programy
kategorie

Szczaw może poważnie zaszkodzić. Wszystko przez groźną substancję

Wraz z nadejściem maja, zaczyna się sezon na szczaw. Mimo że zawiera wiele witamin i składników odżywczych, spożywanie go w większych ilościach może zaszkodzić zdrowiu. Wszystko przez obecny w nim kwas szczawiowy. Ten organiczny związek chemiczny nie jest łatwo przyswajalny przez układ trawienny. Stanowi zagrożenie np. dla układu moczowego, gdyż odkłada się w drogach moczowych i powoduje powstawanie kamieni nerkowych. Dodatkowo wypłukuje z organizmu magnez, który jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania. Jego niedobór prowadzi np. do trudności z koncentracją, drażliwości, ciągłego zmęczenia, kłopotów ze snem, czy też skurczów łydek. Kwas szczawiowy źle wpływa także na kości, gdyż wypłukuje również wapń. Nie powinny go spożywać w większych ilościach osoby chorujące na reumatyzm, osteoporozę oraz dzieci, których kości się rozwijają i może to źle wpłynąć na ich prawidłowy wzrost. Oprócz tego należy uważać na układ pokarmowy oraz wątrobę. Przy dużych...

rozwiń
41 reakcji
1
19
21
Podziel się
Komentarze (21)
10-05-2021
AnonimJako dzieci jedliśmy szczaw i wszystko było ok....
zobacz więcej komentarzy (21)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(21)
Anonim
3 lata temu
Jako dzieci jedliśmy szczaw i wszystko było ok....
ajjj
3 lata temu
Od wieków ludzie jedli zupy szczawiowe, szczególnie w sezonie, a tu raptem taaakie zagrożenie. Nikt nie żre szczawiu tonami i nie codziennie. Ci rózni odkrywcy powinni być karani za straszenie ludzi.
Oleńka
3 lata temu
Jemy szczaw kilka razy w roku. Dodajemy śmietanę i jajka. Zapewniam,że kwas szczawiowy nas nie zabije
rodak
3 lata temu
Szczaw w porównaniu z tym co sprzedają w marketach to samo zdrowie!
Jola
3 lata temu
Do najbogatszych źródeł kwasu szczawiowego zaliczamy: rabarbar, szczaw, szpinak, orzechy, soję, kawę (szczególnie mocną) i herbatę (głównie czarną, liściastą, długo parzoną), kakao i czekoladę.
Najnowsze komentarze (21)
Piotr
3 lata temu
Niesiołowskiemu wyraźnie zaszkodziło.
Jacek
3 lata temu
Bezsęsowny artykuł. Wszyscy hipohondrycy od razu przestaną jeść szczaw. Materiał przedstawiony w taki sposób prowadzi do skrajności w diecie.
szyderca
3 lata temu
Nie tylko szczaw może zaszkodzić , mirabelki też, bo podobno mają w sobie tzw. kwas pruski. Panie Niesiołowski to co teraz mamy jeść ???
prawda
3 lata temu
internet wrze!
Strzybóg
3 lata temu
No może jakby ktoś zjadł z 20kg na raz to by mu zaszkodziło :) Szczaw jedli nasi pradziadkowie, dziadkowie, rodzice. Sam go jem bardzo chętnie i serwuje moim dzieciom. Oczywiście w postaci "sałaki" lub zupy i to kilka razy w roku. Pozdrowienia dla normalnych :)
wentyl
3 lata temu
Weźcie tych pismaków - idiotów i wyrzućcie , takich głupot nikt nie słyszał , jedli ludzie wsi w czasach głodu , za komuny i byli zdrowi , teraz wszystko tym pismakom niedouczonym nie pasuje . Za dużo naukowców , może polecą na Marsa bo Musk potrzebuje tylko takich w jedną stronę.
zoo
3 lata temu
To już tylko miska ryżu i mirabelki?
figa
3 lata temu
Mam ogromną prośbę do tych mądrych ludzi aby mi napisali co jest zdrowe, gdyż ostatnio jak czytam to wszystko jest niezdrowe, będę wdzięczna.
Nikaaa
3 lata temu
W dzieciństwie jedliście, bo nie wiedzieliście, nie znaliście szkodliwości szczawiu. Zresztą jedliście go w małych ilościach. A szczaw podobnie do szpinaku, botwiny, czy nawet brokułów zawiera szkodliwe szczawiany, stąd jego kwaśny smak. One faktycznie kumulują się w stawach i po latach wywołują reumatyzm. Pomijam, że BARDZO ŹLE wpływają na nerki powodując tworzenie się kamieni nerkowych, co jest szczególnie bolesne u mężczyzn. Spytajcie każdego lekarza, czy poczytajcie o tym w necie. Jest jednak doskonały sposób na wydalenie szczawianów zawartych w potrawach. Wystarczy do potrawy dodać jajko. Co wasze matki zawsze robiły, prawda? Wpń zawarty w jajku neutralizuje szczawiany już w procesie trawienia i nie odkładają się one, ale są wydalane z organizmu naturalną drogą.
Onnna
3 lata temu
Dlatego do zupy szczawiowej dodaje się zawsze jajko. Wapń wiąże szczawiany już w przewodzie pokarmowym, i sa wydalane z organizmu. A dobra szczawiówka w sezonie to jedna z najsmaczniejszych zup. Na wschodzie znany i ceniony jest tzw barszcz zielony. To zupa na mięsnym wywarze z dodatkiem szczawiu, młodych liści pokrzywy i lebiody, ba nawet szpinaku. Oczywiście z dodatkiem jajka, z ziemniakami, marchewką, cebulą. Jest pyszna!
Kamil
3 lata temu
DE BI LE !!! Skąd biorą się takie pismaki? Niedługo okaże się, że woda jest szkodliwa. Gdyby to odkryto miesiąc wcześniej i stwierdzono po tym miesiącu, że szkodzi to rozumiem. Ale po KILKUDZIESIĘCIOLECIACH !!!!!!!!!!! ?????????? Opamiętajcie się!!!!
kaszlak
3 lata temu
niedawno czytałem ze szczaw jest bardzo zdrowy ma wiele pożytecznych witamin a dzisiaj czytam ze szkodzi ręce opadaj kto to wszystko pisze
BERLINER
3 lata temu
CO ZA GŁUPOTY - My na wiosce jako dzieci, grupami chodzili na szczaw, rwali i jedli i nikomu nic nie zaszkodziło - Nasze babcie, mamy zbierali szczaw, doprawili, ubijali do butelek i dziesiątki butelek było na zimę a ludzie żyli po 90 lat, nawet nie chorując - TERAZ ludzie chorują, umierają od tej zdrowej Unijnej żywności, nie dożywając emerytur i młodsi - Dawniej na wiosce mojej - 1 Pogrzeb na 1 - 2 lata a teraz co 1 - 2 miesiące ktoś umiera
ewans
3 lata temu
Jeszcze dwa dni temu , na tej samej stronie jakiś dietetyk zachęcał do jedzenia szczawiu - bo to bardzo zdrowe .Autorowi poprzedniego artykułu należy dać naganę.