programy
kategorie

Sznycel kontra schabowy. Sekrety skarbu kulinarnego Austrii

Sznycel wiedeński to najbardziej znany przedstawiciel kotletów na całym świecie. Oto kilka ciekawostek o daniu, które bije naszego schabowego na głowę. Okazuje się, że sznycla nie wymyślili Austriacy, a ich południowi sąsiedzi Włosi. Danie pojawiło się w Wiedniu za sprawą hrabiego Radetzkiego, który przywiózł je z pobytu w Lombardii.

Tranksrypcja:
rozwiń
Zakończ
nawigację
0
0
2
Podziel się
Komentarze (2)
27-02-2020
xyz
Rewelacyjne informacje. Szkoda tylko że nie napisaliście o różnicy cenowej schabu wieprzowego, a cielęciny. A tak na koniec to informuję że schabowe smażę podobnie jak...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (2)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(2)
xyz
4 lata temu
Rewelacyjne informacje. Szkoda tylko że nie napisaliście o różnicy cenowej schabu wieprzowego, a cielęciny. A tak na koniec to informuję że schabowe smażę podobnie jak sznycle i też na końcu dochodzą pod przykrycie na małym ogniu.
dre
3 lata temu
Dyplomowany Kuchmistrz. Po pierwsze pracowałem w Bawarii, a obecnie w Austrii w Tyrolu. Kotlet jest-musi być z kością. côtelette – żeberko. Sznycle są rozbijane na bardzo cienką strukturę. Wielkość osiąga nawet cały talerz, a podaje się je parami. Gramatura obydwu po wysmażeniu nie przekracza 240 g. Wiedeński jest właśnie taki, bo nie mieli zębów do gryzienia, a musieli się czymś zapchać. Z tąd cielaczek i paniera. Bzdura że panierka była droga. Pane z włoskiego chleb. no proszę...podstawy I jeszcze te zawijańce panierowane w artykule na video o sznyclach....a później master szef nie umie zrobić majonezu. ból
Najnowsze komentarze (2)
dre
3 lata temu
Dyplomowany Kuchmistrz. Po pierwsze pracowałem w Bawarii, a obecnie w Austrii w Tyrolu. Kotlet jest-musi być z kością. côtelette – żeberko. Sznycle są rozbijane na bardzo cienką strukturę. Wielkość osiąga nawet cały talerz, a podaje się je parami. Gramatura obydwu po wysmażeniu nie przekracza 240 g. Wiedeński jest właśnie taki, bo nie mieli zębów do gryzienia, a musieli się czymś zapchać. Z tąd cielaczek i paniera. Bzdura że panierka była droga. Pane z włoskiego chleb. no proszę...podstawy I jeszcze te zawijańce panierowane w artykule na video o sznyclach....a później master szef nie umie zrobić majonezu. ból
xyz
4 lata temu
Rewelacyjne informacje. Szkoda tylko że nie napisaliście o różnicy cenowej schabu wieprzowego, a cielęciny. A tak na koniec to informuję że schabowe smażę podobnie jak sznycle i też na końcu dochodzą pod przykrycie na małym ogniu.