programy
kategorie

Włoska babka panettone. Sekret mediolańskiego przysmaku z XV w.

Panettone to słynna włoska babka drożdżowa pochodząca Mediolanu. Penettone to inaczej "duży chleb". Proces przygotowania tego ciasta trwa aż 2 dni, a stygnięcie 10 godzin. Wokół babki krążą legendy. Najbardziej znana sięga XV w. To historia bogatego mediolańczyka, który zakochał się w córce ubogiego piekarza, zatrudnił się w jego piekarni, a ukochanej celowo lub przypadkowo połączył z ciastem słodkie składniki. Od tej pory mediolański przysmak według tradycyjnej receptury stał się sławny i ceniony. Jak zrobić Panettone? Specjalny zaczyn drożdżowy aż kilkanaście godzin musi leżakować. Przed pieczeniem samo ciasto potrzebuje na wyrośnięcie łącznie 7 godzin. Drugiego dnia dodaje się mąkę i inne składniki, wyrabia ciasto i zostawia na 6 godzin fermentacji. Po tym czasie ponownie się je wyrabia z dodatkiem skórki pomarańczy, rodzynek w rumie, kandyzowanych owoców i znów na chwilę odstawia. Babkę pieczemy 30-35 min. w temp. 180 st. C. Ciasto musi jeszcze swoje odstać...

rozwiń
143 reakcje
103
35
5
Podziel się
Komentarze (5)
27-03-2021
LidkaTylko żarcie wszystkim w głowie na święta, a potem na śmietniku chleb i ciasto splesniale. Lepiej mniej kupić niż wyrzucać!!!
zobacz więcej komentarzy (5)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(5)
Lidka
3 lata temu
Tylko żarcie wszystkim w głowie na święta, a potem na śmietniku chleb i ciasto splesniale. Lepiej mniej kupić niż wyrzucać!!!
Emi 28091958
3 lata temu
Nie mylcie świąt! W kwietniu mamy Wielkanoc i tradycyjna babka to Colomba
Malina
3 lata temu
Na Swieta Wielkanocne te babki sa zazwyczaj w formie golebia z kremem w srodku.Pycha
lop
3 lata temu
nie na swieta kupie ciasto z piekarni kilka rodzai i panetona wloskiego,i starczy,robic nie bede,ciast wypiekac
lop
3 lata temu
nie na swieta kupie ciasto z piekarni kilka rodzai i panetona wloskiego,i starczy,robic nie bede,ciast wypiekac
Najnowsze komentarze (5)
Lidka
3 lata temu
Tylko żarcie wszystkim w głowie na święta, a potem na śmietniku chleb i ciasto splesniale. Lepiej mniej kupić niż wyrzucać!!!
lop
3 lata temu
nie na swieta kupie ciasto z piekarni kilka rodzai i panetona wloskiego,i starczy,robic nie bede,ciast wypiekac
lop
3 lata temu
nie na swieta kupie ciasto z piekarni kilka rodzai i panetona wloskiego,i starczy,robic nie bede,ciast wypiekac
Malina
3 lata temu
Na Swieta Wielkanocne te babki sa zazwyczaj w formie golebia z kremem w srodku.Pycha
Emi 28091958
3 lata temu
Nie mylcie świąt! W kwietniu mamy Wielkanoc i tradycyjna babka to Colomba