bESOMCuY
bESOMCvc
bESOMCvg
programy
kategorie
bESOMCuZ

Szlachetny gatunek podgrzybka. Czy warto go jeść?

Należy do rodziny borowikowatych. Ten gatunek powszechnie występuje w polskich lasach - częściej iglastych. Ma brązowy kapelusz o średnicy 3-15 cm. Jego trzon jest jaśniejszy, często wygięty w jedną stronę. Podgrzybek brunatny pachnie grzybowo i aromatycznie, ale uwaga: surowy jest trujący! Dopiero po obróbce termicznej grzyb nadaje się do jedzenia. Jest idealny do sosów, jako dodatek do mięs. Można go marynować lub suszyć.

13-10-2020
79 reakcji
19
41
19
Podziel się
Komentarze (19)
13-10-2020
mmmmmmmmGdyby były przyznawane nagrody za najgłupsze artykuły to te o grzybach zajęłyby PIERWSZE MIEJSCE.
zobacz więcej komentarzy (19)

Programy Wirtualnej Polski

bESOMCvl
KOMENTARZE
(19)
mmmmmmmm
rok temu
Gdyby były przyznawane nagrody za najgłupsze artykuły to te o grzybach zajęłyby PIERWSZE MIEJSCE.
zeba
rok temu
co za wstrząsający materiał - zmienił moje postrzeganie grzybów - takich rewelacji nam potrzeba, wrzucajcie takie gnioty nic nie niosące ze sobą a osiągniecie dno
123nico
rok temu
Dla wybitnych dziennikarzy jest Nagroda Pulitzera. A antypulitzer należy się autorowi tego artykułu.
bESOMCvD
aDAMIS
rok temu
A do tej pory jadłem grzyby na surowo !!!
lolo
rok temu
po kaniach to moje ulubione grzyby , są wyjątkowo aromatyczne po suszeniu! Co fajne z nimi to to że jak widzisz jednego , to jest pewność że zaraz kosz wypełnisz, co nie fajne to podatność na robaki (co osobiście mi nie przeszkadza)
Najnowsze komentarze (19)
lifter
rok temu
Prawie wszystkie grzyby na surowo są trujące, trujące są też na surowo ziemniaki.
rubin
rok temu
A ususzony to też jakby surowy, tylko suchy - to już nie truje?
Stan
rok temu
w sieci wrze
ajatak
rok temu
tragedia, przecież grzyby smakują tylko na surowo
anna
rok temu
Ale rewelacja odkrycie Ameryki po co pisaćłupoty jak sie nie ma nic do powoiedzenia
arek
rok temu
podobny do podgrzybka jest badzo goryczak gdy go nadusisz na rurki to się zarózowi można nim zepsuć cały sos ponieważ jest piekący ale nie trujący .Nie polecam .
grzybiarz60+
rok temu
Dziwny tytuł i dziwny materiał...Jak mi wiadomo,wszystkie grzyby jemy po ugotowaniu,inaczej mają toksyny(oprócz pieczarek,które można jeść surowe,jak mi wiadomo).
amator
rok temu
Drogi autorze. Są jeszcze papierzaki. Wielu o nich może słyszało ale o ich właściwościach kulinarnych i smakowy wielu nie ma pojęcia. Może jakaś rada przepisik albo choć opis zewnętrzny? No bo cóż to dla takiego fachowca.
bESOMCvv
Franio
rok temu
Podgrzybek to w większości przypadków grzyb jadalny. Tylko jeden rodzaj podgrzybka jest trujący. Najpopularniejszym grzybem jadalnym z rodziny podgrzybków jest podgrzybek brunatny, który jednocześnie jest najbardziej rozpoznawalnym grzybem w Polsce, zaraz bo borowiku sosnowym. Wyróżnia się także inne rodzaje podgrzybków, np. podgrzybek zajączek, podgrzybek złotawy, podgrzybek żeberkowany. No to jak z tym truciem???
ddddd
rok temu
dlaczego nie ma nazwiska redaktora , tego geniusza ?? wstydzi się???
biolog
rok temu
Cenny błonnik to celuloza. Chityna to nie błonnik i jest niestrawna dla człowieka. Jako źródło błonnika lepsze są papierowe serwetki czy trociny niż grzyby. Bo grzyby nie zawierają błonnika w ogóle. Do szkoły redaktorzy.
eke
rok temu
no gratuluję wiedzy
bogdan1
rok temu
Grzyby jadalne oprócz walorów smakowych nie zawierają nic co by było warte dla naszego organizmu.
aDAMIS
rok temu
A do tej pory jadłem grzyby na surowo !!!
bESOMCvX
bESOMCve
bESOMCwe
bESOMCwf