programy
kategorie

Smalec wegetariański. Dosłownie palce lizać!

Kromka chleba z ogórkiem kiszonym, posmarowana przepysznym smalcem dostępna również dla wegetarian? Czemu nie! Klasyczny przepis można lekko zmodyfikować, zastępując prawdziwy tłuszcz olejem kokosowym. Składniki: szklanka roztopionego rafinowanego oleju kokosowego, cebula, jabłko, 2 łyżki majeranku, łyżka tymianku, sól i pieprz do smaku. Umyte i obrane jabłko ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę należy zeszklić na oleju kokosowym. Do zarumienionej cebuli dodajemy starte wcześniej jabłko, doprawiając majerankiem z tymiankiem. Składniki powinny smażyć się na małym ogniu do momentu, aż jabłko będzie miękkie. Przed przelaniem przysmaku do słoików bądź kamionki doprawiamy smalec solą i pieprzem. Po wystudzeniu przekąskę wstawiamy do lodówki. Chwilę przed spożyciem warto wyjąć smalec z lodówki, by uzyskał idealną konsystencję.

0
0
11
Podziel się
Komentarze (11)
06-07-2020
Kasia
Kto pisze te bzdury i wprowadza ludzi w blad. Olej kokosowy nie nadaje sie do smazenia. Nie wolno go podgrzewac. Nawet na zimno tloczony jest niezdrowy. W Ameryce...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (11)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(11)
Kasia
4 lata temu
Kto pisze te bzdury i wprowadza ludzi w blad. Olej kokosowy nie nadaje sie do smazenia. Nie wolno go podgrzewac. Nawet na zimno tloczony jest niezdrowy. W Ameryce calkiem zakazany. Poczytajcie sobie o tym oleju.
milczący
4 lata temu
proszę nie pisać bzdur. Olej kokosowy nie nadaje sie do spożycia
Toja
4 lata temu
Nie jestem w stanie przełknąć oleju kokosowego ot tak. Wolę zjeść mało, ale prawdziwego smalcu. W ogóle śmieszne jest to zachłyśnięcie się nowinkami kulinarnymi z innych regionów. Można czasem zjeść, ale wprowadzanie tego do diety codziennej jest bez sensu dla człowieka naszego klimatu. Powinniśmy jeść głównie to co rośnie u nas, jak najmniej przetworzone i zmienione. Owszem należy próbować nowych rzeczy, ale ta moda na jedzenie z całego świata jest szkodliwa i dla nas i dla przyrody (czyli w sumie też dla nas).
deeef
4 lata temu
Sama naura... dla Polaka, który od wieków je ziemniaki, cebulę i kapustę? Banany, pomarańce, cytryny, Kokosy itd to nie sa zdrowe produkty w tej czxeści świata.
FinitO
4 lata temu
PO zrobieniu smalcu należy odczekać 2 tygodnie do ... pogrzebu !!!
Najnowsze komentarze (11)
policjant rep...
4 lata temu
A u nas to palmy kokosowe rosną? Szukajmy mądrości od przodków: ciężko pracowali, może nie byli wieczni ale nie chorowali. Wieprzowina jest nam za bliska genetycznie lecz w miarę tania i dostępna. Dla skromniej zarabiających i ciężko w trudzie codzienności brniących smalczyk z mięsa, boczku i słoniny, oczywiście z przyprawami, jest nieodzownym paliwem. Dwa posiłki dziennie zakrapianych owocami i zieleniną to samo zdrowie i nieodzowność by móc pracować i skromnością sylwetki, przy uśmiechniętej szczupłej buzi, rozsyłać przykład dla innych. Pozdrawiam i powodzenia
FinitO
4 lata temu
PO zrobieniu smalcu należy odczekać 2 tygodnie do ... pogrzebu !!!
Aga
4 lata temu
Jeśli szukacie sposobów na parę kilo mniej, zajrzyjcie na bloga zbijamywage.pl ::)
cris
4 lata temu
Najpierw prosze Tak to jest jak sie chce byc przemadrzalym .Mylicie olej palmowy ,ktory jest trucizna z olejem kokosowym ,ktory ma wspaniale wlasciwosci
Plantator dom...
4 lata temu
Olej kokosowy nadaje się do wygotowania ścinek po zbiorze
Toja
4 lata temu
Nie jestem w stanie przełknąć oleju kokosowego ot tak. Wolę zjeść mało, ale prawdziwego smalcu. W ogóle śmieszne jest to zachłyśnięcie się nowinkami kulinarnymi z innych regionów. Można czasem zjeść, ale wprowadzanie tego do diety codziennej jest bez sensu dla człowieka naszego klimatu. Powinniśmy jeść głównie to co rośnie u nas, jak najmniej przetworzone i zmienione. Owszem należy próbować nowych rzeczy, ale ta moda na jedzenie z całego świata jest szkodliwa i dla nas i dla przyrody (czyli w sumie też dla nas).
deeef
4 lata temu
Sama naura... dla Polaka, który od wieków je ziemniaki, cebulę i kapustę? Banany, pomarańce, cytryny, Kokosy itd to nie sa zdrowe produkty w tej czxeści świata.
milczący
4 lata temu
proszę nie pisać bzdur. Olej kokosowy nie nadaje sie do spożycia
Kasia
4 lata temu
Kto pisze te bzdury i wprowadza ludzi w blad. Olej kokosowy nie nadaje sie do smazenia. Nie wolno go podgrzewac. Nawet na zimno tloczony jest niezdrowy. W Ameryce calkiem zakazany. Poczytajcie sobie o tym oleju.
Cris
4 lata temu
taaa....miał wyłączony tryb komfortu ??
a,hfi
4 lata temu
A gdy dodamy do tego granulat sojowy wychodzi smalec ze skwarkami. Naprawdę dobry.