programy
kategorie

Sekret idealnych domowych pączków. Syn Magdy Gessler podpowiada

- Domowe pączki to także świetna opcja. One w zasadzie zawsze smakują, dlatego, że w domu nie dodajemy np. substancji spulchniających, dodatków funkcjonalnych. To zawsze receptura przekazywana pokoleniowo - podkreśla Tadeusz Muller, współwłaściciel cukierni Słodki Słony Familia na warszawskim Wilanowie. - W domu jak się robi pączka z samej mąki, z mlekiem i jajkami, dodajemy drożdże, szczyptę soli. Czekamy, aż to dwa razy urośnie, także po uformowaniu. Smażenie w domu ma zaletę - pączek od razu jest chrupiący - tłumaczy syn Magdy Gessler. Ważny jest także tłuszcz, na którym smażymy pączki. - Używamy tylko smalcu. Na tym powinien być smażony prawdziwy pączek, także domowy, w temperaturze 180-200 st. C., w zależności od tego jaki to pączek - przypomina Paweł Matuszewski, mistrz cukiernictwa i szef kuchni w cukierni Słodki Słony. - W domu pączki róbmy zawsze z dobrych produktów, nie oszczędzajmy na sobie i najbliższych - dodaje ekspert.

0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)