programy
kategorie

Smog zwiększa ryzyko COVID-19. "Chmura wirusa dłużej pozostaje zakaźna"

Wchodzimy powoli w okres grzewczy, a zatem będziemy świadkami powstawania chmur smogowych zwłaszcza nad dużymi i mniejszymi miastami. Czy smog będzie dodatkowym zagrożeniem w kontekście rozprzestrzeniania się koronawirusa? Na to pytanie odpowiadał w programie ''Newsroom WP'' prof. Miłosz Parczewski, ekspert ds. chorób zakaźnych i członek Rady Medycznej ds. COVID-19. - Na pewno, bo smog ma dwie ważne cechy. Z jednej strony drażni drogi oddechowe, czyli jakby pobudza możliwość przejścia wirusa przez nasze śluzówki. [...] Z drugiej strony smog związany jest z mniejszą cyrkulacją powietrza atmosferycznego na zewnątrz. [...] Ta chmura cząstek wirusowych dłużej niestety może pozostawać zakaźna - powiedział ekspert. Prof. Parczewski dodał jednak, że ten efekt jednak jest niewielki, lecz oczywiście możliwy. Redaktor prowadząca program zapytała zatem gościa programu ''Newsroom WP'' o to, czy zasadne jest zatem noszenie masek antysmogowych na zewnątrz, które oprócz smogu...

rozwiń
20 reakcji
0
8
12
Podziel się
Komentarze (12)
23-09-2021
DezinformacjaSmog powoduje smog, ekspert powoduje politowanie...
zobacz więcej komentarzy (12)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(12)
Dezinformacja
3 lata temu
Smog powoduje smog, ekspert powoduje politowanie...
Chemitrailsy
3 lata temu
Zależy czyj samolot rozpyla táą chmurę
BERLINER
3 lata temu
BERLIN - 33 lata temu mieszkałem w Polsce na Wiosce - Wszyscy palili węglem, drzewem, w zimie więcej, trociniaki, z każdego komina leciał dym - A zwłaszcza rolnicy dodatkowo gotowali dla zwierząt - A w miastach zazdrościli, wy na wioskach macie czyste powietrze nie te co u nas w mieście - Teraz ludzie chorują, młodo umierają - Od tej zdrowej Unijnej żywności - Tak jak tu w Berlinie - To jest zdrowa, bez konserwantów, bez chemii jedzenie dla zwierząt a każdy kot, pies kończy życie z powodu Raka - A czym oddychamy, spalinami - Zamknij się w garażu, uruchom samochód, ile pożyjesz, to gdzie te spaliny - Dziennie miliony samochodów jeździ - Nie ma czegoś takiego jak zdrowa żywność, jedynie mniej lub więcej chemii - Polskie wędzonki są rakotwórcze, bo należy jeść parówki w puszkach, słoikach zalane woda wędzoną - U mnie na wsi rok - dwa był pogrzeb, teraz dosłownie co miesiąc, dwa ktoś umiera, nawet nie dożywając rent
mar
3 lata temu
Czy jest jakaś granica w tworzeniu użytecznych politycznie bzdurnych teorii??
to ja
3 lata temu
masło maślane
Najnowsze komentarze (12)
Gość
3 lata temu
Nie wiem co jest gorsze smog czy covid . Jedno i drugie trzyma nas i bardzo zagraża . Jednak uważam ,że jak zwalczymy albo bynajmniej smog zmniejszymy to covid zniknie . Co trzeba zrobić , na pewno wymienić stary piec . Takie działania przyniosą zdrowsze powietrze . Osobiście mam kocioł na pellet i mogę polecić. Wydajny i ekologiczny eei-pellets.
Dzik
3 lata temu
O prosz, teraz będziecie ludziom kolejną teorię tworzyć. I tylko w imię maseczkowego teroryzmu. Dajcie sobie siana. Polacy nie bać się tych bredni i wypocin fajtłapy z drugiej strony ekranu.
123
3 lata temu
Dajcie już spokój z tym smogiem to już się robi nudne jak flaki w oleju
mar
3 lata temu
Czy jest jakaś granica w tworzeniu użytecznych politycznie bzdurnych teorii??
BERLINER
3 lata temu
BERLIN - 33 lata temu mieszkałem w Polsce na Wiosce - Wszyscy palili węglem, drzewem, w zimie więcej, trociniaki, z każdego komina leciał dym - A zwłaszcza rolnicy dodatkowo gotowali dla zwierząt - A w miastach zazdrościli, wy na wioskach macie czyste powietrze nie te co u nas w mieście - Teraz ludzie chorują, młodo umierają - Od tej zdrowej Unijnej żywności - Tak jak tu w Berlinie - To jest zdrowa, bez konserwantów, bez chemii jedzenie dla zwierząt a każdy kot, pies kończy życie z powodu Raka - A czym oddychamy, spalinami - Zamknij się w garażu, uruchom samochód, ile pożyjesz, to gdzie te spaliny - Dziennie miliony samochodów jeździ - Nie ma czegoś takiego jak zdrowa żywność, jedynie mniej lub więcej chemii - Polskie wędzonki są rakotwórcze, bo należy jeść parówki w puszkach, słoikach zalane woda wędzoną - U mnie na wsi rok - dwa był pogrzeb, teraz dosłownie co miesiąc, dwa ktoś umiera, nawet nie dożywając rent
BERLINER
3 lata temu
BERLIN - 33 lata temu mieszkałem w Polsce na Wiosce - Wszyscy palili węglem, drzewem, w zimie więcej, trociniaki, z każdego komina leciał dym - A zwłaszcza rolnicy dodatkowo gotowali dla zwierząt - A w miastach zazdrościli, wy na wioskach macie czyste powietrze nie te co u nas w mieście - Teraz ludzie chorują, młodo umierają - Od tej zdrowej Unijnej żywności - Tak jak tu w Berlinie - To jest zdrowa, bez konserwantów, bez chemii jedzenie dla zwierząt a każdy kot, pies kończy życie z powodu Raka - A czym oddychamy, spalinami - Zamknij się w garażu, uruchom samochód, ile pożyjesz, to gdzie te spaliny - Dziennie miliony samochodów jeździ - Nie ma czegoś takiego jak zdrowa żywność, jedynie mniej lub więcej chemii - Polskie wędzonki są rakotwórcze, bo należy jeść parówki w puszkach, słoikach zalane woda wędzoną - U mnie na wsi rok - dwa był pogrzeb, teraz dosłownie co miesiąc, dwa ktoś umiera, nawet nie dożywając rent
miron
3 lata temu
straszne to jest zarastwo ten cowid może nie bedziemy w tem roku i zimom palić w piecach bo cowidianie poumierajo jak gadata .
to ja
3 lata temu
masło maślane
no litości
3 lata temu
Kolejny ekspert
foka !
3 lata temu
zenada
Chemitrailsy
3 lata temu
Zależy czyj samolot rozpyla táą chmurę
Dezinformacja
3 lata temu
Smog powoduje smog, ekspert powoduje politowanie...