programy
kategorie

Dieta po koronawirusie. Tych produktów szczególnie unikaj

- Zdrowa dieta po koronawirusie to dieta urozmaicona i oparta na naturalnych, sezonowych produktach. To czego powinniśmy unikać, to produktów najbardziej oczywistych, które nie są związane z przebytym koronawirusem a szkodzą naszemu organizmowi – tłumaczy Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk z poradni Dietosfera. - To głównie wysoko przetworzona i gotowa żywność, ale także cukier, którego nasz organizm tak naprawdę nie lubi. W przeciwieństwie do wszelkiego rodzaju wirusów i bakterii, które ten cukier lubią – dodaje. Ekspert apeluje, by zrezygnować także z fast foodów oraz używek, czyli tego, co przy każdej zdrowej diecie nam nie służby, a po przechorowaniu koronawirusa i ogólnym osłabieniu organizmu – nie służy nam tym bardziej. Niezależnie od naszego samopoczucia po chorobie, produkty z założenia niezdrowe, powinny być automatycznie ograniczane w naszym codziennym jadłospisie.

80 reakcji
11
54
15
Podziel się
Komentarze (15)
20-05-2021
asaNic nowego z artykułu nie wynika.Czy po koronawirusie czy bez, dieta powinna być urozmaicona.
zobacz więcej komentarzy (15)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(15)
asa
3 lata temu
Nic nowego z artykułu nie wynika.Czy po koronawirusie czy bez, dieta powinna być urozmaicona.
St
3 lata temu
jak bym słuchał dietetyków to pewnie bym już nie żył
asdas
3 lata temu
co za bzdury, który wirus lubi cukier, proszę o konkretną odpowiedz i do czego wirusom cukier jest potrzebny? co za amatorszczyzna.
Zniesmaczona
3 lata temu
Nie ma się co martwić, Nadchodzi lato, będą świeże owoce,warzywa no i latem nie ma gryp.Jesienią znów zaatakuje wymyślony nowy zmutowany wirus i kasa szczepionkowa.Mam prawie 70 lat i wkurzam się na ten światowy idiotyzm.
Greg
3 lata temu
Kolejna furnace histeria...🤦
Najnowsze komentarze (15)
abc
3 lata temu
w US od dawna oficjalnie mówi się o tym nie tylko po zachorowaniu ale przede wszystkim PRZED!!! z wirusami walczy immuglobina A, którą w jelitach wytwarzają limfocyty, a pożywką dla nich jest błonnik... wspierają ten proces wszelkie probiotyki, czyli np kiszone ogórki czy zsiadłe mleko czy serwatka, upośledzają całkowicie te procesy węglowodany , najgorszy jest cukier oraz przetworzona mąka... ale ogłupiały świat woli się zaszczepić niż porzucić swe nawyki żywieniowe....cynk na wieczór i duże dawki witaminy D3 ...tylko tyle i aż tyle...
nick
3 lata temu
wiedza pismaka poraża, czyli co jak nie przechoruję to mam zreć żywność wysoce przetworzoną? niestety żywność w Polsce to w wiekszości skażone wszelkiej maści chemią odpady.
abc
3 lata temu
na -- korono- wirus dużo jeść == mandarynek - pomarańczy woda z sokiem cytryny - to obniża temperaturę o 2 stopnie --
mikoko
3 lata temu
A do czego to wirusy potrzebują glukozy? ROTFL Pani dietetyczko, mniej uniwersytetu Jutuba!
Ditka
3 lata temu
Pani dietetyczka wie, że organizm czerpie energię a) elektryczną do przepyływu informacji (elektrony przez nerwy, za pośrednictwem neuroprzekaźników), b) termiczną - do utrzymania 36.6, a w razie choroby - jej podniesienia, c) mechaniczną - praca mięśni właśnie ze SPALANIA glukozy w tlenie? Dlatego właśnie ODDYCHAMY. Tego potrzebują komórki - tlenu do spalania glukozy. ATP - wie pani z podstawówki co to jest adenozynotrójfosforan?
Marek
3 lata temu
JUż pędzę. Przeszedłem koronkę i wpierniczam golonkę i szmalec, kebsy, piwko, kawa, shake tyle, że z umiarem. Cholesterol w normie, cukier na czczo 87. Mam was gdzieś, straszaki.
Alion950
3 lata temu
Czyli w skrócie tylko szczaw i mirabelki.
Zniesmaczona
3 lata temu
Nie ma się co martwić, Nadchodzi lato, będą świeże owoce,warzywa no i latem nie ma gryp.Jesienią znów zaatakuje wymyślony nowy zmutowany wirus i kasa szczepionkowa.Mam prawie 70 lat i wkurzam się na ten światowy idiotyzm.
yuka
3 lata temu
życie jest za krótkie by rezygnować z przyjemności
asdas
3 lata temu
co za bzdury, który wirus lubi cukier, proszę o konkretną odpowiedz i do czego wirusom cukier jest potrzebny? co za amatorszczyzna.
Krakus
3 lata temu
najlepiej steki argentyńskie, świeże warzywa,zioła włoskie- ile to ma kosztować? jaki koszt obróbki? Ile czasu? To ewidentnie dla beneficjentów pisowskich 500, różnych innych ulg i darowizn = nierobów z dużą ilością czasu
Mat
3 lata temu
co za bzdury. Wg tej dietetyczki nasz organizm nie lubi cukru. Jeśli tak to dlaczego ten cukier tak mi smakuje.
St
3 lata temu
jak bym słuchał dietetyków to pewnie bym już nie żył
asa
3 lata temu
Nic nowego z artykułu nie wynika.Czy po koronawirusie czy bez, dieta powinna być urozmaicona.