bFHljkkA
bFHljkkE
bFHljkkI
programy
kategorie
bFHljkkB

Bekon, który jest zdrowy. Przełomowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii

Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Reading w Anglii stworzyli znacznie zdrowszą wersję produktów z przetworzonego mięsa, dzięki użyciu ekstraktu z rośliny – rdestowca japońskiego. Dzięki temu produkty mięsne, np. szynka, bekon, kiełbasy, będą zawierały bardzo ograniczoną ilość związków chemicznych, które odpowiadają za powstawanie m.in. komórek nowotworowych. Sekret tkwi w organicznym związku chemicznym, który posiada rdestowiec. Nazywa się resweratrol i w badaniach naukowców, skutecznie zastąpił azotyny, które są konserwantami używanymi w mięsie. To właśnie nadmiar tych konserwantów sprawia, że w mięsie powstają rakotwórcze związki – nitrozoaminy. To one odpowiadają np. za zachorowania na raka jelit. Naukowcy w swoich badaniach dodali do mięsa ekstrakt z rdestowca japońskiego, co sprawiło, że znacznie zredukowana została ilość wytwarzanych azotynów. W sumie 63 zdrowych uczestników badania spożywało 300 g mięsa dziennie przez dwa tygodnie w następującej...

rozwiń
55 reakcji
28
8
19
Podziel się
Komentarze (19)
22-09-2021
bubu24Wczoraj w tym samym miejscu był filmik pod hasłem "Boczek, natychmiast wyrzuć z diety !"
zobacz więcej komentarzy (19)

Programy Wirtualnej Polski

bFHljkkN
KOMENTARZE
(19)
bubu24
8 miesięcy temu
Wczoraj w tym samym miejscu był filmik pod hasłem "Boczek, natychmiast wyrzuć z diety !"
taki jeden
8 miesięcy temu
Mam 72 lata i całe życie jadłem dużo bekonu i jakoś nawet wszystkie moje narządy nie maja żadnych zachorowań ani komplikacji.
Zet
8 miesięcy temu
Warto tylko przypomnieć, że większość, bo powyżej 50% wyników "naukowych" bazujących na statystyce, nie udaje się replikować. Żyjemy w czasach zmasowanego zalewu pseudo-naukowych publikacji, a że w prasie pracują analfabeci funkcjonalni, wszystko przedstawia sie nam jako jakieś objawienie.
bFHljklf
Fakt
8 miesięcy temu
Ja robię tak, jem co chce, pozdrawiam wszystkich.
Naukowiec
8 miesięcy temu
hahahaha czyli wystarczy dobrze przyprawić i zdrowy ....... buhahahaha .... też bym chcał tak zarabiać na życie .....
Najnowsze komentarze (19)
Kolo
8 miesięcy temu
Ten artykuł pokazuje jedynie co tak naprawdę jemy na codzień dzięki UE i jej pomysłom na sprzedaż produktów w masowej skali które ani nie są badane pod kątem zdrowotności a jedynie pod kątem spełniania norm by mogło to być sprzedane i wygenerować zyski, być może to co patentują z tym rdestowcem jest zdrowsze a może to tylko złudne info ze niby coś poprawiają, i że niby coś z tym robią, by było zdrowiej ale zanim to wprowadzą to i tak duża część osób przesycona będzie dobrą dawką chemii która na codzień zawarta jest we wszystkim co spożywamy pestycydy, azotyny, konserwanty które zawarte są w dużej ilości tego co kupujemy w hipermarketach.. Kiedyś liczył się smak i jakość, dziś jedynie szybkość i nadprodukcja żeby pułki w sklepach były tylko pełne..
ghjkl
8 miesięcy temu
Boczek i bekon to co innego inna część mięsa.
ghjkl
8 miesięcy temu
Boczek to nie bekon,
gryglas
8 miesięcy temu
wiara w te ""badania"" takie jak cowid i bekon sa na rowni glupie.
Zigzag
8 miesięcy temu
Polać bekon oliwą z oliwek i już jest zdrowszy 🤔
Tom
8 miesięcy temu
Mięso zabija ludzi i planetę. Do poniedziałku w to nie wierzyłem. Polecam film na netlixie The Game Changers oraz What the health. Od poniedziałku nie jem mięsa, nabiału, jajek oraz produktów zwierzęcych. Czuję się wspaniale, lekko, czuje, że zacząłem tracić wagę, przestałem się częściowo pocić oraz puszczać bączki. Byłem typowym mięsożercą. Będzie brakowało smaku burgera, ale czuję, że dobrze postąpiłem dla świata.
pytam
8 miesięcy temu
Kuźwa męcza nas jak z covidkiem a wszystko ściema. Nie mięso a chemia którą zawiera jest szkodliwa. Dlaczego łatwiej jest zabronić jeść mięsa niż zabronić używania chemii w produktach spożywczych??? Dlaczego łatwiej wmówić ludziom że covid jest śmiertelny i trzeba szczepionki niż stworzyć szczepionkę na nowotwory, HIV czy inne???
FFFGT
8 miesięcy temu
PANIE ,najlepsze lekarstwo to dieta.