Ryby maślane to zwyczajowe nazwy kilku gatunków ryb, które posiadają dużą zawartość oleju. W Polsce najpopularniejszymi gatunkami ryb maślanych są eskolar i kostropak. Ryby maślane są bogate w witaminy A, D, E, ale zawierają też w nadmiarze szkodliwe niestrawne woski. Z tego względu osoby, które po raz pierwszy jedzą rybę maślaną powinny zacząć od małej ilości i obserwować swoje reakcje. Po spożyciu pojawia się ostra biegunka, zawroty głowy i wysypka. Może dojść do opuchnięcia języka i trudności w oddychaniu. Pierwsze symptomy zatrucia pojawiają się zwykle, po 3 godzinach od spożycia i ustępują po około dobie. Wszystkiemu winna jest duża zawartość estrów parafiny, które są ciężko strawne według szacunków, nawet dla 20 proc. populacji. Kostropaka i eskolaru nie powinny jeść kobiety w ciąży, małe dzieci i osoby starsze.
Nie mialem zadnych bolow i wysypki, moze troche czulem, ze ciezko sie trawi, ale pelne zaskoczenie bylo, gdy chcialem "puscic baka" - okazalo sie, ze strzyknalem w...Czytaj całość
Nie mialem zadnych bolow i wysypki, moze troche czulem, ze ciezko sie trawi, ale pelne zaskoczenie bylo, gdy chcialem "puscic baka" - okazalo sie, ze strzyknalem w bielizne jakims niemal przezroczystym olejem! Potem oczywiscie posiedzenie na WC i caly czas tendencja zabrudzenia/utluszczenia bielizny. Przez kolejne dwie noce spalem z podpaskami w majtkach :-)
Najnowsze komentarze (1)
Oczy
4 lata temu
Nie mialem zadnych bolow i wysypki, moze troche czulem, ze ciezko sie trawi, ale pelne zaskoczenie bylo, gdy chcialem "puscic baka" - okazalo sie, ze strzyknalem w bielizne jakims niemal przezroczystym olejem! Potem oczywiscie posiedzenie na WC i caly czas tendencja zabrudzenia/utluszczenia bielizny. Przez kolejne dwie noce spalem z podpaskami w majtkach :-)