Boczniak ostrygowaty. Delikatny w smaku i bogaty w kwas foliowy grzyb
Boczniak ostrygowaty to grzyb jadalny. Grzybiarze cenią go za nie tylko za delikatny smak, ale również za zawarte w nim białko, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. I choć występuje poza Antarktydą na cały świecie, to często jest grzybem hodowlanym. Spotkać go można na obumarłych drzewach liściastych. Jego kapelusz ma średnicę między 5 a 25 centymetrów, a jego krótki i gruby trzon jest koloru białego lub siwego. Boczniak ostrygowaty mylony jest często z łycznikiem późnym. Ciekawostką jest fakt, że rośnie w grupie mniejszych i większych okazów przypominających ławice ostryg. Dzięki temu właśnie zawdzięcza swoją nazwę. Warto dodać, że mykolodzy zaliczają boczniaka do grzybów drapieżnych. Grzyb pomimo, że występuje na martwym drewnie, to atakuje również żywe drzewa. Chcesz się dowiedzieć więcej, zajrzyj na Grzybowy Kapelusz.