programy
kategorie

Czerwona soczewica. Dlaczego warto ją jeść

Występuje w różnych kolorach. Może być brązowa, zielona, czarna, żółta czy czerwona. Soczewica ma wiele cennych wartości odżywczych. Oto, co daje nam jej czerwona odmiana. Jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera witaminy z grupy B. Do tego ma błonnik i wiele minerałów - magnes, potas, żelazo, cynk. Soczewica pomaga w leczeniu anemii. Działa na wzrost krwinek czerwonych. Jest też naturalnym lekiem na nadciśnienie. Obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko udaru. Ze względu na niski indeks glikemiczny, mogą po nią sięgać osoby z cukrzycą lub odchudzające się. Czerwona soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wrzucamy ją do wrzątku i gotujemy ok. 15 min. Łatwo się gotuje, jest idealna do zup, past, gulaszów, wegańskich burgerów czy jako dodatek do sałatek.
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz