bCPmKvKI
bCPmKvKM
bCPmKvKQ
programy
kategorie
bCPmKvKJ

Uwaga! Sanepid ostrzega. "Czytajmy etykiety. Upały to zmora dla żywności"

  - W upały w sposób szczególny trzeba zwracać uwagę na jakość towaru i jego sposób przechowywania - powiedział w programie „Money. To się liczy” Grzegorz Hudzik, zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego. – Jeśli na opakowaniu jest napisane, że produkt powinien przebywać w warunkach chłodniczych (+2, +4 st. C), a w rzeczywistości jest wystawiony na ladzie, nie kupujmy. Bakterie w upale szybko się namnażają. Zasada ograniczonego zaufania bardzo się przydaje. Bądźmy szczególnie wyczuleni na produkty typu: wędliny, mięso, nabiał. Tu łańcuch chłodniczy nie może być przerwany.

Tranksrypcja:Przeszło pałę więc pierwsze i najważniejsze...
rozwiń
Pytanie jak to
To wszystko przeżyć
Jak to przeżyć
Wszystko zależy od nas
Czy powinniśmy racjonalnie dostosować zarówno
Ubiór Jak jest po
Sposób zachowania
To temperatur panujące
Jak Są upały
Stawiamy na lekkie zwiewne i przewiewne ubrania
Odpowiednie odżywianie się
Oczywiście odpowiednio również odżywianie się
Musimy pamiętać również o tym żeby zachowując pewnego rodzaju dress code
Pracodawcy
Pozwalali pracownikom na takie luźniejsze
Ubranie się też
Odprowadzanie temperatury
To jest bardzo istotne i ważne dla nas
Organizmu
Żeby
Wspomóc go tak
W trudnych chwilach
No z tym rozkładem to nie jest łatwo bo w wielu firmach trwa zawsze spór o to czy mężczyźni mogą ubierać krótkie spodenki czy nie
Ale to może dlatego
Rozpatrzenie ale skoro mówimy o tym że mamy się odpowiednio odżywiać od
Odpowiednią
Nawilżać
No to zaczynamy raczej od tego że musimy odpowiednia kupować
Pytanie co
Co co kupować tych upałach A czego na pewno nie
Bo się po prostu i szybko psuje
Możemy kupić zeps
Czy musimy zwracać uwagę przede
Na
Jakość
Towaru i
Przechowywanie tego towaru który kupujemy
Jeżeli na opakowaniu
Żywności którą kupujemy jestem
Przed producent określony warunki
Przechowalnia
A on jest
Wystawiony załóżmy
2 do 4 stopni
Celsjusza
Czy w warunkach chłodniczych
A jest eksponowany na ladzie tuż przed nami żebyśmy go zobaczyli
To pamiętajmy że w tym właśnie nawet hermetycznie zamkniętym
Opakowaniu
Może istnieć i na pewno
Istnieje życie
Rzeczy bakterii które po prostu się namnażają mogą być niestety bardzo Niko
I rozumiem że ta informacja o temperaturze przechowaniem musi być na opakowaniu jakie
I powinniśmy ją zwrócić uwagę wybierając Jeżeli ktoś tam mówi że przed chwilą wyciągnął to no raczej nie ufam
Jednak musi mieć ograniczone zaufanie w tym momencie
Sprawdzę ci te warunki
Dostosowany do artykułów które
Które kupujemy
Jeżeli są to fajne owoce są świeże i pachnące no to trudno
Spodziewać się że wyciągnięte z lodówki
To będą na
Półce sklepowej czy
Czy straganie ładnie
Eksponowane
Natomiast takie rzeczy jak właśnie wędliny mięso towary łatwo
Psujące się
Szczególnie gdzie szczególnie szybko dochodzi do na mnożenie się właśnie ty
Czynników biologicznych
To już naprawdę musimy
Rygor
Łańcucha chłodniczego Apps
To jakie produkty
Właśnie mięso właśnie nabiał Nabiał to są główne elementy które które najczęściej
Kupujemy i też najczęściej mogą stanowić przyczynę zatrucie
Zakażenie pokarmowe
Rozumiem a jajka napisz
Jajka mogą być przechowywane poza urządzeniami chłodniczymi ale przez Dosyć krótki czas też
Wyznaczony przez producenta
Trudno trudno jest mówić że te jajka wprowadzono sobie do urządzeń chłodniczych i tam je tam je przechowujemy
Bo się muszę
Wprowadzamy wszystko to co on na to
Skorupkach mają więc
Naprawdę radziłbym przechowywać
Ciemnym
Gdzie nasłonecznionym miejscu
Tak przed obróbką kulinarną
Dokładnie umyć
I jak długo możemy takie rzeczy
Przechowywać poza Ludów
A to wszystko znowu Zależy od rodzaju jeżeli mamy mięsa dosyć
Mocno
Dosłownie powiedziane
Wędzony na przykład technikum wędzenie na zimno
Nosi dziadowi przechowywali w ten sposób
Nawet
Przez 3
4 tygodnie tego to
To po produkty
Obecnie bardzo trudno spotkać się właśnie tego typu wędliny wędzone na zimno
Więc
Jednak korzystamy z urządzeń chłodniczych
A wszelkie
