programy
kategorie

Ryż zwiększa ryzyko śmierci na choroby serca. Badania naukowe wyjaśniają

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze dowiedli, że częste spożywanie dużej ilości ryżu zwiększa ryzyko śmierci na choroby serca, z powodu zawartego w ryżu pierwiastka chemicznego - arsenu. Badacze przeanalizowali częstość występowania chorób układu krążenia spowodowanych działaniem arsenu. Analiza wykazała, że Brytyjczycy spożywający ryż codziennie, mieli od 2 do 11 proc większe ryzyko zgonu niż osoby, które ryż spożywają sporadycznie, np. raz, dwa razy w tygodniu. Arsen to trujący pierwiastek, który znajduje się w glebie. Jest podstawą znanej z historii trucizny - arszeniku.

83 reakcje
9
38
36
Podziel się
Komentarze (36)
11-08-2020
Ha ha haCzy angielscy badacze badali 100-letnich Japończyków, którzy codziennie jedzą ryż i serca mają zdrowsze od 50-letniegi anglika?
zobacz więcej komentarzy (36)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(36)
Ha ha ha
4 lata temu
Czy angielscy badacze badali 100-letnich Japończyków, którzy codziennie jedzą ryż i serca mają zdrowsze od 50-letniegi anglika?
Taki Tam
4 lata temu
Inteligentni ci naukowcy. Nie ma co. Przyjmując ich tok rozumowania to inne rośliny zbożowe też zwiększa ryzyko śmierci na choroby serca, bo zawierają arsen. Bardziej pasują mi do tych naukowców rosyjskich z kawału gdzie mucha ogłuchła po wyrwaniu jej ostatniego odnóża.
lob
4 lata temu
Jakże łatwo będąc brytyjskim naukowcem przekroczyć granice śmieszności...
322`
4 lata temu
To cała Azja itd powinna dawno nie żyć na zawały inne choroby związane z sercem ! Gdyby w WP ktoś logicznie myślał to takich bzdur by nie publikował !
ERYYK
4 lata temu
Super! Nie jedzmy ryżu bo ma arsen jedzmy polskie zboża DOSUSZANA RANDAPEM!!! Ciekawe kto dłużej pożyje Azjata na naturalnym ryżu czy Europejczyk na kaszy z randapem made in USA!
Najnowsze komentarze (36)
CHINCZYK
4 lata temu
I ZNÓW AMERYKANIE ZWIETRZYLI SPISEK U CHIŃCZYKÓW, U NICH JE SIĘ KILKA RAZY DZIENNIE RYŻ, I Z POWODU TEGO ARSENU UMIERAJĄ JAK MUCHY. JAKIE JESZCZE BZDURY WYMYŚLĄ
ONO
4 lata temu
Trump im kazał, to i odkryli żeby nie zabrał dotacji jak z WHO
gfvcd
4 lata temu
bzdury, arsen jest tylko z gleby i jak juz może być w każdej rośliie zasadzonej na takiej glebie a miliardy Chińczyków plus cała Azja jakos na choroby nie choruje częściej
Pęczak
4 lata temu
Nie jem ryżu - tylko pęczak. Ryż - z Azji i ziemniaki - z Ameryki - to prawie sama skrobia, szkodliwa dla cukrzyków.
aras
4 lata temu
cos w tym jest poniewaz 5 lat temu zaczelem jesc codziennie miske ryzu i moj raczek szybko wracal i na nowo chemioterapia od 1.5 roku jem okazjonalnie ryz i zaczelem jesc codziennie pyry na nowo i jakos cna ta chwile moj rak jest uspiony zreszta doczytalem sie duzo na temat ryzu ile on zawiera chemi w sobie a dokladnie nie moge w tej chwili sobie przypomniec musialbym sobie przypomniec wiec pyry jednak zdrowsze polecam
ERYYK
4 lata temu
Super! Nie jedzmy ryżu bo ma arsen jedzmy polskie zboża DOSUSZANA RANDAPEM!!! Ciekawe kto dłużej pożyje Azjata na naturalnym ryżu czy Europejczyk na kaszy z randapem made in USA!
nr.Siudmy
4 lata temu
Podstawowym pozywieniem Azjatow jest ryz ! jedzony kazdego dnia przez cale zycie.Wlasnie wrod Azjatow nie ma problemu z nadwaga i otyloscia, achoroby sercowe naleza w tej czesci swiata do rzadkosci ! ...szanowni naukowcy ..wsumie nicponie ktorzy biora kase za gl.....ie pi........d...enie. Za 10 lat ci naukowcy beda mowic o wielkiej pomylce !!!!!!! No coz ! nauka ma prawo sie mylic......hahaha
RYŻOŻERCA
4 lata temu
a to tylko ryż jest z ziemi?człowiek uczy się całe życie ale naukowcy chyba nie....
Zbyszek
4 lata temu
No to fajnie.Ja jem ryż bez przesady od 20 lat codziennie.Jak nie na obiad to na śniadanie ryżowe wafle.W tym roku pęka 74 lata,puls 53, serce jak dzwon.Facebook Zbigniew Andrzej Adamski
ucho
4 lata temu
No cóż! Artykuł na potrzebę walki z Chinami na każdej płaszczyźnie , też ryżowej.
Arsen Lupin
4 lata temu
Ryż dla Japończyków jest zdrowszy od ryżu z Chin na eksport. AMEN!
rafal1111
4 lata temu
Japonia jest krajem starych ludzi , tam więcej starców niż młodych i przoduje pod względem długowieczności nie rzadko ludzie przekraczają 100 lat a podstawą ich diety jest ryż więc nie wiem co to są za naukowcy ale raczej prawdziwy naukowiec by takich głupot nie gadał .
Observateur
4 lata temu
Zeby dlugo zyc, trzeba jesc duzo puddingu i wolowiny w sosie mietowym.
mark
4 lata temu
Wszystko co jemy jest zatrute, a więc nie musi żaden naukowiec już tym się zajmować. Żywność ECO jest, ale nie na półkach sklepu - jest w tzw. Niebie.