programy
kategorie

Ten produkt może pomóc walczyć z astmą. Wystarczy częściej go jeść

Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie na podstawie swoich badań uznali, że spożywanie ryb w dzieciństwie może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na astmę. Specjaliści zaangażowali do badań 4500 osób, które urodziły się w latach 90.. Były one obserwowane aż do ich nastoletniego wieku. Naukowcy analizowali ich dietę i stan zdrowia. Okazało się, że ci, którzy spożywali dwa razy w tygodniu łososia, makrelę lub sardynki, mieli aż o 50 proc. zmniejszone ryzyko zachorowania na astmę w wieku 11-14 lat. Badacze zauważyli ten związek zwłaszcza u osób, które miały genotyp FADS, który sprawia, że mieli oni mniejszą ilość kwasów omega-3 we krwi, niż ilość, która występuje średnio u ludzi. Naukowcy sądzą, że dzięki temu, że spożywali często ryby, część z nich uniknęła zachorowania na astmę. Naukowcy planują dalsze badania nad związkiem astmy i kwasów omega-3. Jeżeli dalsze analizy potwierdzą tę zależność, wówczas do długiej listy zalet...

rozwiń
28-01-2021
1 reakcja
1
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)