programy
kategorie

Tradycyjne rogale Świętomarcińskie. Pyszny przepis na 11 listopada

Rogal Świętomarciński to tradycyjny przysmak z Wielkopolski. Jest to typowy wypiek przygotowywany podczas obchodów Dnia Świętego Marcina (11 listopada) w Poznaniu. Pyszny rogal charakteryzuje się ciastem francuskim i wyjątkowym nadzieniem z białego maku. Ten poznański przysmak zdobył wielką popularność zarówno w Polsce, jak i na świecie. Przysądzenie rogal Świętomarcińskiego w domu według odpowiedniego przepisu jest proste, nawet dla tych, który nie przepadają za wyrabianiem deserów. Do wyrobienia idealnego ciasta francuskiego należy przygotować 250 mililitrów ciepłego mleka, jajko, 550 g mąki pszennej, 250 g masła, łyżkę suchych drożdży, ekstrakt z wanilii, cukier i sól. Wszystkie składniki należy wymieszać w dużej misce, na koniec dodając masło. Ciasto wyrabiać rękami do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie należy miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na 1,5 godziny. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i złożyć niczym kartkę papieru....

rozwiń
2 reakcje
1
1
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)