programy
kategorie

Salceson. Nie tylko chłopski przysmak

Salceson był i jest tak popularny w naszym kraju, że sądzić by się mogło, że pochodzi właśnie z Polski. Prawda jest jednak inna. Przepis na ten wyrób wędliniarski przybył do Polski prawdopodobnie z Włoch około XV-XVI wieku. Istnieje wiele jego rodzajów i receptur. Najbardziej znane odsłony salcesonu to: włoski, czarny, brunszwicki, saksoński czy ozorkowy. Dlaczego warto od czasu do czasu zjeść salceson? Ponieważ to doskonałe źródło białka, żelazu i cynku, kwasu foliowego i witamin z grupy B, witaminy A, D i E. Niestety to produkt o dużej kaloryczności, więc nie powinniśmy spożywać go za często. Z czego zatem jest on wyrabiany i czym różnią się od siebie różne rodzaje salcesonu? Sprawdź w tym oto wideo.

216 reakcji
120
34
62
Podziel się
Komentarze (62)
30-04-2020
AdaDobry salceson ale naprawdę wartościowy salceson kosztuje od 50 - 100 zł za kg. Ma bardzo dużo kolagenu łatwo przyswajalnego.
zobacz więcej komentarzy (62)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(62)
Ada
4 lata temu
Dobry salceson ale naprawdę wartościowy salceson kosztuje od 50 - 100 zł za kg. Ma bardzo dużo kolagenu łatwo przyswajalnego.
zxxc
4 lata temu
taka z tego bomba witaminowa jak z pisu patrioci!!!!
pilotz
4 lata temu
Dobrze zrobiony salceson bije na głowę marketowe szynki i polędwice ;)
lw
4 lata temu
z pewnością lepszy niż byle jaka szynka z promocji
irno
4 lata temu
Czyli w życiu jeszcze nie jadleś dobrego salcesonu. Sucha szynka nie umywa się do niego.
Najnowsze komentarze (62)
Idźcie na wyb...
4 lata temu
Nie będzie pracy,nie będzie kasy,pincet+ zweryfikuje PiS ,będzie chlebek za 20 zl
masarz
4 lata temu
Śmieciowe jedzenie.
asd
4 lata temu
Kupuję tylko ciemny salceson unikam pompowanych wędlin,ale prawda jest taka,że to najdroższy rodzaj wędlin i nie źle szarpie za kieszeń.
Oj tam, oj ta...
4 lata temu
Najważniejsze, że ma ŻELAZ.
Hipcio
4 lata temu
dobry salceson kosztuje tyle samo co dobra wędlina czyli 35 +
maki
4 lata temu
No proszę, portal chwali lastriko.
lolo
4 lata temu
A smak i wartosc podkresla świńska szczecina.Zaiste, przysmak bogow!
pietiagoras
4 lata temu
Normalnie jedzenie. Polędwica zwana z kurczaka chociaż kurczak nie podsiada polędwicy kosztuje 40 zł. (i kupują coś co nie istnieje i jeszcze to jedzą) a narzekają na salceson) Po dwóch dniach nie idzie tego ruszyć. Kto mądry sam potrafi zrobić i przygotować w kilkadziesiąt minut swojskie jadło. Pieczone gotowane czego dusza zapragnie. Kto wybrzydza salceson to znaczy że nigdy nie próbował.
obserwer
4 lata temu
Podroby negatywnie wpływają na chrząstkę stawową.
Myślący
4 lata temu
Wszystko ok tylko w dzisiejszych czasach to 50% to K O S E R W A N T Y !!!!
smacznego
4 lata temu
Czy BOMBA witaminowa,to dyskusyjny temat. Napewno bomba CHOLESTEROLOWA............
marian
4 lata temu
tego co wyrabiaja w tej chwili nie moge nazwac salcesonem bo biały jest biały a czarny jest czarny jak powiedział pewien znawca
kaziuk
4 lata temu
.......uwielbiam ... Najwspanialsze jedzenie ... Nie tkne szynki , poledwicy itp .... Wiadomo ze salceson z biedronki czy lidla nie bedzie taki sam jak wykonany przez niewielka ,wiejska firme ... W moim przypadku dostawa raz na tydzien okolo 100 kg ... Mam odpowiednie " wejscie " i co tydzien kupuje 1 kg ... cena 30 zl .. Organoleptyczne " cudo " ......
Kasia
4 lata temu
Salceson to inna nazwa męskiego ogonka.
...
Następna strona