Należy do rodziny borowikowatych. Ten gatunek powszechnie występuje w polskich lasach - częściej iglastych. Ma brązowy kapelusz o średnicy 3-15 cm. Jego trzon jest jaśniejszy, często wygięty w jedną stronę. Podgrzybek brunatny pachnie grzybowo i aromatycznie, ale uwaga: surowy jest trujący! Dopiero po obróbce termicznej grzyb nadaje się do jedzenia. Jest idealny do sosów, jako dodatek do mięs. Można go marynować lub suszyć.
Gdyby były przyznawane nagrody za najgłupsze artykuły to te o grzybach zajęłyby PIERWSZE MIEJSCE.
zeba
4 lata temu
co za wstrząsający materiał - zmienił moje postrzeganie grzybów - takich rewelacji nam potrzeba, wrzucajcie takie gnioty nic nie niosące ze sobą a osiągniecie dno
123nico
4 lata temu
Dla wybitnych dziennikarzy jest Nagroda Pulitzera. A antypulitzer należy się autorowi tego artykułu.
aDAMIS
4 lata temu
A do tej pory jadłem grzyby na surowo !!!
lolo
4 lata temu
po kaniach to moje ulubione grzyby , są wyjątkowo aromatyczne po suszeniu! Co fajne z nimi to to że jak widzisz jednego , to jest pewność że zaraz kosz wypełnisz, co nie fajne to podatność na robaki (co osobiście mi nie przeszkadza)
Najnowsze komentarze (19)
lifter
4 lata temu
Prawie wszystkie grzyby na surowo są trujące, trujące są też na surowo ziemniaki.
rubin
4 lata temu
A ususzony to też jakby surowy, tylko suchy - to już nie truje?
Stan
4 lata temu
w sieci wrze
ajatak
4 lata temu
tragedia, przecież grzyby smakują tylko na surowo
anna
4 lata temu
Ale rewelacja odkrycie Ameryki po co pisaćłupoty jak sie nie ma nic do powoiedzenia
arek
4 lata temu
podobny do podgrzybka jest badzo goryczak gdy go nadusisz na rurki to się zarózowi można nim zepsuć cały sos ponieważ jest piekący ale nie trujący .Nie polecam .
grzybiarz60+
4 lata temu
Dziwny tytuł i dziwny materiał...Jak mi wiadomo,wszystkie grzyby jemy po ugotowaniu,inaczej mają toksyny(oprócz pieczarek,które można jeść surowe,jak mi wiadomo).
amator
4 lata temu
Drogi autorze. Są jeszcze papierzaki. Wielu o nich może słyszało ale o ich właściwościach kulinarnych i smakowy wielu nie ma pojęcia. Może jakaś rada przepisik albo choć opis zewnętrzny? No bo cóż to dla takiego fachowca.
Franio
4 lata temu
Podgrzybek to w większości przypadków grzyb jadalny. Tylko jeden rodzaj podgrzybka jest trujący. Najpopularniejszym grzybem jadalnym z rodziny podgrzybków jest podgrzybek brunatny, który jednocześnie jest najbardziej rozpoznawalnym grzybem w Polsce, zaraz bo borowiku sosnowym.
Wyróżnia się także inne rodzaje podgrzybków, np. podgrzybek zajączek, podgrzybek złotawy, podgrzybek żeberkowany. No to jak z tym truciem???
ddddd
4 lata temu
dlaczego nie ma nazwiska redaktora , tego geniusza ?? wstydzi się???
biolog
4 lata temu
Cenny błonnik to celuloza. Chityna to nie błonnik i jest niestrawna dla człowieka. Jako źródło błonnika lepsze są papierowe serwetki czy trociny niż grzyby. Bo grzyby nie zawierają błonnika w ogóle. Do szkoły redaktorzy.
eke
4 lata temu
no gratuluję wiedzy
bogdan1
4 lata temu
Grzyby jadalne oprócz walorów smakowych nie zawierają nic co by było warte dla naszego organizmu.