programy
kategorie

Szkodliwy olej sojowy. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Nowe badania sugerują, że spożywanie oleju sojowego może powodować otyłość, cukrzycę i insulinoodporność. Wszystko przez zmiany genetyczne, jakie w naszym mózgu powoduje kwas linolowy. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornia postanowili sprawdzić, jak dieta bogata w oleje działa na myszy. Jednej grupie gryzoni podawali pożywienie bogate w olej sojowy, innej w np. kokosowy. Okazało się, że pierwsza grupa znacznie częściej cierpiała na otyłość i cukrzycę.

157 reakcji
86
45
26
Podziel się
Komentarze (26)
02-11-2020
Pamiętam
TAK za Gierka tak było - panie przeliczciese - Chleb po 8, margaryna 6,50.. to z wyliczanki.. Tyle ze chleb miał wtedy 2 kg, potem go odchudzili do 1,60 - TERAZ MASZ...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (26)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(26)
Pamiętam
3 lata temu
TAK za Gierka tak było - panie przeliczciese - Chleb po 8, margaryna 6,50.. to z wyliczanki.. Tyle ze chleb miał wtedy 2 kg, potem go odchudzili do 1,60 - TERAZ MASZ GÓRA 600 G - i przelicznik już wcale nie jest teraz taki super..-, a kostka masła czy margaryny miała 250 g. Jajka niemal wszyscy mieli swoje , albo od znajomych rolników. Kazdy kto miał miejsce chował jak nie kury to świnie, kozy czy inne stworzenie - NAWET NA DZIAŁKACH PO DUŻYCH MIASTACH.. TERAZ po byle marchewkę zasuwacie do Biedry, BO SZKODA TIPSÓW brudzić ... I co z tego ze masz teraz kasę, jak NIE MASZ prawdziwego smaku i trujesz się bo żeby tanio - MUSI być byle jak wyprodukowane.. Mleko, śmietana, twaróg było z mleczarni - miałem do niej 500 m, mleko od TUTEJSZYCH rolników, tak samo jak wyroby MIEJSCOWEJ masarni - z TUTEJSZEGO MIĘSA ,Z NORMALNIE CHOWANYCH U ROLNIKA ŚWIŃ, A NIE Z DUŃSKICH CZTEROMIESIĘCZNYCH tuczników o przyroście minimum kilo dziennie.. Chleb TEZ był tu, z miejscowego zboża robiony, i bułki, i ciasta - SOLIDNIE I FACHOWO, ŚWIEŻO, pachnący -a nie jak teraz pół-wypieczony, zamrożony i CZEKA na drugim końcu Polski- Bóg wie ile czasu w magazynach..Pamiętacie kiedy był tłusty czwartek? 20 LUTEGO 2020. W dużym markecie widziałem BARDZO TANIE PACZKI - bodaj 70 groszy sztuka - w składzie oczywiście tłuszcz palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy..NA OPAKOWANIACH Z CAŁEJ PALETY BYŁA DATA PRZYDATNOŚCI - 10 LISTOPADA 2020 !!! - To ja jednak wole takich NIE JEŚĆ I będę tęsknił za TAMTYMI SMAKAMI
Gość
3 lata temu
Tylko rzepakowy z randapem:)
Kaśka
3 lata temu
Czyli soja nie taka zdrowa i zamiennikiem być nie powinna.
dfg
3 lata temu
Ciekawe jak to sie ma do ludności Wschodu, gdzie olej sojowy je sie codziennie a otyłych jakoś mało.
Myślący
3 lata temu
Jak zwykle "wywarzają otwarte drzwi..." NIE SMARZY SIĘ NA OLEJACH JEDNO LUB WIELO NIENASYCONYCH!!!!! Gdy taki olej przekroczy temp.40st - staje się TOKSYNĄ!!!!!
