programy
kategorie

Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie

Skorupki jajek to bogactwo wapnia. Zawierają też stront, fosfor, magnez oraz cenne substancje antybakteryjne. Zamiast wyrzucać je do pojemnika na bioodpady, możesz je ponownie wykorzystać. Skorupki jajek najlepiej gotować we wrzątku 15 minut, osuszyć i zmielić w młynku do kawy na drobny proszek. W takiej formie będą świetnym dodatkiem do kawy, który złagodzi jej gorzki smak czy lekiem dla psa, który pomoże przy biegunce. Większe kawałki przygotowanych wcześniej skorupek można wykorzystać jako okład na podrażnioną skórkę, organiczny nawóz dla roślin czy domowy wybielacz do zszarzałego prania. Poznaj domowe zastosowanie skorupek jajek.

26-01-2021
119 reakcji
58
27
34
Podziel się
Komentarze (34)
26-01-2021
Jas
Polacy popełniają ten błąd, jaki to wielki błąd! Ignorancja, zaniedbanie. No porostu koszmar. Ci Polacy to nic nie wiedzą, na niczym się nie znają. Nawet nie mielą na...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (34)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(34)
Jas
3 lata temu
Polacy popełniają ten błąd, jaki to wielki błąd! Ignorancja, zaniedbanie. No porostu koszmar. Ci Polacy to nic nie wiedzą, na niczym się nie znają. Nawet nie mielą na proszek skorupek od jajka! Bo reszta świata pielęgnuje skorupki co najmniej tak jak to jest sugerowane w powyższym tekście i dlatego są wielcy.. Żenada.
ben1
3 lata temu
To prawda - cały świat gotuje i mieli skorupki , tylko my Polacy zacofani tacy
buahahaha
3 lata temu
Nie wyrzucajcie też rozbitych glinianych naczyń. Można je tez zmielić i dodać do kawy
ultras
3 lata temu
Jak ugotować jajka na twardo - Polacy nie wiedzą - mówi ekspert.
Stefan
3 lata temu
Jednak jest Opatrzność i czuwa nad tym biednym, głupim narodem w kraju nad Wisłą. Wysłaniec z dobrą nowiną troszkę się napocił, ale w szczytnym celu. Kaganek pod ciemne strzechy zaniósł, maluczkich uświadomił. Teraz będziemy potęgą w długim gotowaniu skorupek dla psa, na okłady i do wybielania - jak ludzie po prostu, jak ludzie...
Najnowsze komentarze (34)
Hamilton
3 lata temu
A taki Niemiec jak mu jaja wejdą w tryby to jodłuje. A gdyby przedtem gotował przez 15 minut to mogły być Zenkiem albo nawet Jackiem Umta Umta.
ryszard
3 lata temu
ciekawe kim jest autor tej głupoty
emeryt
3 lata temu
Ciemny Polak nadal chce głosować na pis, więc należy go przygotować do tego, jak ma w tym bajzlu przetrwać.
absol.podst.
3 lata temu
Zamiast zmielić proponuję ZEMLEĆ. To tak po polsku. Wiem coś o tym bo nie mieliłem lecz MEŁŁEM. To tak Pani nauczyła mnie - w podstawówce.
Pijany mistrz
3 lata temu
Ja jem jajka w skorupkach i popijam kawą,to chyba dobrze?
pyta
3 lata temu
Myślałem,że nie myją...
€€€€€€€€€
3 lata temu
taaaaaaaaaaak Polacy to tylko popełniają błędy ,oczywiście według was,bleeee
.....
3 lata temu
Prąd wody z Dunajca może urwać
,,,,
3 lata temu
Męskie jajka nie są chronione skorupką.
Kowal
3 lata temu
Normalnie jaja
ooo
3 lata temu
Tylko Polacy ? A może Niemcy też ?
Basia
3 lata temu
Każdy facet ma dwa.
kkk
3 lata temu
wapń, fosfor, magnez są blokowane przy wchłanianiu do organizmu przez kofeinę, więc jak dodamy do kawy, to i tak z tego nic nie skorzystamy, a autor tego tekstu chyba nie ma nic do roboty i wypisuje bzdury wprowadzając ludzi w błąd za co powinien dostać odsunięty od pisania takich tekstów, bo redakcja się ośmiesza i traci klientów, i za fakt, że mam gotować skorupki 15 min, suszyć, mielić, więc policzcie ile na tą pracę stracono pieniędzy, czas robocizny i ekologi aby zrobić proszek z skorupek jaj i nie mieć żadnego pożytku z niego!!! Ten fakt świadczy tylko o autorze tekstu i redakcji, która już się ośmieszyła, a ja pozdrawiam wszystkich autorów nieprzemyślanych a świadczących o zasobie ich niewielkiej wiedzy tekstów ;) poprawcie się!!!
góral
3 lata temu
Co jeszcze wymyślicie żeby poniżyć Polaków?? Na wsi cale życie skorupki po jajkach daje się podrobione kurom,które pięknie wydziobią ,bo potrzebują wapn na następne jajka.