programy
kategorie

Sztuczne barwniki spożywcze

Znajdziemy je w słodyczach, napojach, cukrach, syropach, miodach, jajach oraz żywności przetworzonej. Większość barwników oznacza się na etykietach produktów literą E. Dlaczego warto na nie uważać? Sztuczne barwniki mogą uczulać. W większej ilości mogą być szkodliwe dla dzieci, ale także i dorosłych. Znajdziemy je w jogurtach, dżemach, konserwach rybnych, galaretkach, zupkach w proszku. A także w napojach gazowanych, lodach, kisielach, budyniach, musztardzie i gumie do żucia. Niektóre z nich są zakazane w innych krajach. Stosowanie czerwieni koszenilowej jest zakazane w USA, Finlandii i Norwegii. Żółcień pomarańczowa (E110) w krajach skandynawskich – jak Norwegia czy Finlandia – jest zakazana. Na terenie Polski dodawana jest do napojów, kisieli i żelków.
295 reakcji
73
119
103
Podziel się
Komentarze (103)
08-11-2019
ElaA poza tym to ja jednego nie rozumiem. To szkodliwe, tamto szkodliwe, a wolno produkować. Dlaczego nie jest zakazane i problemu nie ma?
zobacz więcej komentarzy (103)
Napisz komentarz
08-11-2019

ElaA poza tym to ja jednego nie rozumiem. To szkodliwe, tamto szkodliwe, a wolno produkować. Dlaczego nie jest zakazane i problemu nie ma?

08-11-2019

smakosz trawyCodziennie czytam: nie jeść tego,nie jeść tamtego,to szkodzi,to trucizna.,ten lek wycofany, bo wadliwy! Napiszcie w końcu-wszystko skażone ,z … Czytaj całość

10-11-2019

reva gdzie są i za co biorą nasze pieniądze organizacje sprawujące nadzór mad produkcją i mające nas chronić ?

Rozwiń komentarze (62)