programy
kategorie

Żywność w czasach pandemii. Polscy naukowcy publikują szereg porad

Według danych ekspertów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ponad połowa Polaków nie wie, jak postępować z żywnością w dobie pandemii. W odpowiedzi opublikowali zbiór porad, który pomoże bezpiecznie przygotować posiłek dla całej rodziny. Choć główną drogą zarażenia nie jest kontakt z jedzeniem, SARS-CoV-2 może przetrwać na nim nawet kilka dni. Wirus jest w stanie utrzymać się na świeżych produktach przez około 24 godziny. Jeśli jednak włożymy je do lodówki, czas ten wydłuży się aż do 72 godzin.

Tranksrypcja:na...
rozwiń
pewno
102 reakcje
15
65
22
Podziel się
Komentarze (22)
28-04-2020
wikaa truskawki tez najlepiej umyć w płynie do naczyń w temp. ok.80 stopni. Smacznego
zobacz więcej komentarzy (22)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(22)
wika
4 lata temu
a truskawki tez najlepiej umyć w płynie do naczyń w temp. ok.80 stopni. Smacznego
my sie nie bo...
4 lata temu
Totalnego SWIRUSA ma elita trzymajaca ludzi w strachu.
gaba
4 lata temu
ja po tym kretyńskim artykule dalej nie wiem, wiec po co i dla kogo ten artykuł
Tyna
4 lata temu
Nie przeżyje,bo wirus nie żyje 🤣
maska
4 lata temu
Wirus najdłużej utrzyma się w umysłach polityków ,szczególnie pisowskich , bo aż do 2 lat
Najnowsze komentarze (22)
soda
4 lata temu
bulki w supermarketach sa pakowane po kilka sztuk, pieczywo mamy paczkowane a najlepiej przeciez upiec własne
123
4 lata temu
ja grilluje od miesiaca... dzisiaj watrobka z grilla, wczoraj kurczak z grilla, przedwczoraj ryba z grilla... a tu majowka niebawem... ja chce do pracy! nie moge tyle pic!
aga
4 lata temu
Boże idzie na łeb dostać
D.
4 lata temu
Z pieczywem trzeba zrobić to samo?- czyli umyć w ciepłej wodzie i zostawić na blacie????Chyba ktoś nie ogarnia tego , co pisze. Nie oglądam by wytykać błędy, gdyż postępuję bardzo uważnie z żywnością. Mam niepełnosprawną córkę z mocno obniżoną odpornością , sama choruję 30 lat na cukrzycę - jak się zarazimy to mamy małe szanse na przeżycie. Staram się zbierać informacje, ale najgorzej jak się wykluczają lub są niedokładne. Oczywiście zbieram info. z różnych źródeł i napiszę teraz to, co wydaje mi się najrozsądniejsze i co stosuję:( pieczywo na 5 min do piekarnika na 180 stopni, produkty , które przechowuję w lodówce- kupuję tylko w solidnych, szczelnych opakowaniach- najpierw dezynfekcja, później mycie wodą z mydłem i dopiero do lodówki; mrożonki -przekładam do nowych opakowań i dopiero do zamrażalki, reszta czeka tyle czasu ile trzeba, żeby "zaraza" się zdezaktywowała (oczywiście nie czeka na blacie- bo to chyba niezbyt rozsądne). Można się tego nauczyć i po jakimś czasie nie stanowi problemu. Jednak to tylko moje(osoby bez wykształcenia w tym temacie) " procedury" i pewnie nie stosowałabym ich , gdybym nie była z córką w grupie ryzyka. pozdrawiam
miecio
4 lata temu
O jej , czyli nie dać przeżyć wirusowi trzeba pić ciepłą wódkę , nie schłodzoną, ciężko będzie ciepło idzie.
asd
4 lata temu
ja myje zakupy,ale uciążliwe zycie,mycia zakupow
Rynkarz
4 lata temu
wszystko wzucic do gara z woda i nasypacsoli morskiej na 15 minut wyciagnac , pestycydy,bakterie,wirusy,grzyby pojda w niepamiec
rezun-one
4 lata temu
Ja całą żywność po przeniesieniu do domu poddaję kąpieli ozonowej, mrożonki ozonizuje w lodówce.
Marcin
4 lata temu
Dużo produktów jeżeli umyje je ciepłą wodą i odstawię na 24 godziny poza lodówkę to potem mogę wyrzucić ewentualnie się nimi zatruć. Więc to są bzdurne porady. Jeżeli jest sposób by w kilka minut bezinwazyjnie pozbyć się wirusa np. przez ozonowanie to go podajcie. A jeśli nie ma to przestańcie straszyć, jeść trzeba, do sklepów po jedzenie chodzić trzeba, więc po co mi nierealne wymogi.
j.
4 lata temu
No naprawdę.... niezwykle cenne informacje. Umyć ręce....
stik
4 lata temu
A może wystarczy ozonowanie?
soltys
4 lata temu
Tuskowe lizypaly ZAMKNAC SIE !!! dosc juz POpsuliscie polske i polakow
gaba
4 lata temu
ja po tym kretyńskim artykule dalej nie wiem, wiec po co i dla kogo ten artykuł
oleg
4 lata temu
też tak uważam