bCIztHec
bCIztHeg
bCIztHek
programy
kategorie
bCIztHed

Salceson. Nie tylko chłopski przysmak

Salceson był i jest tak popularny w naszym kraju, że sądzić by się mogło, że pochodzi właśnie z Polski. Prawda jest jednak inna. Przepis na ten wyrób wędliniarski przybył do Polski prawdopodobnie z Włoch około XV-XVI wieku. Istnieje wiele jego rodzajów i receptur. Najbardziej znane odsłony salcesonu to: włoski, czarny, brunszwicki, saksoński czy ozorkowy. Dlaczego warto od czasu do czasu zjeść salceson? Ponieważ to doskonałe źródło białka, żelazu i cynku, kwasu foliowego i witamin z grupy B, witaminy A, D i E. Niestety to produkt o dużej kaloryczności, więc nie powinniśmy spożywać go za często. Z czego zatem jest on wyrabiany i czym różnią się od siebie różne rodzaje salcesonu? Sprawdź w tym oto wideo.
284 reakcje
120
34
130
Podziel się
Komentarze (130)
30-04-2020
P.
Salceson = poślednie i trudne do przełknięcia części zwierzęcia, pocięte i sklejone razem w formie grubej kiełbasy. Obrzydliwe. Jakbym miał jeść coś takiego, to bym wolał...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (130)

Programy Wirtualnej Polski

bCIztHep
Napisz komentarz
30-04-2020

P.Salceson = poślednie i trudne do przełknięcia części zwierzęcia, pocięte i sklejone razem w formie grubej kiełbasy. Obrzydliwe. Jakbym miał jeść coś … Czytaj całość

30-04-2020

zxxctaka z tego bomba witaminowa jak z pisu patrioci!!!!

30-04-2020

AdaDobry salceson ale naprawdę wartościowy salceson kosztuje od 50 - 100 zł za kg. Ma bardzo dużo kolagenu łatwo przyswajalnego.

bCIztHeH
Rozwiń komentarze (62)
bCIztHfb
bCIztHei
bCIztHfi
bCIztHfj