programy
kategorie

Czernidłaki i alkohol. Groźne połączenie. Zatrucie możliwe nawet po trzech dniach

Są do siebie podobne, ale jeden z nich w połączeniu z alkoholem może doprowadzić do zatrucia. Mowa o czernidłakach - białych grzybach pieczarkowatych, które rosną po deszczu w parkach, ogrodach. Czernidłak kołpakowaty jest jadalny i smaczny. Wyglądem przypomina młodą kanię, ale jest całkowicie biały. Czernidłak pospolity wygląda podobnie, ale może wyrządzić duże szkody w połączeniu z alkoholem - nawet po 3 dniach od spożycia. Zawarty w nim składnik blokuje rozkład alkoholu etylowego, doprowadzając do zatrucia. Mogą wystąpić wymioty, bóle głowy, bóle brzucha, a nawet halucynacje. Jak odróżnić dobrego czernidłaka kołpakowatego od "złego" pospolitego? Dobry czernidłak ma postrzępiony kapelusz i biały kolor, a ten groźny lekko szary kolor i prążki na kapeluszu.

29 reakcji
3
13
13
Podziel się
Komentarze (13)
30-06-2020
Loki
Znowu wpadka. Artykuł o Czernidłaku pospolitym, a na zdjęciu smaczny i nieszkodliwy pod kieliszeczek Czernidłak kołpakowaty, który nijak nie jest podobny do Czernidłaka...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (13)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(13)
Loki
4 lata temu
Znowu wpadka. Artykuł o Czernidłaku pospolitym, a na zdjęciu smaczny i nieszkodliwy pod kieliszeczek Czernidłak kołpakowaty, który nijak nie jest podobny do Czernidłaka pospolitego.
Detox
4 lata temu
Najbardziej szkodliwe czernidlaki te z watykańskiej mutacji. Od wieków szkodzą narodom mentalnie i materialnie.
ktoś
4 lata temu
Ot znawcy. Czernidlak pod żadnym względem nie podobny do kani, przestańcie pisać bzdury!!!
reklmobiorca
4 lata temu
komentarz przeczytalem ,co do materiału o grzybach to nie doczekalem bo mam dosć reklam ,jak to jest ze reklamy otwierają sie natychmiast ?
reklamodawca
4 lata temu
ba mamy w nosie co chcesz przeczytać lub zobaczyć liczymy się tylko MY
Najnowsze komentarze (13)
jarek
4 lata temu
ARTYKUL DLA MŁODZIEZY Z UKRAINY? oni znają ten smak
Natenczas Woj...
4 lata temu
Nie zbieram tych grzybów choć mi rosną pod oknem. Jedzenia w nich niewiele bo są delikatne i wiotkie. Natomiast są wyjątkowo nietrwałe, momentalnie rozpływają się w czarną maź. Jadam wiele nietypowych grzybów, ale te raczej omijam...
ktoś
4 lata temu
Ot znawcy. Czernidlak pod żadnym względem nie podobny do kani, przestańcie pisać bzdury!!!
Mick
4 lata temu
No kurde, jak piszecie taki artykuł porównawczy to pokażcie jak wygląda jeden i jak drugi. Sam opis nie wiele daje.
fred
4 lata temu
Jak dla kogoś te grzyby są podobne to niech lepiej nawet pieczarek w markecie z półki nie zbiera.
asf
4 lata temu
Zbiera się tylko te grzyby, które się zna. Jeżeli ktoś zna te grzyby (czernidlaki), to wie, jak je należy jeść. Ja tego nie zbieram i nie jem, więc rewelacje autora filmiku są dla mnie zbędne. Sztuka dla sztuki. Ciekawe, czy autor tych wypocin spożywa te grzyby, czy tylko wie rzekomo lepiej...
Dystorsja
4 lata temu
Nie spotkałem nikogo, kto by jadał czernidłaki, raczej są kopane przez pseudo grzybiarzy.
www
4 lata temu
Dlaczego pisze się artykuł i puszcza filmik w ktorym zawarte są te same informacje co w artykule?
dera
4 lata temu
A dlaczego nie ma informacji o tym, że zbiera się tylko grzyby młode a te ''ociekające smołą'' pozostawia?
Detox
4 lata temu
Najbardziej szkodliwe czernidlaki te z watykańskiej mutacji. Od wieków szkodzą narodom mentalnie i materialnie.
Loki
4 lata temu
Znowu wpadka. Artykuł o Czernidłaku pospolitym, a na zdjęciu smaczny i nieszkodliwy pod kieliszeczek Czernidłak kołpakowaty, który nijak nie jest podobny do Czernidłaka pospolitego.
reklamodawca
4 lata temu
ba mamy w nosie co chcesz przeczytać lub zobaczyć liczymy się tylko MY
reklmobiorca
4 lata temu
komentarz przeczytalem ,co do materiału o grzybach to nie doczekalem bo mam dosć reklam ,jak to jest ze reklamy otwierają sie natychmiast ?