programy
kategorie

Warzywa bogate w żelazo. Każdy powinien mieć je w kuchni

Ze wszystkich niedoborów pokarmowych najpowszechniejszy jest niedobór żelaza. Żelazo transportuje i magazynuje tlen w komórkach. Konsekwencją jego niedoboru jest niedokrwistość. Oto pięć warzyw, pełnych żelaza, które mają dodatkowo szereg innych, drogocennych właściwości. Mamy tutaj m.in. szpinak, który chroni przed miażdżycą i nowotworami, a w dodatku można go przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Pełna żelaza jest również pietruszka, która pomoże także na trawienie, cerę i kamicę nerkową. Bób polecany jest kobietom w ciąży, ze względu na duże ilości kwasu foliowego oraz tym, którzy chcą leczyć choroby układu krążenia.

16 reakcji
8
7
1
Podziel się
Komentarze (1)
01-02-2021
RembeckiZe szpinakiem to uważajcie! Żelaza ma tyle co kot napłakał, a zawiera bardzo szkodliwy kwas szczawiowy. Osoby po pięćdziesiątce powinny z niego całkowicie zrezygnować
zobacz więcej komentarzy (1)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(1)
Rembecki
3 lata temu
Ze szpinakiem to uważajcie! Żelaza ma tyle co kot napłakał, a zawiera bardzo szkodliwy kwas szczawiowy. Osoby po pięćdziesiątce powinny z niego całkowicie zrezygnować
Najnowsze komentarze (1)
Rembecki
3 lata temu
Ze szpinakiem to uważajcie! Żelaza ma tyle co kot napłakał, a zawiera bardzo szkodliwy kwas szczawiowy. Osoby po pięćdziesiątce powinny z niego całkowicie zrezygnować