programy
kategorie

Żółte robaki na talerzu. To doskonałe źródło białka

Czy wiesz o tym, że żółte robaki, które pojawiają się zwykle na zepsutej żywności, są bogatym źródłem białka? Naukowcy z Uniwersytetu w Indianapolis w USA na podstawie swoich badań dowiedli, że żółte larwy mącznika młynarka, doskonale uzupełniają zapotrzebowanie na białko. Są one przysmakiem bardzo wielu gatunków zwierząt i kto wie, być może za jakiś czas będą stanowiły ważną część również naszej codziennej diety. Specjaliści od dawna badają możliwość wykorzystywania owadów do produkcji żywności dla nas. Naukowcy sądzą, że alternatywne źródła białka są potrzebne, gdyż pożywienia na świecie będzie coraz mniej. Coraz bardziej zaludniona Ziemia oraz zmiany klimatyczne, powodujące np. długoterminowe susze niszczące uprawy rolne są głównymi powodami takiej sytuacji. W wielu krajach już od dawna istnieją przepisy kulinarne, w których wykorzystywane są insekty. Czy u nas również mogłoby się to sprawdzić?

2 reakcje
0
0
2
Podziel się
Komentarze (2)
08-09-2020
jestemgdyby żywność nie była podrasowana toby się nie tyło śmietana nie jest śmietaną z mleka mięso z nastrzyku warzywa mutanty itd
zobacz więcej komentarzy (2)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(2)
jestem
4 lata temu
gdyby żywność nie była podrasowana toby się nie tyło śmietana nie jest śmietaną z mleka mięso z nastrzyku warzywa mutanty itd
jola
4 lata temu
jak taki rarytas to niech jedzą
Najnowsze komentarze (2)
jestem
4 lata temu
gdyby żywność nie była podrasowana toby się nie tyło śmietana nie jest śmietaną z mleka mięso z nastrzyku warzywa mutanty itd
jola
4 lata temu
jak taki rarytas to niech jedzą