze (16)
hahaha
3 lata temu
I to ma być ta genialna rada?
lolo
3 lata temu
jak wołowinę piecz to wystarczy kieliszek alkocholu i jest mięciutkie
Prażanin
3 lata temu
Gulasz to nie drobno posiekane mięso wymieszane z warzywami i polane sosem. To potrawa, gdzie sos powstaje w wyniku długotrwałego duszenia mięsa, a pod koniec również warzyw, na wolnym ogniu.
Wiesia
3 lata temu
Najlepiej dac do pieskowi do przezucza. Bedzie Idealnie miekkie
nnnn
3 lata temu
Nie "porów mięsa " a "por mięsa". Nauczanie gimnazjalne połączone z brakiem oczytania przynosi opłakane skutki.
Bzdury
3 lata temu
Do ich zaleceń proponuje dodac jeszcze zalewę po śledziach ,skorupki jajek i odrobinę gipsu wtedy mięso będzie wybitnie miękke.
Ocet jablkowy
3 lata temu
Najpierw przyprawiam mieso sola, pieprzem, czosnkiem 1-2 posiekane zabki ,papryka,galka muszkatolowa, nacieram mieso przyprawami, dodaje troche oliwy i nacieram cale mieso. Nastepnie skrapiam miesko octem jablkowym, mieszam i odstawiam przykryte na cala noc do lodowki. Rano przemieszm miesko, wkladam do brytwanny, podlewam minimalnie woda by powstal sos i pieke ok 1,5 godz. Mieciutkie delikatne i pyszne. Do tego gotowane ziemniaki (do gotowania ziemniakow dodac 1 obrana cala mala cebule, ktora po ugotowniu mozna zjesc lub wyrzucic, za to ziemniaki beda pycha). Do tego surowka w/g upodoban i pyszny obiad gotowy.
StJo
3 lata temu
Komentarze silą się na dowcip ale zero intelektu! Nauczono was pisać ale niestety nie myśleć
Zamaskowany
3 lata temu
Wypicie kieliszka wódki podczas jedzenia gulaszu wydatnie zwiększy siłę nacisku szczęk, przez co mięso będzie można łatwiej pogryźć.
Pan Mariusz S...
3 lata temu
Widzę, że krwisty
ochenderek
3 lata temu
A jak kupujesz mięso w Lidlu, rzekomo "Polskie z Mazur", całą dobę marynowe razem z solą zmiękczającą, cztery godziny duszone razem z warzywami, i dalej twarde jak obcas, albo rzemień i co wtedy zrobisz ? Chyba tylko zareklamujesz bo : albo to jest jakieś mięso/tusze odpadowe, importowane z Niemiec i sprzedawane jako "Dobre bo Polskie ", albo strasznie stare mięso zapomniane gdzieś z magazynów chłodni, albo jeszcze, jest to mięso z kiernoza, czyli knura, które nigdy nie powinno być przeznaczone do konsumpcji z powodu neprzyjemnego zapachu z gruczołów rozrodczych, które też wpływają no okropny smak mięsa. Niestety takie wpadki Lidl ma co raz częściej.
RomCyg
3 lata temu
Autor felietonu radzi dodać odrobinę soku ananasowego, jest to dobra rada, ponieważ sok ananasowy zawiera enzym papain, który w sposób naturalny zmiękcza mięso. Ja kupuje proszek Meat Tenderizer, który zmiękcza mięso i z powodu swojego słonego smaku należy go używać zamiast soli.
wzdęcie na za...
3 lata temu
Szkoda czasu - jedz na surowo! Końcowy rezultat będzie podobny.
gabi
3 lata temu
Lepiej sobie szybkowar kupić, niż stosować wasze rady.