programy
kategorie

Czubajka kania. Przepyszny grzyb z rodziny pieczarkowatych

Czubajka kania to przepyszny grzyb, który występuje pospolicie w całej Polsce. Grzybiarze cenią go za wyjątkowe walory smakowe. Pasjonaci mykologii znają go również pod takimi nazwami jak: bedłka wyniosła, bedłka wysoka, bedłka parasolowata, czubajka wyniosła, czubajka sowa, stroszka strzelista, stroszka cielista. Kanię można spotkać na obrzeżach lasów, zarówno liściastych jak i iglastych. Kapelusz czubajki osiąga średnicę do 30 centymetrów, a cienki i dosyć długi trzon (15-40 cm) posiada ruchomy pierścień. Grzyb dzięki swej budowie przypomina parasol. Warto wspomnieć, że amatorzy grzybiarstwa muszą uważać. Ten smaczny grzyb często mylony jest z czubajką czerwieniejącą, gwieździstą czy ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Na ten ostatni gatunek warto zwrócić uwagę, ponieważ jest przyczyną większości śmiertelnych zatruć na całym świecie. Chcesz się dowiedzieć więcej, zajrzyj na rozwiń

62 reakcje
24
11
27
Podziel się
Komentarze (27)
17-05-2021
mak444dlaczego na oleju na maśle najsmaczniejsze.
zobacz więcej komentarzy (27)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(27)
mak444
3 lata temu
dlaczego na oleju na maśle najsmaczniejsze.
Kokosz
3 lata temu
A na co nam taka informacja kilka miesięcy przed pojawieniem się ich?
zaaza
3 lata temu
A temu co się przypomniało ? Chyba sezonu na grzyby jeszcze nie ma także skąd wytrzasnąć teraz taką kanię Pomysłowy dobromir już nie ma o czym pisać
Amanitor
3 lata temu
Czubajka Kania różni się od Muchomora Zielonawego (dawniej Sromotnikowego) jak banan od pomarańczy, autor artykułu najwyraźniej nie ma pojęcia o czym pisze, podobnie jak redaktor, który artykuł zatwierdził do publikacji. Ten błąd jest na szczęście mało poważny, jednaj jako, że z grzybami żartów nie ma to do pisania o grzybach powinni zasiadać tylko znawcy tematu.
baska
3 lata temu
Najlepsze na maśle klarowanym !!!
Najnowsze komentarze (27)
dejavu
3 lata temu
Sorry memory, kani nie smaży się na oleju, tylko na maśle klarowanym.
gliwiczanka
3 lata temu
U nas w domu od dziesięcioleci się takie je, a oprócz tego kalafior smażony jak schabowy (zamiast schabowego). I nikt nie choruje
olsztynianka ...
3 lata temu
Kanie już są w lasach.Sama ostatnio na majówce zbierałam Znam świetne miesjca, gdzie jest zatrzęsienie kani i rydzów. Obydwa grzyby rosną w trawie, na polanach, na skraju lasu. O lat co roku mam mnóstwo kani. Solę je i przechowuję cały rok w swojej zimnej zpiżarni przy kuchni w moim mieszkaniu. Potem tylko trzeba je dobrze opłukać z solanki są jak świeże. Co roku zbieram dużo grzybów. Lubię wyjeżdżać samochodem do lasu, stawiam go u znajomego lesnika na podworku i łażę po lesie, odpoczywam, oddycham świeżym powietrzem. Przy okazji zbieram grzyby., których jest tu zatrzęsienie. Najlepsze są po prostu na maśle.
Marcin
3 lata temu
Na pewno nikt nigdy nie pomylił czubajki kani z muchomorem , ale w rodzinie pieczarkowatych i szczególnie w rodzaju czubajka (lepiota) jest kilka niemiłych grzybków o których nikt nie mówi , a które są tak samo definitywne jak muchomor sromotnikowy , czyli przeszczep wątroby albo adios ! I ta legenda właśnie wywodzi się z tego , objawy takie same w szpitalu , ludzie opowiadali że zbierali kanie, a to były inne lepioty (czubajki) , podobne ale troche mniejsze , ale po kilku dniach w szpitalu nie można odnaleźć w żołądku grzyba , wiec lekarz mówi "objawy sromotnika" i dziś legenda że czubajkę się myli ze sromotnikiem jest znana w całej Polsce ;) I niestety POWIELANA przez nic nie znających ludzi
bllleee
3 lata temu
tez mi news... kania zawsze jest pyszna.
Jaja
3 lata temu
sobie robicie ...
ryba
3 lata temu
Co roku około 200-300 kani panieruje i natychmiast zamrażam.Spożywam je w zimie, smażąc je jeszcze zamrożone na patelni.Smak mają dokładnie taki sam jak świeżo zerwane.Jutro zjem ostatnie 6 które jeszcze pozostały.
drumandi
3 lata temu
Grzyby, cały Świat zwalcza grzyby, a u nas się je zjada. Ale musi być u nas ubóstwo.
ReadMore
3 lata temu
Smażenie kani na oleju to profanacja podobna do jedzenia prawdziwej włoskiej pizzy z keczupem :) Pomylić kanię z muchomorem sromotnikowym? Trzeba być ślepym. Jeśli ktoś myli te dwa grzyby to nie powinien ich zbierać, albo przed jedzeniem najpierw znaleźć dawcę wątroby.
Gość Darek
3 lata temu
Tylko nie zbierajcie kani z czerwonymi kapeluszami bo na zdrowie wam to nie wyjdzie!!!
Sam poczytaj
3 lata temu
Kania, a muchomor sromotnikowy (zielonawy). To problem tylko dla tych, którzy nigdy grzybów nie zbierali. I tu faktycznie - lepiej nie dotykać...
rych
3 lata temu
Te opowieści o smacznej kani to bzdura. Proszę ją usmażyć bez panierki - nie ma żadnego smaku. Panierka zaś nadaje jej posmak schabowego, stąd legendy o jej wybitnym smaku i twierdzenia, że smakuje jak schabowy. Owszem tak smakuje - smakiem panierki.
Pedagog
3 lata temu
Można pomylić z muchomorem. Dziękuję!
redek
3 lata temu
Kania o tej porze? Dajcie ten artykuł za parę miesięcy.