programy
kategorie

Żywność z puszki. Obejrzyj, zanim po nią sięgniesz

Produkty pakowane w puszki są popularną kategorią w sklepach. Ich zaletą jest długi okres przydatności. Czy jest to jednak zdrowy wybór? W puszkach obecny może być bisfenol A – chemiczny związek używany do produkcji tworzyw sztucznych. Bisfenol A może powodować otyłość, choroby układu krążenia i zaburzenia metabolizmu. Niebezpieczne w konserwach mogą być też konserwanty (np. azotan potasu) oraz duże ilości soli i cukru. Należy uważać, czy wieczko konserwy nie jest wypukłe – jeśli tak, to możemy zatruć się jadem kiełbasianym. Niska cena konserw często przekłada się na słabą jakość produktu – ryb czy zmielonego mięsa. Jeżeli zależy nam na szybko przygotowanym posiłku, zamiast konserw wybierzmy mrożonki. Jeśli nie mamy innej możliwości, jedna konserwa zjedzona raz  na jakiś czas nie zaszkodzi nam. Ważne, by nie sięgać po tego typu żywność regularnie.
13-05-2019
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz