programy
kategorie

Szlachetny gatunek podgrzybka. Czy warto go jeść?

Należy do rodziny borowikowatych. Ten gatunek powszechnie występuje w polskich lasach - częściej iglastych. Ma brązowy kapelusz o średnicy 3-15 cm. Jego trzon jest jaśniejszy, często wygięty w jedną stronę. Podgrzybek brunatny pachnie grzybowo i aromatycznie, ale uwaga: surowy jest trujący! Dopiero po obróbce termicznej grzyb nadaje się do jedzenia. Jest idealny do sosów, jako dodatek do mięs. Można go marynować lub suszyć.

13-10-2020
79 reakcji
19
41
19
Podziel się
Komentarze (19)
13-10-2020
mmmmmmmmGdyby były przyznawane nagrody za najgłupsze artykuły to te o grzybach zajęłyby PIERWSZE MIEJSCE.
zobacz więcej komentarzy (19)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(19)
mmmmmmmm
4 lata temu
Gdyby były przyznawane nagrody za najgłupsze artykuły to te o grzybach zajęłyby PIERWSZE MIEJSCE.
zeba
4 lata temu
co za wstrząsający materiał - zmienił moje postrzeganie grzybów - takich rewelacji nam potrzeba, wrzucajcie takie gnioty nic nie niosące ze sobą a osiągniecie dno
123nico
4 lata temu
Dla wybitnych dziennikarzy jest Nagroda Pulitzera. A antypulitzer należy się autorowi tego artykułu.
aDAMIS
4 lata temu
A do tej pory jadłem grzyby na surowo !!!
lolo
4 lata temu
po kaniach to moje ulubione grzyby , są wyjątkowo aromatyczne po suszeniu! Co fajne z nimi to to że jak widzisz jednego , to jest pewność że zaraz kosz wypełnisz, co nie fajne to podatność na robaki (co osobiście mi nie przeszkadza)
Najnowsze komentarze (19)
lifter
4 lata temu
Prawie wszystkie grzyby na surowo są trujące, trujące są też na surowo ziemniaki.
rubin
4 lata temu
A ususzony to też jakby surowy, tylko suchy - to już nie truje?
Stan
4 lata temu
w sieci wrze
ajatak
4 lata temu
tragedia, przecież grzyby smakują tylko na surowo
anna
4 lata temu
Ale rewelacja odkrycie Ameryki po co pisaćłupoty jak sie nie ma nic do powoiedzenia
arek
4 lata temu
podobny do podgrzybka jest badzo goryczak gdy go nadusisz na rurki to się zarózowi można nim zepsuć cały sos ponieważ jest piekący ale nie trujący .Nie polecam .
grzybiarz60+
4 lata temu
Dziwny tytuł i dziwny materiał...Jak mi wiadomo,wszystkie grzyby jemy po ugotowaniu,inaczej mają toksyny(oprócz pieczarek,które można jeść surowe,jak mi wiadomo).
amator
4 lata temu
Drogi autorze. Są jeszcze papierzaki. Wielu o nich może słyszało ale o ich właściwościach kulinarnych i smakowy wielu nie ma pojęcia. Może jakaś rada przepisik albo choć opis zewnętrzny? No bo cóż to dla takiego fachowca.
Franio
4 lata temu
Podgrzybek to w większości przypadków grzyb jadalny. Tylko jeden rodzaj podgrzybka jest trujący. Najpopularniejszym grzybem jadalnym z rodziny podgrzybków jest podgrzybek brunatny, który jednocześnie jest najbardziej rozpoznawalnym grzybem w Polsce, zaraz bo borowiku sosnowym. Wyróżnia się także inne rodzaje podgrzybków, np. podgrzybek zajączek, podgrzybek złotawy, podgrzybek żeberkowany. No to jak z tym truciem???
ddddd
4 lata temu
dlaczego nie ma nazwiska redaktora , tego geniusza ?? wstydzi się???
biolog
4 lata temu
Cenny błonnik to celuloza. Chityna to nie błonnik i jest niestrawna dla człowieka. Jako źródło błonnika lepsze są papierowe serwetki czy trociny niż grzyby. Bo grzyby nie zawierają błonnika w ogóle. Do szkoły redaktorzy.
eke
4 lata temu
no gratuluję wiedzy
bogdan1
4 lata temu
Grzyby jadalne oprócz walorów smakowych nie zawierają nic co by było warte dla naszego organizmu.
aDAMIS
4 lata temu
A do tej pory jadłem grzyby na surowo !!!