programy
kategorie

Sekret pysznego gulaszu. Jeden dodatek, a danie zostaje arcydziełem kulinarnym

Gulasz węgierski to jedno z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych. Wspaniale rozgrzewa w zimowe dni. Jednak mało który kucharz wie, że dodanie do niego suszonych śliwek, zmienia zupełnie smak dania. Razem z warzywami wrzucamy tam od 6 do 8 wędzonych śliwek. Owoce podkręcą nam smak dania oraz wspaniale połączą się z aromatem mięsa, tworząc dymną kompozycję. A jeśli przygotowujemy wersję gulaszu dla dorosłych, warto bulion wzbogacić butelką ciemnego piwa, piwa karmelowego lub portera. Doskonale bowiem pasują one do wołowiny i zapewniają dodatkową porcję rozgrzania zmarzniętego zimowym szaleństwem ciała.

10-05-2021
162 reakcje
96
58
8
Podziel się
Komentarze (8)
10-05-2021
mickey mouse
Co za mózg to napisał. Rozumiem, że jak się zje za dużo takiego gulaszu w wersji dla dorosłych, to można się narąbać.... Alkohol wyparuje z niego w krótkiej chwili po...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (8)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(8)
mickey mouse
3 lata temu
Co za mózg to napisał. Rozumiem, że jak się zje za dużo takiego gulaszu w wersji dla dorosłych, to można się narąbać.... Alkohol wyparuje z niego w krótkiej chwili po wlaniu piwa, nawet gdyby był to litr. A poza tym dymny warto się zdecydować czy te śliwki to maja być suszone, czy też wędzone bo to nie to samo (oczywiście wędzone dadzą zdecydowanie lepszy efekt, ale i tak na zdjęciu są suszone). Poza tym w długo gotowanym gulaszu, marchew nie zachowa kształtu jak na zdjęciach, o fasoli ze zdjęć nawet nie wspomnę. Oczywiście że każdy ma swój sposób na gulasz i trudno narzucać swe gusta, ale w krajach gulaszowych, większość kucharzy wie, że podstawą dobrego gulaszu (poza doborem mięsa) jest spora ilość cebuli przysmażonej na dobrym tłuszczu. Reszta to przyprawy. Uwielbiam kulinarne porady ludzi z WP wychowanych na chińskich zupkach, dla klonów zwykle jedzących poza domem, czujących paniczny lęk przed surowym kurczakiem z którym nie wiadomo co zrobić....
węgier
3 lata temu
ale śliwki i piwo nie maja nic wspólnego z gulaszem węgierskim, w którym oprócz mięsa najważniejsza jest papryka... a nie jakieś warzywa i śliwki podlane piwem....
Bazookaman
3 lata temu
Przede wszystkim gulasz węgierski to zupa. I tyle w temacie drogi autorze. Lepiej se wypij tego Portera i zagryź tą śliwką. A gotowanie zostaw innym
No nie,
3 lata temu
zimowe szaleństwo w maju ?
Autor cierpi
3 lata temu
nie tylko na zimowe, ale całoroczne szaleństwo ciała...I żaden gulasz mu nie pomoże.
Najnowsze komentarze (8)
Maria
3 lata temu
Żenada,lepiej nic więcej nie pisz redaktorze ,gulasz węgierski to zupa, porównując treść ze zdjęciem kołowrotek w głowie się robi, składniki też dodałeś z kilku przepisow
Pytajka
3 lata temu
Klikam na inny temat,pokazuje się inny.
kuhosz
3 lata temu
osoba popisująca sie w WP kulinarnymi nowinkami /spróbuj, już ZAWSZE bedziesz tak gotował/ powinna sie sie troche dokształcić. Ten gulasz na zdjęciu z pewnością jest do wyrzucenia skoro liść laurowy nie został wyjety wczesniej
Bazookaman
3 lata temu
Przede wszystkim gulasz węgierski to zupa. I tyle w temacie drogi autorze. Lepiej se wypij tego Portera i zagryź tą śliwką. A gotowanie zostaw innym
węgier
3 lata temu
ale śliwki i piwo nie maja nic wspólnego z gulaszem węgierskim, w którym oprócz mięsa najważniejsza jest papryka... a nie jakieś warzywa i śliwki podlane piwem....
No nie,
3 lata temu
zimowe szaleństwo w maju ?
Autor cierpi
3 lata temu
nie tylko na zimowe, ale całoroczne szaleństwo ciała...I żaden gulasz mu nie pomoże.
mickey mouse
3 lata temu
Co za mózg to napisał. Rozumiem, że jak się zje za dużo takiego gulaszu w wersji dla dorosłych, to można się narąbać.... Alkohol wyparuje z niego w krótkiej chwili po wlaniu piwa, nawet gdyby był to litr. A poza tym dymny warto się zdecydować czy te śliwki to maja być suszone, czy też wędzone bo to nie to samo (oczywiście wędzone dadzą zdecydowanie lepszy efekt, ale i tak na zdjęciu są suszone). Poza tym w długo gotowanym gulaszu, marchew nie zachowa kształtu jak na zdjęciach, o fasoli ze zdjęć nawet nie wspomnę. Oczywiście że każdy ma swój sposób na gulasz i trudno narzucać swe gusta, ale w krajach gulaszowych, większość kucharzy wie, że podstawą dobrego gulaszu (poza doborem mięsa) jest spora ilość cebuli przysmażonej na dobrym tłuszczu. Reszta to przyprawy. Uwielbiam kulinarne porady ludzi z WP wychowanych na chińskich zupkach, dla klonów zwykle jedzących poza domem, czujących paniczny lęk przed surowym kurczakiem z którym nie wiadomo co zrobić....