Produkty nabiałowe które No przecież kupujemy wsadzamy sobie do
Siatki nosimy do domu
Chodzi o to żeby jak Nike
Ten okres był
Przebywanie poza ze sklepu dojść po prostu do domu Jakie są pierwsze symptomy takie wizualne
Zapachowe że coś się niedobrego
Widzisz i dotykamy dotykamy tej wędliny
I ona jest lepka
Tak Ani
Jest w łazience
No to trudno
Przed podkręcił dlatego że no wiesz już tam to zaczyna się na pewno ci nie pomoże
To naprawdę nie pomoże bo nigdy nie usuniemy całości
Tej flory bakteryjnej która się tam znajduje
A może stanowić przyczyny niestety naszego z
Podobnie kwestia
Rozmrożonego i ponownie zamrożonego produktu
To jest bardzo miły
Bo w czasie kiedy rozmrażamy dany prądu
Już następuje właśnie
Uwolnienie
Również życie zawartego w tym
Tak i namnażanie się
Tych bakterii
Powtórne zamrażanie jeżeli chociażby
Skorzystamy z lodów
Powoduje to że możemy bakterie
Swoją toksyny
Produkują i zostawiam właśnie
O tym produkcie
I być może
Powtórne zagotowanie czy
Czytasz zamrożenie te produkty
Pozwoli na
Jakieś
Organoleptyczne lepsze właściwości
Ale toksyny
Inspektorze A owoce No teraz popularne
Jak wybierać
Przede wszystkim jędrny SO3
Przez te te które mają dobre właściwości tak
Takie organoleptyczne ocenia mnie wzrokowo
Mówię banan zjedz mnie
Ale pod warunkiem że
Umyjemy
Oczywiście
Gotujemy do
No to w takim razie Muszę dopytać jak umyjemy
Jeżeli mam taką soczystą jedną piękną truskawkę dokładnie wystarczy
Durszlak takie spłukujemy na pewno
Możemy lekko
Suszyć w ręcznikiem
Papierowym podajemy
A przechowywanie
Tutaj też od razu bym właśnie
Przechowywanie w lodówkach dlatego że one tracą swoje właściwości Oriona
Nie mają tego
Do smaku tego zapachu
Lepiej przechowywać
Spiżarce Jeżeli to jest
Możliwe w miarę chłodnym palmy
Ale takie owoce raczej tutaj termin
Sporządź o tej samej określamy bo bardzo łatwo ulegają zepsuciu właśnie
Takie owocki szybko
Pleśnieją szybko
To się nie uda to
No jeżeli
Przygnieciony ten
Inne ciężkie
Czy owoce No to wiadomo że są już mało mało apetyt
Styczna i mało
Jeżeli nie będę mył
Tylko po prostu od razu jem kupiłem jem i tyle nie mogę się nie mogę wytrzymać muszę teraz robił to na własne ryzyko zawsze
Zawsze jednak te owoce poddawane są siłą naturalnym przyrody czyli otwarte
Rzadko kiedy
Wyhodowane są pod folią czy szklarnia
Więc
Możliwość dostępu
Ptactwa zwierząt pozostawienia tam
Śladów biologicznych które na produkują ttt zwierzaki
Dlaczego jedne chorobach mówimy
Choroba przenoszone głównie poprzez brudne ręce
Sztandarowym takim przykładem jest salmonella
Są zakażenie Escherichia coli al
W przypadku również owoców miękkich
Rozbieramy
W zależności od na przykład nawożenia bo często stosowane są
Produkty biologiczne naturalnie na dole
Możemy
Spodziewać się wirusów również WZW typu A
Chociażby czy żółtaczka pokarmowa typu
Norowirusy
To są właśnie te czynniki biologiczne które bytują i które
Możemy
Właśnie spłukać
Wodą po pobycie Daj mi redukuje cześć
Że że wszystko działa
Nie pani spectora Sanepid ruszył teraz
W te upały na bazary sprawdza
Co tam jest sprzedawane w jakich warunkach
Robosklep wyposażone w czerwonych bieżące
Co to jest Jakie są rodzaje planów kontroli
Często
Są Są absolutnie poza urządzeniami chłodniczymi oferowane niekiedy towary
Sprzedaż na co zwracamy uwagę
To ryzyko analiza ryzyka przeniesienia zakażenia
Jutro was najbardziej istotne
Pamiętamy chyba wszyscy jak jeszcze 20 30 lat temu oferowane były
Mięsa na targowiskach
Zrobiony z gazety krajowe napił
Na szczęście to znikł już znasz
Przemęczenie I czterospadowe co grozi takiemu sprzedawcy
Przyjdzie inspekcji
Właśnie nabiał posadzono prowadzenie działalności handlowej
Bosin bez zwracania uwagi na ryzyko
Przeniesienie zakorzeniony jest niestety dotkliwy Core
Kontrolerów
Inspekcji sanitarnej poprzez nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego
Albo częste
Coraz rzadsze ale niestety zdarzają
A jakie Jak wysłać
Jakie grzałki od 50 do 500 zł w zależności od
Skali przewiny i oceny
Ryzyko właśnie
Związane
177 reakcji
141
36
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

bCPmKvKV
Napisz komentarz
bCPmKvLH
bCPmKvKO
bCPmKvLO
bCPmKvLP