Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole
Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich. Zupa jest uwielbiana przez miliony Polaków. Na powierzchni zupy często pojawiają się oczka. To nic innego jak tłuszcz. Niestety, jak wiemy nadmiar tłuszczu obciąża układ pokarmowy. Kluczem do sukcesu jest wywar mięsno-warzywny z chudego mięsa. Wybór odpowiednio mięsa zapewni nie tylko świetne doznania smakowe, ale również zadba o wcześniej wspomniany układ pokarmowy. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy zabraknie nam chudego mięsa. Nie ma czym się martwić, mamy sprawdzone sposoby na słynne oczka w rosole. Najprostszą sztuczką jest ugotowanie zupy dzień wcześniej, a gdy ostygnie wstawienie jej do lodówki na noc. Rano z powierzchni rosołu zbieramy łyżką tłuszcz, który zmienił się w galaretkę. Jeśli jednak czas nas goni, warto skorzystać z kostek lodu i gazy. Lód zawijamy w gazę i delikatnie przesuwamy po powierzchni zupy. Oczka w kontakcie z zimnym lodem powinny się ściąć i zostać na gazie. Pomocny może okazać się...
Rosół nie może być chudy. Tylko tłuszcz jest nośnikiem smaku. Oczywiście, po ugotowaniu można zebrać nadmiar tłuszczu według podanych sposobów.
Jednak próba ugotowania...Czytaj całość
Rosół nie może być chudy. Tylko tłuszcz jest nośnikiem smaku. Oczywiście, po ugotowaniu można zebrać nadmiar tłuszczu według podanych sposobów.
Jednak próba ugotowania DOBREGO rosołu, tylko na chudym mięsie to pomyłka.
To będzie tylko bulion, nie prawdziwy rosół.
Wojak
3 lata temu
Sorry ale tłuszcz nie zmienia sią w galaretę. Tłuszcz zmienia się w twarde białe koła tłuszczu. Galareta to insza inszość.
Homer
3 lata temu
Rosół bez ok to nie rosół, równie dobrze można zrobić wtedy na 2 skrzydełkach
emeryt
3 lata temu
Rosół bez oczek tłuszczu to tylko woda po gotowaniu mięsa.
tragedia
3 lata temu
Tluszcz zmienia sie w galaretke? Tacy fachowcy wlasnie pouczaja nas jak zyc.
Najnowsze komentarze (18)
emerytka
3 lata temu
Do sCa. To ty wypisujesz brednie. Za tzw. komuny i Gierka jezdzilo sie na kolonie, wczasy, obozy. Stac mnie bylo, zeby co tydzien sie gdzies z trojka dzieci wybrac. Pochodze z rodziny robotniczej stoczniowej, a nie gorniczej. Nie pisz wiec takich bredni. Zaznaczam rowniez, ze ani ojciec, ani maz nie byli w partii, bo i to pewnie bys zaraz wyciagnal. Zylo sie o wiele lepiej. Ty jestes juz albo zbyt stary, albo zbyt mlody.
Piotr emeryt
3 lata temu
Dobry rosół to; kura z wolnego wybiegu, woda z własnego ujęcia, warzywa w odpowiedniej proporcji, przyprawy. Gotowany na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Kluski własnej roboty z mąki pszennej na czterech jajkach. Składniki są bardzo istotne. Nie wyobrażam sobie rosołu na kurczaku i kluskach ze sklepu . Proponowane działania z tłuszczem, lodówką i szmatką mnie śmieszą. Ktoś kiedyś powiedział: " Nawet w Paryżu nie zrobisz z owsa ryżu".
dziad56
3 lata temu
a od kiedy tłuszcz ścinając się tworzy galaretkę ?
taka sobie go...
3 lata temu
Spróbujcie, rosół z perliczki pycha, aromatyczny z pięknymi, oczkami, które nie mają zapachu łoju, cudowny, lekki. tylko wolno gotować pyk, pyk, pyk....
RomCyg
3 lata temu
Niesamowite, żeby usunąć pluszcz z rosołu należy dzień wcześniej wstawić go do lodówki, nigdy do głowy by mi nie przyszło. A czy można przed gotowaniem usunąć widoczny nadmiar tłuszczu z kurczaka?
Kucharz
3 lata temu
Rosół to nie zupa
eeeee.....
3 lata temu
Tluszcz, galaretka i tam tego... Czyli maslo tez jest galaretka, a galareta jest maselkiem.
Vitt666
3 lata temu
Autor chyba mial na mysli , ze rosol po wlozeniu do lodowki ,zmienia sie w galaretke a na powierzchni utworzy sie zastygniety tluszcz ktory bedzie latwo zebrac . Ja natomiast lubie trchoche tluszczu w rosole no i tylko pierwszego dnia to jest rosol!!!Na drugi dzien mozna zrobic inna zupe !Pozdrowienia dla wszystkich , kochajacych dobry rosolek !!!!
emeryt
3 lata temu
Rosół bez oczek tłuszczu to tylko woda po gotowaniu mięsa.
tragedia
3 lata temu
Tluszcz zmienia sie w galaretke? Tacy fachowcy wlasnie pouczaja nas jak zyc.
Ewa
3 lata temu
Tłuste sposoby?
Harry
3 lata temu
co za belkot - wierszowka musi byc
Wojtek
3 lata temu
Rosół nie może być chudy. Tylko tłuszcz jest nośnikiem smaku. Oczywiście, po ugotowaniu można zebrać nadmiar tłuszczu według podanych sposobów.
Jednak próba ugotowania DOBREGO rosołu, tylko na chudym mięsie to pomyłka.
To będzie tylko bulion, nie prawdziwy rosół.
Homer
3 lata temu
Rosół bez ok to nie rosół, równie dobrze można zrobić wtedy na 2 skrzydełkach