programy
kategorie

Czym jest tęczowy odcień na szynce?

Apetyczny wygląd, właściwy kolor i konsystencja - tak wygląda smaczna wędlina. Często krojąc szynkę czy polędwicę zauważamy na nich jednak błyszczącą "tęczę". Skąd bierze się ten kolorowy połysk? W utwardzonych i ugotowanych mięsach włókna ściśle do siebie przylegają tworząc sztywną siatkę. Kiedy kroimy wędlinę, zmieniamy jej strukturę - włókna ulegają przemieszczeniu. Odbijające się od plastra światło wywołuje zjawisko dyfrakcji, które odpowiedzialne jest za "tęczę". Nie ma więc czego się obawiać - można spokojnie jeść wędlinę z kolorowym połyskiem. Najłatwiej dostrzeżemy "tęczę" na ciemniejszych mięsach - wołowinie i wieprzowinie.

24-12-2018
2 reakcje
0
2
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)