bCPvFEbo
bCPvFEbs
bCPvFEbw
programy
kategorie
bCPvFEbp

Smalec wegetariański. Dosłownie palce lizać!

Kromka chleba z ogórkiem kiszonym, posmarowana przepysznym smalcem dostępna również dla wegetarian? Czemu nie! Klasyczny przepis można lekko zmodyfikować, zastępując prawdziwy tłuszcz olejem kokosowym. Składniki: szklanka roztopionego rafinowanego oleju kokosowego, cebula, jabłko, 2 łyżki majeranku, łyżka tymianku, sól i pieprz do smaku. Umyte i obrane jabłko ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę należy zeszklić na oleju kokosowym. Do zarumienionej cebuli dodajemy starte wcześniej jabłko, doprawiając majerankiem z tymiankiem. Składniki powinny smażyć się na małym ogniu do momentu, aż jabłko będzie miękkie. Przed przelaniem przysmaku do słoików bądź kamionki doprawiamy smalec solą i pieprzem. Po wystudzeniu przekąskę wstawiamy do lodówki. Chwilę przed spożyciem warto wyjąć smalec z lodówki, by uzyskał idealną konsystencję.

40 reakcji
3
24
13
Podziel się
Komentarze (13)
06-07-2020
Kasia
Kto pisze te bzdury i wprowadza ludzi w blad. Olej kokosowy nie nadaje sie do smazenia. Nie wolno go podgrzewac. Nawet na zimno tloczony jest niezdrowy. W Ameryce...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (13)

Programy Wirtualnej Polski

bCPvFEbB
Napisz komentarz
06-07-2020

KasiaKto pisze te bzdury i wprowadza ludzi w blad. Olej kokosowy nie nadaje sie do smazenia. Nie wolno go podgrzewac. Nawet na zimno tloczony jest … Czytaj całość

06-07-2020

milczącyproszę nie pisać bzdur. Olej kokosowy nie nadaje sie do spożycia

06-07-2020

a,hfiA gdy dodamy do tego granulat sojowy wychodzi smalec ze skwarkami. Naprawdę dobry.

bCPvFEbT
Rozwiń komentarze (11)
bCPvFEcn
bCPvFEbu
bCPvFEcu
bCPvFEcv