programy
kategorie

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Jajka w trakcie gotowania często pękają. Składa się na to kilka czynników. Najczęściej dochodzi do tego przez nagłą różnicę temperatur lub różnicę ciśnienia. Czynnikiem powodującym pękanie jajek jest często cienka lub naruszona skorupka. Warto pamiętać o kilku prostych trikach, które pozwolą na ugotowanie jajek bez ich popękania. Podstawowy trik to wyjęcie jajek odpowiednio wcześniej z lodówki. Gdy osiągną temperaturę pokojową, nie będą pękały we wrzącej wodzie. Można do garnuszka dodać trochę octu lub soku z cytryn – zmniejszą ryzyko "awarii". Skutecznym sposobem jest przekłucie skorupki czystą igłą, szpilką lub małym, ostro zakończonym nożem. Należy to zrobić na szerszej części jajka. Zmniejszy to ciśnienie wewnątrz skorupy, które często doprowadza do pęknięcia skorupki. Bez obaw, jajko nie wycieknie przez cienki otwór.

49 reakcji
10
23
16
Podziel się
Komentarze (16)
29-11-2021
cvbnmodkrycie XXI wieku!!!!!! poziom umysłowy Polaków już tak nisko spadł??????czy autorowi płacą od słowa!!!!!
zobacz więcej komentarzy (16)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(16)
cvbnm
2 lata temu
odkrycie XXI wieku!!!!!! poziom umysłowy Polaków już tak nisko spadł??????czy autorowi płacą od słowa!!!!!
Lobo
2 lata temu
Kto pisał? Uczeń podstawówki? Wszyscy tym wiedzą
GRINGO
2 lata temu
JEST JESZCZE LEPSZY SPOSÓB NA NIE PĘKAJĄCE JAJKA ZAMIAST KURZYCH WSADZAJ SWOJE.
JANUSZ
2 lata temu
ALE WYNALAZEK - Jakiś ten znawca niedouczony - 50 - 55 lat temu jajka nakłuwałem - Teraz to by się rozchorował od tych Jajek Unijnych - Wtedy nakłuwało się i piło jajka prosto od kury, tylko zdążyła znieść - Została tylko w całości skorupka
żenada
2 lata temu
ale infantylny artykuł .
Najnowsze komentarze (16)
zaraz
2 lata temu
czarnek ma przepis
zaraz
2 lata temu
próbowałem z octem, kto toto obierze ??????????
ale jaja
2 lata temu
Na WP pracują sami redaktorzy znawcy od wszystkiego :) Nawet dziecko wie że jajek nie gotujemy na maxa bo popękają :)
cienki
2 lata temu
otwór? To jakiś nowotwór językowo-pojęciowy....
zxcfnbzcn
2 lata temu
Normalnie za takie banalne i nic nie wnoszące rady dostałby człek plaskacza albo parola. Ale, że to Internet to autor chyba czuje że może mądrzydupić się bez konsekwencji; Nauczać rzeczy oczywistych na lewo i prawo. Problemem nie jest to ze ktoś nie wie czemu pękają... tylko nagminne gotowanie w pośpiechu. Czyli tak właśnie prosto z lodówy we wrzątek. Jakby ktoś miał czas wcześniej z rana wyjąć albo przekłuwać to zrobiłby bardziej wykwintne śniadanie, albo zjadł na mieście.
Olin
2 lata temu
Napiszcie jak prawidłowo posmarować chleb masłem!
Aldona
2 lata temu
po pierwsze wkładamy jajka do zimnej wody! jak zaczną sie gotować przykręcamy by jajko nie skakało po garnku i tyle!!!! 3 minuty od zagotowania wody mamy na miękko, 4 min pół twardo a 5-6 twardo!!! Dłużej nie gotować bo błonka przywrze i bedzie cieżko sie obierało! Temat do zamknięcia
Emerytka 2
2 lata temu
Faktycznie to jaja jak berety, a berety jak spadochrony, a spadochrony jak namioty cyfrowe. Ten co pisze te sensacje to nigdy nie gotował. Ja mam prawie 70 lat i te sensacyjne wiadomości o gotowaniu jaj przekazała mi babcia. Więc "Kolumbie" - Ameryki nie odkryłeś, a jedynie wywołałeś falę śmiechu.
a fe
2 lata temu
porady z cyklu nowa szkola ministra czarnka
GRINGO
2 lata temu
JEST JESZCZE LEPSZY SPOSÓB NA NIE PĘKAJĄCE JAJKA ZAMIAST KURZYCH WSADZAJ SWOJE.
dziadek
2 lata temu
nobel dla autora
JANUSZ
2 lata temu
ALE WYNALAZEK - Jakiś ten znawca niedouczony - 50 - 55 lat temu jajka nakłuwałem - Teraz to by się rozchorował od tych Jajek Unijnych - Wtedy nakłuwało się i piło jajka prosto od kury, tylko zdążyła znieść - Została tylko w całości skorupka
JANUSZ
2 lata temu
ALE WYNALAZEK - 50 - 55 lat temu jajka nakłuwałem - Teraz to by się rozchorował od tych Jajek Unijnych - Wtedy nakłuwało się i piło jajka prosto od kury, tylko zdążyła znieść - Została tylko w całości skorupka
żenada
2 lata temu
ale infantylny artykuł .