programy
kategorie

Toksyczna bakteria. W ciągu pięciu dni może zabić człowieka

Może być śmiertelnie niebezpieczna, szybko się namnaża i niestraszne są jej np. warunki termiczne przy podgrzewaniu żywności. Mowa o bakterii Bacillus cereus. To laseczka woskowa z gatunku bakterii gram-dodatnich. Występuje w glebie, żywności, a także w jelitach zwierząt. Może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Wystarczy zjedzenie ugotowanego wcześniej, 5-dniowego makaronu lub ryżu. To bardzo niebezpieczne. Bakteria jest wszechobecna - występuje w glebie, żywności, a także w jelitach zwierząt. Namnaża się w źle przechowywanej żywności. Wystarczy nawet kilka godzin poza lodówką. Właściwa temperatura żywności przygotowanej do podgrzania nie powinna przekraczać od 0 do 5 st. C. Dla większości osób kontakt z tą bakterią kończy się zwykłym zatruciem pokarmowym. Jednak w 2005 r. głośno było o przypadku silnego zatrucia pięciorga dzieci czterodniową sałatką makaronową. Dzieci miały sałatkę na pikniku, resztę zjadły po kilku dniach z lodówki. Wszystkie wylądowały w...

rozwiń
141 reakcji
40
68
33
Podziel się
Komentarze (33)
03-05-2021
CzytelnikJeść makaron po 5 dniach a może by tak jeszcze poczekać i po miesiącu spróbować byłby lepszy i jeszcze bardziej smaczniejszy. To tylko na zachodzie mają takie pomysły.
zobacz więcej komentarzy (33)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(33)
Czytelnik
3 lata temu
Jeść makaron po 5 dniach a może by tak jeszcze poczekać i po miesiącu spróbować byłby lepszy i jeszcze bardziej smaczniejszy. To tylko na zachodzie mają takie pomysły.
Sewer
3 lata temu
Może wymyślą na to szczepionkę i będziemy mogli bezpiecznie jeść stary ryż.
ostrożna
3 lata temu
Ryż i makaron to niebezpieczne produkty, ja to najchętniej kupuje produkty np. słodkie ciasta z gwarantowanym terminem ważności 2lata ;-)
Ser
3 lata temu
Stale tylko strasza co chwile art. Nie jedz natychmiast wyrzuc itp
Polak
3 lata temu
Skończcie terroryzować ludzi jednostkowymi przypadkami! Jak będzie 10 000 zgonów na milion, to jest poważna sprawa. a nie 1 na kilka miliardów!
Najnowsze komentarze (33)
Marian
3 lata temu
Kupiłem 500kg tego ryżu i co mam teraz wyrzucić bo jakiś redaktorek tak karze? Ni wuja, podam klientom w mojej restauracji - byle pismak nie będzie mi mówił o mam robić.
fbvrbHGR
3 lata temu
to jest problem z robieniem zakupów zbyt dużych. wydłuża się czas od wyprodukowania do spożycia, dłużej przechowujemy, często w gorszych warunkach - jak lodówka przepełniona. dlatego nie ulegam manii dużych zakupów. na 3 dni max a chleb na 2 dni max.
Mateo
3 lata temu
Serio po kilku godzinach się już się rozwija? A ile razy się zdarzyło zjeść makaron czy też ryż, którego zapomniało się wstawić do lodówki i co? Żadnych kłopotów, a tym bardziej zgonu. A niektórzy... no cóż. Niektórzy mają zwyczajnie pecha. Około 7-8 osób rocznie umiera w USA przez Neglerioze występującą w tamtejszych jeziorach, a jakoś ludzie dalej pływają.
pracownik
3 lata temu
W jedzeniu trucizna, w powietrzu trucizna , w alkoholu trucizna , w tv trucizna to ja się pytam panie premierze jak "żyć".
Li ju
3 lata temu
Ryż przywieźli,,,Huraaaa ,ale zgniły Ooooooo!,ale za darmo będą rozdawać,,,Huraaaa
seba
3 lata temu
PRACA ZA MISKĘ RYŻU NIE DA SIĘ JEJ TRZYMAĆ 5-DNI Byśmy Umarli z Głodu !!!
biolog
3 lata temu
Jeść po pięciu dniach. Absolutnie nie. Trzeba p. autorze poczekać dłużej. Aż pojawi się pleśń. Przecież w ten sposób wynaleziono penicylinę.
MAKARON
3 lata temu
Zjadliwy -Słownik jęz Polskiego "(1.1) niezwykle złośliwy (1.2) med. o dużej zakaźności i niszczycielskim potencjale (1.3) pot. raczej niezbyt smaczny, ale nadający się do jedzenia
IjoIjo
3 lata temu
Przeciez makaron jest do wywalenia po 2 dniach. Gorzej z tym ryzem bo moj braciak gotuje garnek i wpierdziela potem przez tydzien z reguly odsmazajac na patelni czy cos..
MAKARON
3 lata temu
Jakim trzeba być człowiekiem ? Żeby jeść makaron 5 - dniowy ? GDY GOTOWANIE TRWA 5 MINUT ?
jan
3 lata temu
najlepsze sa chinskie zupki tam zadna bakteria sie nie namnozy, w skladzie cala tablica mendelejewa ubogaci zdrowie.
jaja
3 lata temu
to nie są żarty, Żona kolegi zjadła makaron po kilku dniach. Kilka dni leżała na oiom i cudem ją odratowali. W szpitalu spędziła kilka tygodni a minęło kilka lat i nadal ma problem ze śledzioną i trzustką.
St
3 lata temu
A czy nie można zaszczepić ryżu i makaronu jeszcze przed ugotowaniem?
Lou-Lou
3 lata temu
Kto przy zdrowych zmysach je sałatkę makaronową, która ma 5 dni? Przecież ten makaron kiśnie!