programy
kategorie

Szkodniki w spiżarni. Nie tylko mole uprzykrzają ludziom życie

Nie tylko mole spożywcze są utrapieniem w kuchni. Zagrożeniem dla naszych zapasów są również inne gatunki owadów. Małe szkodniki takie jak świdrzyk cygarowca, mącznik młynarek, trojszyk czy żywiak chlebowiec - potrafią narobić szkód w spiżarni. Kluczowym czynnikiem jest temperatura, w której bytują. Większość z nich mając dogodne warunki, błyskawicznie się rozmnoży. Dla przykładu samica mącznika młynarka potrafi złożyć około 160 jaj dziennie. Zagrożenie jest więc realne. Po obejrzeniu tego filmu z łatwością rozpoznasz świdrzyka cygarowca. Jest to niewielki rudo-brunatny chrząszcza, który upodobał sobie, między innymi ryż, kasze, bakalie czy świeże owoce i warzywa. Dorosłe osobniki przeżyją w temperaturze 0 stopni Celsjusza nawet przez dwa tygodnie. Natomiast jaja i larwy chrząszcza 11-12 dni. Świetnym środkiem, by odstraszyć nieproszonego gościa, mogą być olejki eteryczne z mięty, liści laurowych, wanilii czy pomarańczy. Skuteczna może okazać się również...

rozwiń
0
0
2
Podziel się
Komentarze (2)
26-10-2021
bjtm" samica mącznika młynarka potrafi złożyć około 160 jaj dziennie." -Raczej bzdurę ktoś napisał.
zobacz więcej komentarzy (2)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(2)
bjtm
3 lata temu
" samica mącznika młynarka potrafi złożyć około 160 jaj dziennie." -Raczej bzdurę ktoś napisał.
dj_
3 lata temu
Chwila, chwila, larwy mącznika młynarka są zarejestrowane w Unii jak nowa żywność. Powinny więc być zjadane z namaszczeniem.
Najnowsze komentarze (2)
dj_
3 lata temu
Chwila, chwila, larwy mącznika młynarka są zarejestrowane w Unii jak nowa żywność. Powinny więc być zjadane z namaszczeniem.
bjtm
3 lata temu
" samica mącznika młynarka potrafi złożyć około 160 jaj dziennie." -Raczej bzdurę ktoś napisał.