Golonka wieprzowa w 100 gramach zawiera aż 300 kcal. Jeśli są do niej dodatki w postaci np. opiekanych ziemniaków i piwa, to tylko w jednym posiłku przyjmiemy ok. 1000 kcal. Golonka zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które niestety podwyższają poziom cholesterolu we krwi, nie wpływają dobrze na serce, a także są ciężko strawne. Ma jednak również swoje zalety. Jest bogatym źródłem białka (ok. 15-18 proc.), które jest potrzebne naszemu organizmowi. Oprócz tego jest dobrym źródłem kolagenu i elastyny, które świetnie wpływają na strukturę włosów, paznokci oraz skórę. Golonka zawiera także dużo żelaza oraz witaminy z grupy B, które pomagają przy metabolizmie węglowodanów. Nie trzeba całkowicie rezygnować z golonki, lecz warto odpowiednio ją przyrządzić, aby była jak najmniej kaloryczna. Oto kilka podpowiedzi, co można w tej kwestii zrobić.