programy
kategorie

Zamienniki jajek. Oto, czym można zastąpić jajka nie tylko na Wielkanoc

Jajka są chyba najpopularniejszym składnikiem dań na wielkanocnym stole. Nie wszyscy mogą lub chcą je spożywać. Istnieje naturalna alternatywa, dla osób, które wykluczyły jajka ze swoje diety. Tofu, aquafaba, orzechy nerkowca, nasiona chia – to tylko niektóre z przykładów naturalnych zamienników jajek. Możemy z nich wyczarować majonez, jajecznicę, bezę lub inne świąteczne ciasta, a także pasztet. O zamiennikach jajek opowiada Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl.

29 reakcji
11
9
9
Podziel się
Komentarze (9)
30-03-2021
Darek Leśnik
Jajecznica jest z jajek , tak samo majonez i bezy . Potrawy z tofu , orzechów , nasion chia to imitacje .Nazywacie je tak z tęsknoty za oryginałami ? I ten tytuł ; nudna...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (9)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(9)
Darek Leśnik
3 lata temu
Jajecznica jest z jajek , tak samo majonez i bezy . Potrawy z tofu , orzechów , nasion chia to imitacje .Nazywacie je tak z tęsknoty za oryginałami ? I ten tytuł ; nudna kuchnia . Od kiedy to potrawy Świąt Wielkiej Nocy są nudne ??? Dziwni ludzie piszą te artykuły ...
ohio
3 lata temu
Debilizmem jest udawanie, że tofownica jest jajecznicą. Koń jest taki jaki jest i każdy to widzi. Beznadzieja i siara.
tofurafał
3 lata temu
Dobrym zamiennikiem majonezu jest kisiel, najlepiej truskawkowy oraz galaretka agrestowa zamiast groszku, finezja tego smaku pozwala wnieść się na wyżyny kulinarnych doznań. Zamiast żurku dobrze smakuje czysta woda w której wymoczyliśmy tofu, również tęże wodę można pić zamiast kompotu, a po zabarwieniu sokiem z buraka, tofuwoda robi za niełe wino wytrawne hiszpańskie lub przednie mołdawskie.
Norbert
3 lata temu
kobieto możesz jeść co ci rzewnie podoba ale nie psuj smaku na święta może zaczniecie jeść korę brzozy liście i pokrzywy mech lebiodę i mirabelki jedzcie co chcecie ale nie opowiadajcie bzdur witaminy i chemia od lat były potrzebne w organiźmie więc nie opowiadaj kobieto że to już teraz jest nie zdrowe
maya
3 lata temu
Juz sama nazwa" dailycooking " mowi kim jest ta pani. Skoro tak dobrze zna angielski to moze napisze to wszystko po angielsku ? Czy nie mozna napisac po polsku " CODZIENNE GOTOWANIE "???
Najnowsze komentarze (9)
Maria
3 lata temu
Świetny materiał pokazujący czym zastąpić białko, kiedy przy naszym stole zasiada osoba ze skazą białkową. Na pewno następnym razem wykorzystam te wiedzę.
maya
3 lata temu
Juz sama nazwa" dailycooking " mowi kim jest ta pani. Skoro tak dobrze zna angielski to moze napisze to wszystko po angielsku ? Czy nie mozna napisac po polsku " CODZIENNE GOTOWANIE "???
Normalna Polk...
3 lata temu
To tak jak powiem że skóra i skaj ( ekoskora) to to samo tak samo wygląda i sprawdza się w użytkowaniu a zimą kalosze to to samo ci kozaki o proszę jakie proste Czy ta Pani od JAJ zgadza się że mną że to żadna różnica tofu czy jajecznica 😅
Norbert
3 lata temu
kobieto możesz jeść co ci rzewnie podoba ale nie psuj smaku na święta może zaczniecie jeść korę brzozy liście i pokrzywy mech lebiodę i mirabelki jedzcie co chcecie ale nie opowiadajcie bzdur witaminy i chemia od lat były potrzebne w organiźmie więc nie opowiadaj kobieto że to już teraz jest nie zdrowe
ohio
3 lata temu
Debilizmem jest udawanie, że tofownica jest jajecznicą. Koń jest taki jaki jest i każdy to widzi. Beznadzieja i siara.
Darek Leśnik
3 lata temu
Jajecznica jest z jajek , tak samo majonez i bezy . Potrawy z tofu , orzechów , nasion chia to imitacje .Nazywacie je tak z tęsknoty za oryginałami ? I ten tytuł ; nudna kuchnia . Od kiedy to potrawy Świąt Wielkiej Nocy są nudne ??? Dziwni ludzie piszą te artykuły ...
AdamS
3 lata temu
Próba wyrugowania naszej tradycji. Na siłę wprowadzanie czegoś innego aby tylko nie było nasze bo w/g niektórych "...polskość to nienormalność.."
tofurafał
3 lata temu
Dobrym zamiennikiem majonezu jest kisiel, najlepiej truskawkowy oraz galaretka agrestowa zamiast groszku, finezja tego smaku pozwala wnieść się na wyżyny kulinarnych doznań. Zamiast żurku dobrze smakuje czysta woda w której wymoczyliśmy tofu, również tęże wodę można pić zamiast kompotu, a po zabarwieniu sokiem z buraka, tofuwoda robi za niełe wino wytrawne hiszpańskie lub przednie mołdawskie.
Ona
3 lata temu
Czemu tofu ma udawać jajka, to jest przecież bez sensu, tak samo jak udawanie schabowego itd, po co, przecież chyba da się zrobić z tego coś oryginalnego.