Sprawdzony przepis na gołąbki dla leniwych, czyli bez zawijania
Gołąbki to potrawa, która jest powszechne znana w Europie. I choć w tradycyjnej formie farsz jest zawinięty w liście białej kapusty, to mamy dla was sprawdzony przepis na wersję dla leniwych, czyli bez zawijania. Co więcej, propozycja jest prosta i szybka w przygotowaniu. Receptura niewiele się różni od oryginału. Zamiast liści należy białą kapustę zetrzeć na grubym oczku i wymieszać razem ze składnikami na farsz. Sercem gołąbków jest biały ryż, mięso mielone, jajka, cebula i odrobina bułki tartej. Nie zapominajmy o przyprawach, pieprzu i soli. Uformowane gołąbki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeszcze tylko kąpiel w sosie pomidorowym i potrawa gotowa. Warto wspomnieć, że część z nas potrawę kojarzy z wieczerzą wigilijną. Pamiętajmy jednak, że świąteczne gołąbki są z farszem na bazie kaszy gryczanej z suszonymi grzybami. Chcesz zobaczyć więcej ciekawych przepisów, zajrzyj na rozwiń