bCHviMmY
bCHviMnc
bCHviMng
programy
kategorie
bCHviMmZ

Czernidłaki i alkohol. Groźne połączenie. Zatrucie możliwe nawet po trzech dniach

Są do siebie podobne, ale jeden z nich w połączeniu z alkoholem może doprowadzić do zatrucia. Mowa o czernidłakach - białych grzybach pieczarkowatych, które rosną po deszczu w parkach, ogrodach. Czernidłak kołpakowaty jest jadalny i smaczny. Wyglądem przypomina młodą kanię, ale jest całkowicie biały. Czernidłak pospolity wygląda podobnie, ale może wyrządzić duże szkody w połączeniu z alkoholem - nawet po 3 dniach od spożycia. Zawarty w nim składnik blokuje rozkład alkoholu etylowego, doprowadzając do zatrucia. Mogą wystąpić wymioty, bóle głowy, bóle brzucha, a nawet halucynacje. Jak odróżnić dobrego czernidłaka kołpakowatego od "złego" pospolitego? Dobry czernidłak ma postrzępiony kapelusz i biały kolor, a ten groźny lekko szary kolor i prążki na kapeluszu.
31 reakcji
3
13
15
Podziel się
Komentarze (15)
30-06-2020
DetoxNajbardziej szkodliwe czernidlaki te z watykańskiej mutacji. Od wieków szkodzą narodom mentalnie i materialnie.
zobacz więcej komentarzy (15)

Programy Wirtualnej Polski

bCHviMnl
Napisz komentarz
30-06-2020

DetoxNajbardziej szkodliwe czernidlaki te z watykańskiej mutacji. Od wieków szkodzą narodom mentalnie i materialnie.

30-06-2020

LokiZnowu wpadka. Artykuł o Czernidłaku pospolitym, a na zdjęciu smaczny i nieszkodliwy pod kieliszeczek Czernidłak kołpakowaty, który nijak nie jest … Czytaj całość

30-06-2020

ktośOt znawcy. Czernidlak pod żadnym względem nie podobny do kani, przestańcie pisać bzdury!!!

bCHviMnD
Rozwiń komentarze (13)
bCHviMnX
bCHviMne
bCHviMoe
bCHviMof