Włoska babka panettone. Sekret mediolańskiego przysmaku z XV w.
Panettone to słynna włoska babka drożdżowa pochodząca Mediolanu. Penettone to inaczej "duży chleb". Proces przygotowania tego ciasta trwa aż 2 dni, a stygnięcie 10 godzin. Wokół babki krążą legendy. Najbardziej znana sięga XV w. To historia bogatego mediolańczyka, który zakochał się w córce ubogiego piekarza, zatrudnił się w jego piekarni, a ukochanej celowo lub przypadkowo połączył z ciastem słodkie składniki. Od tej pory mediolański przysmak według tradycyjnej receptury stał się sławny i ceniony. Jak zrobić Panettone? Specjalny zaczyn drożdżowy aż kilkanaście godzin musi leżakować. Przed pieczeniem samo ciasto potrzebuje na wyrośnięcie łącznie 7 godzin. Drugiego dnia dodaje się mąkę i inne składniki, wyrabia ciasto i zostawia na 6 godzin fermentacji. Po tym czasie ponownie się je wyrabia z dodatkiem skórki pomarańczy, rodzynek w rumie, kandyzowanych owoców i znów na chwilę odstawia. Babkę pieczemy 30-35 min. w temp. 180 st. C. Ciasto musi jeszcze swoje odstać...