Nie tylko mole spożywcze są utrapieniem w kuchni. Zagrożeniem dla naszych zapasów są również inne gatunki owadów. Małe szkodniki takie jak świdrzyk cygarowca, mącznik młynarek, trojszyk czy żywiak chlebowiec - potrafią narobić szkód w spiżarni. Kluczowym czynnikiem jest temperatura, w której bytują. Większość z nich mając dogodne warunki, błyskawicznie się rozmnoży. Dla przykładu samica mącznika młynarka potrafi złożyć około 160 jaj dziennie. Zagrożenie jest więc realne. Po obejrzeniu tego filmu z łatwością rozpoznasz świdrzyka cygarowca. Jest to niewielki rudo-brunatny chrząszcza, który upodobał sobie, między innymi ryż, kasze, bakalie czy świeże owoce i warzywa. Dorosłe osobniki przeżyją w temperaturze 0 stopni Celsjusza nawet przez dwa tygodnie. Natomiast jaja i larwy chrząszcza 11-12 dni. Świetnym środkiem, by odstraszyć nieproszonego gościa, mogą być olejki eteryczne z mięty, liści laurowych, wanilii czy pomarańczy. Skuteczna może okazać się również...
rozwiń