Takiej zapiekanki nie jedliście. Pyszna przekąska z kromek chleba
Miłośnicy zapiekanek z pewnością będą zachwyceni. Pyszna przekąska z chleba z nutką oliwy i czosnku to idealna propozycja na szybki i prosty posiłek. Kluczem do sukcesu chlebowej zapiekanki jest sos na bazie oliwy, natki pietruszki, soli i czosnku. Kromki chleba smarujemy oliwną miksturą, przekładamy plastrami sera żółtego i formujemy z powrotem bochenek chleba. Warto skorzystać z papieru do pieczenia by nasz chlebowy przysmak nie rozleciał się przed upieczeniem. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Chcesz poznać więcej przepisów, zajrzyj na Swojskie jedzonko.
Polecam zamiast do piekarnika, zawinąć w folię i położyć na grilla.
Ona 22
3 lata temu
Super zapiekanka już robilam
marcycho
3 lata temu
Ja robie tak : duża żeliwna patelnia, trochę oliwy z oliwek ale można inną, w kromkach chleba wydrążę otwór szklanką tak jak na pierogi, na patelnie kładę plastry szynki lub wędliny jaka jest w lodówce, kromki z dziurkami kładziemy na patelnie na pieczoną wędlinę w dziurki wbijamy jajko dodajemy czosnek pieczemy aż się zetnie, przykrywamy tymi krążkami wyciętymi jeszcze trochę podsmażyć i obrócić na drugą stronę na górę plaster żółtego sera aż się rozpuści. Smacznego
Róża
3 lata temu
A ja pamiętam z dzieciństwa zwykły chleb smażony na oleju. To było, wiadomo, że nie zbyt zdrowe, ale jakie pyszne. :)
Najnowsze komentarze (15)
walnit
3 lata temu
nie mam termoobiegu i nie mam termometra w piekarniku
Rav
3 lata temu
A właśnie, że jadłem! I to pieczone na grillu!
Weiss
3 lata temu
Fajny przepis ,ale nie dla mojej walniętej rodziny
Grillman
3 lata temu
A ja polecam taki farsz na chleb.Duza koszta sera żółtego,starta do tego pęczek zielonej pietruszki posiekanej,dwa serki topione,całą główka czosnku przeciśniętego przez praske,zioła prowansalskie około kieliszka 25ml.Wymieszac wszystko,chleb naciąć i przełożyć farszem.Grilowac na grillu koło godziny i co 15 min obrać.
Róża
3 lata temu
A ja pamiętam z dzieciństwa zwykły chleb smażony na oleju. To było, wiadomo, że nie zbyt zdrowe, ale jakie pyszne. :)
Marta
3 lata temu
Żarcie dla biedy.
marcycho
3 lata temu
Ja robie tak : duża żeliwna patelnia, trochę oliwy z oliwek ale można inną, w kromkach chleba wydrążę otwór szklanką tak jak na pierogi, na patelnie kładę plastry szynki lub wędliny jaka jest w lodówce, kromki z dziurkami kładziemy na patelnie na pieczoną wędlinę w dziurki wbijamy jajko dodajemy czosnek pieczemy aż się zetnie, przykrywamy tymi krążkami wyciętymi jeszcze trochę podsmażyć i obrócić na drugą stronę na górę plaster żółtego sera aż się rozpuści. Smacznego
Rafał
3 lata temu
Polecam zrobić to z bułki wrocławskiej
O niebo lepsze
paranoya
3 lata temu
Tę pietruszkę to dodać po upieczeniu aby nie niszczyć wit. C.
Twój nick
3 lata temu
Polecam zamiast do piekarnika, zawinąć w folię i położyć na grilla.
Kucharz
3 lata temu
i następnie zatykamy sobie naczynia mazią powstałą z takiej uczty