programy
kategorie

Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni

Przygotowując schabowego lub mielone, najpopularniejszym dodatkiem do nich jest mizeria. W sezonie ogórkowym, to ona króluje na naszych stołach. Zwykle opieramy się na tradycyjnym sposobie jej przygotowania. Warto jednak wiedzieć, że często popełniamy przy tym podstawowy błąd. Chodzi o doprawianie mizerii solą.Najlepsi szefowie kuchni polecają jednak sprawdzony sposób na idealną mizerię, która nie będzie przesolona. Gdy pokroimy ogórki, zwykle od razu je solimy, przez to puszczają one wodę i śmietana się rozwadnia. Aby uzyskać mizerię idealną, należy zmienić odrobinę postępowanie z ogórkami. Sprawdź w wideo, co należy zrobić.

277 reakcji
72
114
91
Podziel się
Komentarze (91)
20-05-2020
profn żywieniowy
całe kucharskie życie przewrócone do góry nogami. Co ja teraz mam zrobić? Zamiast wylewać wodę to ja ją razem z rozwodnioną śmietaną żłopałem jak jakiś profan. I po co...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (91)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(91)
profn żywieni...
4 lata temu
całe kucharskie życie przewrócone do góry nogami. Co ja teraz mam zrobić? Zamiast wylewać wodę to ja ją razem z rozwodnioną śmietaną żłopałem jak jakiś profan. I po co moi przodkowie począwszy od babci (a pewnie i pra) dodawali ocet do mizerii?? Przecież to nie była dobra i smaczna mizeria. Na szczęście mam inne kubki smakowe niż wykwalifikowani szefowie kuchni którzy polecają supermizerie.
Stara Polka
4 lata temu
Tę wiedzę posiadłam od swojej matki , mając 8 ( słownie : osiem ! ) lat . A było to lat temu sześćdziesiąt ( słownie : sześćdziesiąt ! )
ANNAP
4 lata temu
Beznadziejny artykuł, kończy się na tym na czym zaczyna. Nic nowego nie wnosi. Autor chce tylko zarobić na niczym. Wstyd
ares
4 lata temu
Aż trzeba było zdania szefów kuchni, żeby się dowiedzieć, że wodę z ogórków należy odlać. Muszę to zapisać złotymi zgłoskami w kalendarzu. Jedni wolą śmietanę rozwodnioną, inni zwartą i gęstą, a jeszcze inni dodają kefir, maślankę a nawet odrobinę octu. Każdemu smakuje co innego i nich tak zostanie
mus
4 lata temu
też mi rada....ja tak robię od zawsze a nie jestem mistrzem kuchni...
Najnowsze komentarze (91)
Eliza
3 lata temu
co za idiotyzm. Dodaję tuż "przed": odrobinę soli, cukru, pieprz, koperek mieszam, NIE CZEKAM, dodaję ocet. Mój mąż, który patrzył krzywo na ten cukier ( ew. ksylitol) UWIELBIA. Solimy coraz mniej
Marcysia
3 lata temu
Lubię kiedy ogórki są chrupiące. Solę krótko przed podaniem i dodaję jogurt z odrobiną cukru i kwasku cytrynowego. Można też posiekany koper lub szczypiorek.
Mizeria przyg...
4 lata temu
Przygotowując schabowego lub mielone, najpopularniejszym dodatkiem do nich jest mizeria.
robert
4 lata temu
Mizeria.Zupełna mizeria.Najlepszą mizerię to robi PiS i to każdy wie.Żadna tajemnica.
mick
4 lata temu
Miało być o soleniu mizerii, a tu ten cały news to straszne pieprzenie...
lop
4 lata temu
Nobla za mizerię
mniamm
4 lata temu
Nie solę, nie używam śmietany. U mnie mizeria, to ogórki + majonez. Najlepiej kielecki.
Adam
4 lata temu
Najlepsza mizeria to ogórki plus śmietana, bez żadnych przypraw. Pycha.
Tim
4 lata temu
Nigdy nie solę surowych ogórków. One same w sobie mają sole mineralne, więc nie mam takich problemów z mizerią.
SR
4 lata temu
żadna wielka rewolucja i tym bardziej żadna wielka tajemnica najznamienitszych kucharzy. Zawsze tak robiłam (solenie, 15-20 minut, odlanie powstałej wody, doprawiania ogórków i śmietana), bo tak mnie ponad 60 lat temu nauczyła moja Mama. A moja Mama nauczyła się tego od swojej Mamy, a mojej Babci, I założę się, że gdybym postawiła swoją mizerię obok tych z najlepszych restauracji - moja byłaby lepsza, smaczniejsza niż ten chłam, który serwują w różnych "renomowanych" knajpach. I jestem bardziej niż pewna, że większość kobiet doskonale wie jak zrobić rewelacyjną mizerię. Szefom kuchni, którzy żerują na naiwności ludzi dziękujemy. Ameryki ci panowie nie odkryli, niestety.
Ćwiczenia czy...
4 lata temu
Tajemnica super mizerii to nie sól czy odlewanie wody ogórkowej. Wszystko polega po pierwsze na stworzeniu odpowiednich proporcji między śmietaną, octem, cukrem i pieprzem a po następne równie ważne, na tym jak długo trzymamy ogórki w perfekcyjnie przygotowanej zalewie. Za krótko źle a za długo jeszcze gorzej. No i najważniejsze, czyli jaki pieprz, jaki ocet, jaka śmietana no i jakie ogórki a to są sprawy kluczowe. I tak np. ogórki kupuję u jednego ogrodnika od dobrych 30-tu lat bo są rewelacyjne. Szczegółów nie zdradzam bo jestem smakoszem egoistą więc niech każdy popracuje nad swoją mizerią.
Kocurek
4 lata temu
A ja zawsze dodaję do mizerii " tajemniczy składnik X " Dużą łychę majonezu :)
WM
4 lata temu
Wyszło na to, że jestem mistrzem kuchni !!!!! ALE AMERYKA !!!! KTO PISZE TE ODKRYWCZE ARTYKUŁY !!!
Marek
4 lata temu
błeee - wolę klasyczną mizerię
...
Następna strona