programy
kategorie

Spożywanie kiełbasy a przedwczesna śmierć. Alarmujące dane

Jedzenie zaledwie dwóch kiełbas tygodniowo zwiększa ryzyko chorób serca, a także przedwczesnej śmierci nawet o 51 proc. Przed niebezpiecznymi skutkami spożywania przetworzonego mięsa ostrzega międzynarodowy zespół. Eksperci z McMaster University i Hamilton Health Sciences w Kanadzie prześledzili dietę i wyniki badań 134 297 osób z 21 krajów z pięciu kontynentów. Okazało się, że zjedzenie co najmniej 150 g przetworzonego mięsa (2 kiełbas) zwiększa ryzyko chorób serca w tym udaru o 46 proc. i przedwczesnej śmierci o 51 proc. Mięso przetworzone naukowcy określają jako mięso, które zakonserwowano soleniem, wędzeniem lub dodaniem chemicznych konserwantów. W trakcie badań trwających prawie dekadę odnotowano 6976 chorób sercowo-naczyniowych i 7789 zgonów. W wynikach uwzględniono palenie tytoniu i poziom aktywności fizycznej. Nie jest jasne, co innego jedli badani z niższym spożyciem mięsa i czy jakość produktów różniła się w poszczególnych krajach. Według...

rozwiń
31-03-2021
178 reakcji
21
81
76
Podziel się
Komentarze (76)
31-03-2021
.XxLatem trawa, zimą siano. Na święta miska ryżu?!
zobacz więcej komentarzy (76)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(76)
.Xx
3 lata temu
Latem trawa, zimą siano. Na święta miska ryżu?!
Bzdura
3 lata temu
Bzdury, nie wiem kto pisze artykuły ale robi się to bardzo śmieszne. .moj dziadek ma 78 lat. Nie ma nawet kartoteki u lekarza , facet zrobi na raz 74 pompki. Jego dieta to głównie kiełbasa....je 2 dziennie od zawsze. Panie " dziennikarzu" polecam zjeść kiełbasę może akurat na mózg dobrze zadziała i skończysz pisać te bzdury
edi
3 lata temu
Całe wieki jedli kiełbasy i żyli, a tu raptem jakiś expert wymyślił że kiełbasy nie zdrowe. Nie chcesz to nie jedz:) Tak samo z tymi wynalazkami zwanymi szczepionką...
He he...
3 lata temu
Zdrowe są parówki na Orlenie. Tylko tam kupujcie
Kasandra
3 lata temu
A może tak powiecie, że nie chodzi o zmielone mięso we flaku, tylko to, co do niego od lat serwujecie nieświadomym ludziom??? Przecież to jedna chemia, zamiast wędzone od lat moczone w jakimś świństwie. Potem się dziwią ludzie, dlaczego dzieci umierają na nowotwory. Od dawna nie ruszam świństwa ze sklepu, sami robimy kiełbasy, pieczemy chleby, kupujemy mięso i jajka od znajomych rolników i jakoś nie odwiedzamy lekarza. Zniechęcacie ludzi do picia alkoholu, ale śmieciowe jedzenie jest "cacy", bo dzięki temu koncerny farmaceutyczne mają stałych klientów. To się nazywa zabijanie ludzi w majestacie prawa!
Najnowsze komentarze (76)
Zatroskany
3 lata temu
Picie w nadmiarze zwykłej wody tez prowadzi do śmierci
ss51
3 lata temu
moja babcia jadla 3 kg kialbasy w miesiacu garnek sloniny i dozyla 99 lat a w wieku 78 lat zaczela pic cole ciekawe co
Mirek
3 lata temu
No to teraz wiemy dlaczego "Jaś nie doczekał". Konopnicka kłamała!
Globetrotuar
3 lata temu
Pochodzę z rodziny o bogatych tradycjach p[rodukcji wędliniarskiej,takiej z prawdziwego zdarzenia.ani jeden z moich krewnych zajmujacych się i produkcją a i oczywiście konsumpcją własnoręcznie wykonywanych wedlin,wielu nawet prowadziło własne wytwórnie jeszcze przed wojną,nie zszedł na zawał,zwykle dobijali co najmniej do 90 lat a rekordzista do 102 lat,dobra PRAWDZIWA wędlinka plus do tego znakomite piwko i na tych czerstwych masywnych starców miło było patrzeć
Mieli na myśl...
3 lata temu
kiełbasy z 50 procentową zawartością odpadów z zwierząt upaćkanych w reszcie chemicznych śmieci do wypełnienia 100 procent
Mieli na myśl...
3 lata temu
kiełbasy z 50 procentową zawartością odpadów z zwierząt upaćkanych w reszcie chemicznych śmieci do wypełnienia 100 procent
Mieli na myśl...
3 lata temu
kiełbasy z 50 procentową zawartością odpadów z zwierząt upaćkanych w reszcie chemicznych śmieci do wypełnienia 100 procent
od święta
3 lata temu
brednie Moi rodzice całe życie jedli kiełbasę (to był rarytas w tamtych czasach więc jadło się tylko w niedzielę i od święta) i żyją do tej pory. Oboje maja ponad 90 lat.
ehh
3 lata temu
sklepowe pewnie tak dlatego wole sam zrobic
deny...
3 lata temu
A ja pierwszy raz w życiu samodzielnie uwędziłem sobie taką super kiełbaskę, zepsuliście mi całą przyjemność świętowania w części kulinarnej.
kkkk
3 lata temu
Co za bzdury.Jem kiełbasy,schabowe itp.wyniki mam jak młody bóg w wieku 47lat.A skoro to taka trucizna to dlaczego jest dopuszczone do sprzedaży.
pawel
3 lata temu
a jak będę się zdrowo odżywiać ? to umrę zdrowy panie dochtorze ?
700
3 lata temu
no tak jak kupna to się zgadza trzy dni i do wyrzucenia smażąc wyskakuje z patelni i puchnie z własnej produkcji kurczy się i pięknie się smaży
polecam
3 lata temu
kiełbase robie lata, duzo czosku, vino swoje pije,zone szanuje,sasiadce sie udzielam, ogora kisze,kapuste tez
...
Następna strona