Najnowsze komentarze (26)
mania
3 lata temu
wiele lat temu, zanim zaczęto nagonkę na produkty GMO, z "dumą" ogłoszono, że produkowana soja pochodzi w 100 procentach z upraw modyfikowanych, nie nazywano wtedy jeszcze GMO tylko modyfikacją przeciw szkodnikom niszczącym uprawy - i wtedy CAŁKOWICIE zrezygnowałam z oleju sojowego... a teraz zapomniano o tych modyfikacjach soi , która stała się "sztandarowym" produktem eco wegan i wegetarian - NA ZDROWIE IM :///
Pędziwiatr
3 lata temu
Nie wolno smażyć, a można szybko?
chlor
3 lata temu
bo olej kokosowy nie wchłania się
aaa
3 lata temu
Nasze babcie doskonale wiedziały, że smażyć wolno tylko na smalcu albo maśle klarowanym; a olej służy do smarowania łożysk;
..........
3 lata temu
Na żadnym oleju nie wolno smażyć. Wyjątek stanowi olej kokosowy. Smażymy też na smalcu albo na maśle klarowamym
wek
3 lata temu
Moze wymyśl coś nowego i nieszkodliwego
wek
3 lata temu
Moze wymyśl coś nowego i nieszkodliwego
monkey99
3 lata temu
Przepraszam. Czy w artykule mowa jest o "badaczach" czy "naukowcach". A czy ktokolwiek z nich może powiedzieć dokładnie z czym, jak i kiedy oddziałuje kwas linolowy, w jakie i kiedy wchodzi reakcje w naszym organizmie? Nie? To nie są naukowcy tylko badacze, gnojki od statystyki którą i tak potrafią dokładnie schrzanić.
Belka
3 lata temu
Dlaczego wszystkie polskie portale non stop straszą swoich czytelników?
Gość
3 lata temu
Tylko rzepakowy z randapem:)
Lord Vader
3 lata temu
Od dawna jest wiadomo że soja jest toksyczna. Żadna moda tego nie zmieni.
oaesnt
3 lata temu
Kazdy pokarm, ktory jest spozywany w nadmiarze przy braku ruchu, prowadzic bedzie do choroby. Ruch zastapi kazdy lek, ale zaden lek nie zastapi ruchu. To jest takie proste...
Łukasz
3 lata temu
to nie olej tylko chemia w nim zawarta
Pamiętam
3 lata temu
TAK za Gierka tak było - panie przeliczciese - Chleb po 8, margaryna 6,50.. to z wyliczanki.. Tyle ze chleb miał wtedy 2 kg, potem go odchudzili do 1,60 - TERAZ MASZ GÓRA 600 G - i przelicznik już wcale nie jest teraz taki super..-, a kostka masła czy margaryny miała 250 g. Jajka niemal wszyscy mieli swoje , albo od znajomych rolników. Kazdy kto miał miejsce chował jak nie kury to świnie, kozy czy inne stworzenie - NAWET NA DZIAŁKACH PO DUŻYCH MIASTACH.. TERAZ po byle marchewkę zasuwacie do Biedry, BO SZKODA TIPSÓW brudzić ... I co z tego ze masz teraz kasę, jak NIE MASZ prawdziwego smaku i trujesz się bo żeby tanio - MUSI być byle jak wyprodukowane.. Mleko, śmietana, twaróg było z mleczarni - miałem do niej 500 m, mleko od TUTEJSZYCH rolników, tak samo jak wyroby MIEJSCOWEJ masarni - z TUTEJSZEGO MIĘSA ,Z NORMALNIE CHOWANYCH U ROLNIKA ŚWIŃ, A NIE Z DUŃSKICH CZTEROMIESIĘCZNYCH tuczników o przyroście minimum kilo dziennie.. Chleb TEZ był tu, z miejscowego zboża robiony, i bułki, i ciasta - SOLIDNIE I FACHOWO, ŚWIEŻO, pachnący -a nie jak teraz pół-wypieczony, zamrożony i CZEKA na drugim końcu Polski- Bóg wie ile czasu w magazynach..Pamiętacie kiedy był tłusty czwartek? 20 LUTEGO 2020. W dużym markecie widziałem BARDZO TANIE PACZKI - bodaj 70 groszy sztuka - w składzie oczywiście tłuszcz palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy..NA OPAKOWANIACH Z CAŁEJ PALETY BYŁA DATA PRZYDATNOŚCI - 10 LISTOPADA 2020 !!! - To ja jednak wole takich NIE JEŚĆ I będę tęsknił za TAMTYMI SMAKAMI