programy
kategorie

Śmietana czy jogurt - czym zabielać zupę?

Zupa jest są sycąca, rozgrzewająca, a w dodatku mało kaloryczna, a przynajmniej taka być powinna. Wydają się, że są idealnym daniem dla osób na diecie. Jednak jeden dodatek znacznie podnosi ich kaloryczność. Mowa oczywiście o śmietanie. Czy warto ją dodawać do zup? Śmietana jest bogata w witaminę A, co dobrze wpływa na wzrok, paznokcie czy włosy. Ma również sporo wapnia, jednak mniej niż jogurt i mleko. Jednak jej kaloryczność często jest dwukrotnie wyższa niż całej miski zupy. Jeśli lubimy zagęszczone zupy warto zamienić śmietanę na jogurt. Znacznie obniżmy to jej kaloryczność. W 100 gramach śmietany 30 % znajduje się aż 250 kcal, a takiej samej ilości jogurty zaledwie 60 kcal.

11-12-2015
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)