programy
kategorie

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Są podstawowym składnikiem coraz bardziej popularnych potraw kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Tortille, zwane też wrapami, znajdziemy w prawie każdym sklepie. Jednak zanim wrzucimy je do koszyka naprawdę warto przeczytać ich skład. W większości przypadków może on przyprawić o zawrót głowy. Popularne placki pełne są polepszaczy, konserwantów, spulchniaczy i innych niezbyt zdrowych dodatków. Trzeba się naprawdę zdrowo naszukać po sklepach, aby znaleźć tam produkt naturalny i smaczny. Najlepiej przyrządzić je samemu w domu. To mniej pracochłonne niż się wydaje, a domowy wrap pięknie pachnie. Wystarczy mąka pszenna (2 szklanki), trochę soli, tłuszcz (olej rzepakowy, oliwa lub smalec, 3 łyżki) i wrząca woda. Do miski z mąką i solą dodajemy tłuszcz i stopniowo 2/3 szklanki wrzącej wody, mieszając ciasto widelcem lub w mikserze. Następnie wyrabiamy około 3 minuty, odstawiamy na godzinę, dzielimy na około 10 części, czekamy 15 min i wałkujemy bardzo cienko. Placki... rozwiń
02-04-2019
1 reakcja
1
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz